Рияд спира екзекуциите на малолетни престъпници

Протести срещу прилагането на смъртно наказание в Саудитска Арабия, която през миналата година екзекутира 184 души.

Отменя се и наказанието бой с камшици

Саудитска Арабия спира да налага смъртно наказание на лица, извършили престъпления, докато са били непълнолетни. Това съобщи саудитската комисия по правата на човека, като цитира указ на крал Салман, предаде Ройтерс.

Вместо екзекуция, на тези лица ще се налага наказание затвор от не повече от 10 години, което ще се изтърпява в център за задържане на непълнолетни, уточниха от комисията.

Решението идва непосредствено след друго, което нарежда на съдиите да прекратят да налагат бой с камшици, като заменят това наказание със затвор, глоба или общественополезна дейност.

През миналата година в Саудитска Арабия са били екзекутирани общо 184 души, като поне един от тях е извършил закононарушение като непълнолетен, посочва Ройтерс.

Смята се, че зад реформите стои престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който се стреми да модернизира кралството, да му изгради нов имидж и да привлече чуждестранни инвестиции в страната. Същевременно той е критикуван, че стои зад акции срещу либерали, активисти за права на жените, реформатори, името му бе замесено и в убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г.

Коментари

Задължително поле