Роден производител: Можем за ден-два да си ушием 1 милион маски

Снимка: Владимир Савов

Шие предпазни средства вместо дрехи още преди първия случай на COVID-19 в България

Има сертификат за най-високата степен на защита

Защо българската държава поръчва предпазни маски от Китай, а не от българските производители. Това се чудят в пазарджишка компания, която от близо месец произвежда всеки ден десетки хиляди от дефицитните артикули.

Шивашката фирма е на пазара от 2006 г. и е член на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ). Допреди месец се е занимавала основно с производството на връхни дрехи за търговски марки от Италия, Испания и Франция - понастоящем най-силно засегнатите от епидемията държави в ЕС. “Всички поръчки, които имаме от тях, в момента са блокирани. Ако вирусът се задържи по-дълго, ще бъдат анулирани. Нови поръчки и запитвания нямаме”, разказа пред “Труд” собственикът Димитър Иванов.

В основната фабрика в Пазарджик кипи усилен труд. Кашони с готова продукция се опаковат и подреждат, преди да бъдат натоварени. В производственото помещение работят над 40 човека - половината от всички наети във фирмата. Още над 200 души намират препитание при десетина малки външни подизпълнители, с които тя работи.

“В нормално време активният сезон при нас е периодът май-август. Сега всички материали трябваше да са тук и да шием зимните колекции, за да можем през септември да експортираме готовата продукция. Облеклата винаги се шият шест месеца преди сезона”, обяснява Димитър.

Днес обаче ситуацията е извън нормалното - вместо палта и сака, шивачите правят единствено маски. Това решение на ръководството, взето още преди у нас да бъдат потвърдени първите случаи на Covid-19, ги спасява от съкращение или принудителен отпуск, защото им дава работа и гарантира пълна реализация на продукцията, която възлиза на 20 000 бройки дневно, плюс още толкова от подизпълнителите.

“Започнахме в началото на март, като предпазна мярка в случай че основното ни производство бъде засегнато. Рискувахме и закупихме голямо количество материали от Турция, като тогава цените им бяха по-ниски, а границите все още не бяха затворени”, разказва собственикът. По думите му в момента доставките на суровини са голям проблем, а цените им са завишени пет-шест пъти. Вносът е много бавен и не се знае изобщо кога ще пристигне.

За по-малко от месец фирмата е изготвила 600 000 маски от няколко модела. Всичките са пласирани, а запитвания вече има от различни държави в ЕС - Гърция, Швейцария, Италия и Испания. Платът е като на познатите китайски маски за еднократна употреба, които преди пандемията купувахме по 15 стотинки от аптеката, но е два пъти по-дебел, което повишава защитата и позволява маската да се използва няколко пъти след изпиране и дезинфекция с ютия.

В компанията не крият учудването си, че до момента нито една държавна институция не е потърсила контакт с тях, въпреки дефицита на този тип предпазни средства. “Събраха ни от бранша преди няколко дни в София, за да ни кажат, че БАН е разработил нов плат с активен въглен и трябва да се свържем с фирмите, които ще го произвеждат. Те обаче отговориха, че още нямат готовност и не знаят какъв ще бъде капацитетът на производството, нито цената”, разказва Димитър Иванов и споделя: “Това беше малко несериозно. Ние мислехме, че са готови да ни възложат поръчки, а се оказа, че ще поръчват от Китай - един милион маски за милион и половина евро, които ще дойдат вероятно след месец. А у нас няколко производители могат да ушият тези маски за един-два дни”.

В момента продаваме продукцията си на дистрибутори, вместо на държавата, която след това да я разпределя на нуждаещите се, не крие възмущението си предприемачът.

Компанията му е инвестирала в закупуването на специални приспособления за шевните машини и е подала документи за сертификация. Буквално докато разговаряме, пристига съобщение, че пазарджишката фирма е одобрена от лаборатория във Великобритания и получава международен сертификат за производство на предпазни маски с най-висока степен на защита FFP2 и FFP3, както и за ниския клас - FFP1.

Според Димитър Иванов България може да изнася, защото има шивашки фабрики, а в Германия, Франция, Испания, Италия и Великобритания - нямат. “Шивашкият отрасъл там вече е изчезнал. През всичките тези години Западът разви Азия като една суперсила. Европа в момента е слаба. Стигнахме до там, че без Китай не можем да съществуваме”, казва пазарджишкият производител.

 

Бизнесменът: Мярката „60/40“ няма да проработи

Според Димитър Иванов, мярката “60/40”, която правителството смята да реализира в подкрепа на пострадалите от ограниченията и блокираната търговия бизнеси, няма да проработи: “По-добре би било държавата да поеме плащанията на данъците и осигуровките за времето на пандемията. Ако всички поръчки на една фирма са спрени, 60/40 не спасява положението”.

Вместо да купува от Китай, държавата трябваше да събере производителите, да одобри модели, да съдейства за покупката на материали и да започнем масово производство, категоричен е той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи