Румен Порожанов - В окото на чумата

Земеделският министър Румен Порожанов през последните дни е в окото на бурята/чумата. Наложи му се да гаси опасен пожар – не само сред овцете и козите, засегнати от епидемията в Странджанско, но най-вече сред стопаните им, които бяха жестоко изненадани и ударени – умъртвени бяха над 4000 животни, без да бъдат уведомени предварително. “Оставките в правителството не е някаква тема. Премиерът, като щракне с пръст, ще си я подадем. Аз съм в кабинета, за да работя”, увери Порожанов.

Преди малко повече от година – през май 2017-а, Румен Порожанов бе назначен за земеделски министър. Ето какво казва той, когато приема поста от дотогавашния служебен Христо Бозуков:

“За първи път влизам през тази врата. Надявам се името на министерството да не продължава да се удължава, защото “последният може да забрави да затвори вратата”. Шегата му бе по повод новото име на ведомството, което вече се нарича Министерство на земеделието, храните и горите. “Много съдържание има в това министерство и то не може да бъде изписано в неговото наименование”, заяви тогава Порожанов. И е бил прав – при положение, че днес ведомството може да се прекръсти на “Министерство на епидемиите, земеделието, храните и горите”, съкратено МЕЗХГ.

“Аз няма да бъда популист, няма да има проблем с протестиращи, когато има тема, трябва да се комуникира. Затова има и екшън план. Министерството трябва да работи за институциите и да завърти оборота, ведомството е в тежко състояние”, обещава преди година Порожанов.

Какво е днес положението, може да се види не само в засегнатите от чумата села в Странджанския край. Ето какво е обяснението за “екшън плана” според министъра: Умъртвяването на животни е стандартна мярка при такива болести, БАБХ не са били крайни, а ваксинация срещу болестта би довела до изолиране на ваксинираните животни в региона и възбрана на България да изнася продукти от овцевъдството, коментира министърът преди ден. За съжаление и животните на прословутата баба Дора, станала медиен герой от десетки репортажи по телевизиите и интернет, ще бъдат евтаназирани, такива са правилата, няма прогноза за следващите села и къде ще бъдат унищожавани животни, обяснява министърът. Това е положението – няма мърдане. А дали е популист Порожанов, се разбра във вторник – след заплахи на протестиращи изведнъж компенсацията за умъртвено, викат му евтанизирано животно, скочи от 190 до над 300 лв.

Според него проблем с комуникацията между Агенцията за безопасност на храните и стопаните довежда до нагнетяване на напрежението и неразбиране. Чума има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби, първата проба, която е взета положителна, е пратена в Монпелие във Франция, за да се потвърди, допълва той.

Но да се върнем на изказвания на министъра отпреди година. Пред депутатите от земеделската комисия той признава, че е имало забавяне по някои от мерките и одит на Европейската комисия, където не се виждат добри показатели за България. Като причина посочва недоброто поведение на администрацията. Според него бюрокрацията в министерството е безумна. А каква е сега? Обхватът на дейността на ведомството наистина е впечатляващ – неговите чиновници се занимават с какво ли не – от качеството на храните и дали те не са втора категория в България, сравнени с аналозите им в Стара Европа, през горите, незаконната сеч, бракониерството, напоителните системи, рибарството, борбата с градушките, ветеринарството, животновъдството, растениевъдството, селските райони и европейските програми, Селскостопанска академия с безброй научни институти. Списъкът не е пълен. А сега и чумата по овцете и козите, шапа, синият език и птичият грип… С общ числен състав в системата на ведомството от над 17 000 души, според доклад на Института за икономически изследвания на БАН отпреди година. Само в администрацията са заети 3000 души. Без да броим държавните фирми като “Напоителни системи”, чиито активи надвишават тези на АЕЦ “Козлодуй”, по данни на Министерството на финансите.

Е всичко това му е на главата на Румен Порожанов…

Кой е той? Роден е на 17 август 1964 г. в Разлог. Започва кариерата си в Министерството на финансите. От 1992 до 1995 г. работи там като експерт в отдел “Финансиране на специални дейности”, който отговаря за финансите на фирмите в отбранителния сектор, а до август 2001 г. е началник на отдел “Финанси, земеделие, търговия и услуги” в МФ.

Магистър е по аграрен бизнес, икономика и мениджмънт и по отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт от Университета за национално и световно стопанство в София. От 2001 до 2009 г. е директор на Дирекция “Финанси на реалния сектор” в министерството. От август 2009 до март 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” до септември 2013 г. През август до ноември 2014 г. е избран за служебен министър на финансите в кабинета на Георги Близнашки. След това се връща на шефското място във фонд “Земеделие”, а през февруари 2017 г. подава оставка от поста.

 

€ 8 млрд. за земеделие

Около 8 милиарда евро се очаква да влязат в българското земеделие по европейските програми през този програмен период, заявява министър Румен Порожанов преди година. “Има какво да се желае в доброто насочване на средствата. Сега е моментът да се изчистят неефективните мерки за финансиране”, допълва той. По думите му новият земеделски бюджет обаче няма да е 40% от общия бюджет, както досега, заради Брекзит и миграционната политика.

 

За него

Разпоредих да иде в огнищата

Разпоредих на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов да посети населените места, където има открити огнища на чума. Да се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично да следи за изпълнението на мерките срещу разпространението на болестта по дребни преживни животни и да ги информира за реда и условията за получаване на обезщетения.

Премиерът Бойко Борисов

 

Искаме оставка

Искаме оставката на министър Румен Порожанов във връзка с избиването на животните в Странджа. Да не си измиват ръцете с директора на агенцията на храните Дамян Илиев. Порожанов носи лична отговорност за случилото се. Не получихме отговор на научното становище, от центъра към МЗХГ, с което четирима доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

 

Той ни даде обещания

Аз извиках Порожанов да дойде в района и да спре тази лоша работа (ефтаназирането на стадата – б.а. ) Той дали ме послуша не знам, но дойде и обеща, че всичко ще се оправи. Ще видим как ще го оправи.

Баба Дора от село Шарково

 

Помолих го да обясняват на хората

Ние сме първата държава в Европа, в която влиза чумата, вероятно от Турция. Най-важното нещо е, че както дойдоха мигрантите през границата, така и чумата влиза. Трябваше да има евтаназия. Редица мерки са взети – парите се изплащат на пазарна цена на добитък. Оттук натам всеки ще понесе риска. Заради краткия срок нямаше как да обясним по-бързо на хората, въпреки това помолих министър Порожанов да им обясняват.

Вътрешният министър Валентин Радев

Коментари

Задължително поле