Роботи доставят колети и храни в Китай

В Китай малки автономни роботи, които се придвижват върху колелца и са снабдени с джипиеси, камери и радари, започнаха да доставят колети и храни, предаде Франс прес.

https://www.youtube.com/watch?v=5iZ6g2ReX6Y

В Пекин тези машини с форма на куб в жълто и черно и с размери на малка пералня кръстосват из алеи в луксозен квартал под погледите на изненадани минувачи. Придвижвайки със скорост около 3 км/ч, роботите доставят напитки, плодове и чипс от близкия магазин.

"Слабото им място е, че не могат да доставят директно пред вратата на апартамента, както това правят доставчиците", заяви клиентка, която току-що бе получила плик с кашу в квартал в предградие на китайската столица.

Услугата се извършва посредством апликация върху смартфон - потребителят подбира продуктите за доставка, посочва адреса си и плаща онлайн.

Служител в магазина поставя стоката в робота, който за 3-4 минути пристига пред сградата, разположена на около 200 метра. Потребителят ползва смартфона си, за да отвори "багажното отделение" на робота и да вземе стоката.

В Китай – най-големият пазар за онлайн търговия в света, 52 на сто от жителите извършват покупки чрез смартфоните си най-малко веднъж седмично, според данни на консултантската компания ПрайсуотърхаусКупърс (PWC).

Коментари

Задължително поле