Роман Абрамович - Отново ерген

Роман Абрамович влиза в списъка на най-желаните ергени в света, след като с третата му съпруга Дария Жукова обявиха, че се разделят. От нея той има две деца, които ще продължават да отглеждат заедно. Двойката съобщи и че няма да изоставя работата по съвместните си проекти.

Руският бизнесмен Роман Абрамович е чак на 139-о място в тазгодишната класация на сп. „Форбс“, където обаче присъства със завидното състояние от 9,1 млрд. долара. 50-годишният бивш губернатор на Чукотка продължава да жъне успехи с футболния си клуб „Челси“ и да се радва на завидна колекция от яхти и скъпи автомобили. Във Великобритания, където живее, е на 13-о място по богатство.

Източник на „Форбс“ е заявил, че засега оформянето на документите за официален развод със съпруга №3 Дария (36 г.) е замразено и не е ясно как имуществото им ще бъде поделено. Предишната му спътница в живота – Ирина (49 г.) се раздели с него, след като получи, по официални данни, $195 млн., недвижима собственост на Острова и във Франция на стойност десетки милиони, както и неограничен достъп до яхтата „Pelorus“ и самолета му „Боинг 737“.

Според британски медии обаче Ирина е получила поне 7,8 милиарда долара в резултат на раздялата – около половината от състоянието му тогава. Съпруга №1 Олга Лисова, с която се разделят в края на 80-те г. след няколкогодишен брак получава едва апартамент в Москва. Но тогава и той още не е петролен магнат.

Роман Абрамович е роден на 24 октомври 1966 г. в Саратов, но родителите му се местят в столицата на Коми – Сиктивкар. Майка му Ирина умира, когато той е едва на 1 г. Три години по-късно умира и баща му Аркадий при авария на строеж. Първоначално живее със семейството на единия си чичо в Ухта, Коми, а през 1974 г. отива при другия си чичо в Москва. След завършването на средно образование постъпва в лесотехническия факултет на Ухтинския индустирален институт. Няма информация обаче да го е завършил и така в бъдеще се нарежда в списъка с колеги милиардери без висше образование като Бил Гейтс, Стив Джобс и Марк Цукърбърг.

От 1984 до 1986 г. Абрамович отбива военната си служба в Харковска област на украинската ССР, а след това става дребен предприемач. По-късно обаче прави ключово запознанство с олигарха Борис Березовски и със семейството на президента Борис Елцин. Печели доверието им дотам, че започват да го наричат „ковчежника на кръга около Елцин“, в който влиза и Михаил Ходорковски. Придобива петролната компания „Сибнефт“, регистрирана в Чукотка. За кратко е депутат в Държавната дума, която напуска през 2000 г.

По същото време на власт идва Владимир Путин, който решава, че бизнес кръговете повече няма да управляват Русия като сиви кардинали. През юли 2000 г. Путин вика на среща олигарсите и им поставя четири ултиматума: да си платят данъците, да сложат край на машинациите с налозите, да влагат печалбите си в родната икономика и най-важното – да не се занимават с политика. Смята се, че Абрамович е един от малцината, които до голяма степен се разминават с мащабната чистка.

Именно в началото на 2001 г. Абрамович е назначен за губернатор на Чукотка и влага доста лични средства за развитието на региона. Междувременно купува английския футболен клуб „Челси“, като според някои източници всъщност е искал московския ЦСКА, но не му било разрешено. Фактически оттогава живее на Острова, но плаща данъците си у дома. Скоро след това и компанията „Сибнефт“, погната от Главната прокуратура и данъчните за укриване на данъци, е продадена на държавната „Газпром“ за 13,1 млрд. долара. Няколко пъти иска да напусне губернаторския пост, но Путин не му разрешава. Едва през юли 2008 г. президентът Дмитрий Медведев прекратява пълномощията му. Точно преди това Роман Абрамович е достигнал пика на богатството си – 23,5 млрд. долара, с които се нарежда на 15-о място в света.

С първата си съпруга – Оля, Абрамович няма деца, но наваксва с втората – бившата стюардеса Ирина, с която имат двама сина и три дъщери. С потомците си от Дария – син и дъщеря, наследниците му стават общо седем - на възраст между 4 и 25 години.

 

Живот като на кино

Парите не гарантират щастие, но гарантират материална свобода – това е основно мото на богаташа, чийто живот отстрани прилича на филм. Роман Абрамович има страст към яхти, каквито в момента има три. Преди това имал други три. Наричани са „Флотата на Абрамович“, като перлата е „Еклипс“ с дължина 162,5 м, чиято стойност с екстрите се оценява на 1,2 млрд. долара. А екстрите са 2 хеликоптера, 4 катера, 20 скутера, подводница с 12 места, система за ракетно предупреждение и какво ли още не. Освен два самолета, милиардерът има и три хеликоптера. В колекцията суперколи на Абрамович влизат две бронирани лимузини „Майбах“, „Бугати Вейрон“, „Ферари“ и ексклузивни поръчкови модели на „Порше“ и „Мерцедес“. Общата им стойност се оценява на около 12 млн. евро.

 

За него

Абрамович не се полакоми

За последните години много работа бе свършена от губернатора на Чукотка и трябва да му отдадем дължимото. Той не се полакоми. Започна с това да влага и собствени средства във възраждането на региона. И той се промени външно, и икономиката му се промени, и енергийното обезпечение. Иначе разбираме проблемите, свързани с намаляващите доходи и ще се заемем с тях.

Владимир Путин на годишната си пресконференция през 2008 г.

 

Изглежда мек, но е безмилостен

Най-добре Абрамович е описан от Шалва Чигирински (бизнесмен от грузински произход – б.р.). Веднъж той ми каза: „Абрамович е като морски скат. Външно е мек, гостоприемен и безобиден, сякаш можеш да седнеш върху него. Но опиташ ли се, веднага ще те удари ток и той безмилостно ще те погълне“.

Александър Хинщейн, журналист и автор на критична за Абрамович книга

 

Работата е на първо място за него

Изследването ми на живота на Роман Абрамович предполага, че за него жените винаги ще са на второ място след работата. Той не пие, не пуши и по никакъв начин не може да се каже, че е плейбой. За него всичко е работа и бизнес. Досега Даша бе доволна да живее позлатен живот с един от най-богатите мъже на планетата, още повече, че получи подаръци за милиони долари.

Крис Хътчинс, биограф на Абрамович

 

Носеше куфарчета с долари в Кремъл

Роман Абрамович всеки месец идваше в Кремъл с куфарче с долари през 1997 г. Именно аз разкрих, че той е спонсор на фамилията. Знаех всичко, което се случваше там тогава. Парите ги носеше на дъщерята на Борис Елцин – Татяна. Всеки месец около 180-200 хиляди долара.

От Березовски бе трудно да се вземат пари, но Рома го дояха, както си поискат.

Александър Коржаков, началник на охраната на Елцин

Коментари

Задължително поле