Робот вдига „на крака” хора в инвалидна количка

Уникално българско изобретение дава нова надежда

OMNIBOT е пъти по-лек, удобен и функционален от всички подобни устройства

Изработен е само за 10 месеца

Уникален робот, създаден изцяло от български екип, дава нова надежда на хора в инвалидни колички и изцяло подобрява ежедневието им. Иновативната машина носи името Omnibot и е роботизирано устройство, което вдига “на крака” хората с увреждания, помага им да стоят в изправено положение, да се движат и обслужват много по-лесно, бързо и независимо.

Българското изобретение вече е патентовано и многократно превъзхожда всичко познато на пазара, защото е много по-леко, маневрено, компактно и удобно.

Създател на идеята е предприемачът Любомир Василев. Той започва работа по робота, за да помогне на съпругата си Силвия, която при инцидент остава в инвалидна количка. Решава, че може да създаде нещо иновативно не само за нея, а и за света. Среща съмишленици в лицето на инженерите Димитър Ортаков, Данаил Иванов и дизайнерът Димитър Дулев.

Уникалното при Omnibot е, че той подпомага ежедневната рехабилитация, необходима за хората с двигателна дисфункция. Най-важната полза е изправеното положение на тялото, защото специалистите са категорични, че човек трябва да стои изправен поне час и половина-два на ден, за да поддържа нормално кръвно налягане, правилна циркулация на кръвта, за да избегне декубитални рани и други вторични заболявания.

“Този робот позволява да се стигат недостъпните за хора в инвалидна количка високи рафтове вкъщи и отдалечени предмети. Макар и вече в много обществени сгради да има рампи за достъп, гишето отново остава някъде горе - роботът обаче компенсира това и позволява на хората с увреждания да гледат другите в очите, да се чувстват по-пълноценни, по-независими и полезни”, разказа пред “Труд” Росица Анчева от екипа на създателите му.

Досега Omnibot е тестван от близо 30 човека. Всички са го харесали и дори не са искали да слизат от него - всеки един от тях дава препоръки за това какво би могло да се направи, за да бъде роботът по-добър. Създателите му мечтаят той да започне да се произвежда в България. До момента процесът на разработването му е струвал 300 000 евро. Той обаче постоянно се подобрява. Все още е трудно да се изчисли стойността му при масово производство.

“Omnibot е мобилизиращо устройство, което позволява използването му в много тесни пространства. За първи път в световен мащаб се прави подобен робот, който позволява такава маневреност. Най-ценното, което дава на хората, е свободата. Той позволява пълна самостоятелност, променя ежедневието на хората с увреждания и на техните близки. Той е надежда, физиотерапевт, мобилност и свобода”, разказа пред “Труд” Димитър Ортаков.

Той е човекът, който проектира и изработва Omnibot от самото начало. Преди това се занимавал със състезателни автомобили, изработва и проектира окачвания, освен това е първият български механик, на първия наш отбор в легендарното състезание рали “Дакар” през 2012 г.

“Започнах да се занимавам с помощни средства за хора с увреждания, тъй като видях, че там има много голямо търсене, без да има предлагане - нещата, които се предлагаха до момента са на много високи цени, абсолютно недостъпни за средностатистическия човек. С мой колега решихме, че в тази област, освен че се реализираме като инженери и изобретяваме различни неща, можем и да помогнем на хората.

С Любомир Василев се запознават случайно по-късно, докато търсят помещение под наем.

“Omnibot е изработен изцяло при нас, с наши средства и с частни български инвестиции, без външна помощ и намеса. Естествено има много стандартни детайли, които са купени. Създадохме го за 10 месеца - от първите чертежи до готовия му вид, който виждате сега”, казва още Ортаков.

Роботът, който са произвели е на ниво прототип, но напълно функциониращ и с атрактивен дизайн. “В него сме заложили нашите идеи, виждаме, че те работят, но има неща, които трябва да подобрим и да реализираме машина с доста повече функционалности. Едно от нещата, които ще променим, е да използваме по-големи колела - наличните в момента са малки за пътните условия в България и не могат да преодоляват неравностите. Новото устройство ще има много по-добра визия и много по-добра проходимост”, каза още Димитър.

Той обясни, че създадената от тях машина се отличава от останалите конкуренти основно с уникалното задвижваме - колелата се състоят от множество ролки, разположени на 45 градуса радиално по колелото. Другият голям плюс е, че устройството може да се върти около собствената си ос - така завиването и страничните движения са много по-лесни.

В новото устройство се предвижда допълнителна механична спирачка, освен това то ще се произвежда в четири ръстови групи. Новият вариант ще може да се сгъва, така, че да се побере в багажник на автомобил и ще бъде по-лек - в момента теглото му е 55 килограма, като най-близкият аналог на електрическа количка е над 170 килограма.

Освен с Omnibot, българският екип се занимава и с изработка на индивидуализирани помощни средства на хора с увреждания, както и с разработване на мотоциклет, адаптиран за хора с дисфункция на долните крайници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии