Бастнезитът знае за какво мечтаеш Бижутата с него се броят на пръсти

Поледицата прати близо 100 души в „Пирогов“

Интензивен трафик на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Дунав мост – Русе“

Туск предупреди Макрон за отношението му към Западните Балкани

Македонски автобус се преобърна в Сърбия, 26 души са ранени (СНИМКИ)

Три земетресения на гръцкия остров Крит

Екатерина Захариева: Изказването на Путин за „Турски поток“ и изгоненият български дипломат нямат общо

Опасен астероид може да премине край Земята

Катя Радева от Плевен: Центърът на д-р Емилова е храм за духа и тялото Плодолечението прави всеки мой ден щастлив, споделя жената

Захариева: България успя да наложи темата за Западните Балкани като приоритет на целия ЕС

Сценаристът на „Маскираният певец” Влади Априлов пред „Труд”: При следващ сезон ще крием участниците три пъти повече

Санкциите срещу „Северен поток 2“ са включени в проектобюджета за отбрана на САЩ

АПИ напомня: Проверете валидността на е-винетките си

Президентът организира среща за обсъждане на проблемите при проведените местни избори

Съдът пусна от ареста сина на Миню Стайков

Румен Порожанов – В окото на чумата

Земеделският министър Румен Порожанов през последните дни е в окото на бурята/чумата. Наложи му се да гаси опасен пожар – не само сред овцете и козите, засегнати от епидемията в Странджанско, но най-вече сред стопаните им, които бяха жестоко изненадани и ударени – умъртвени бяха над 4000 животни, без да бъдат уведомени предварително. “Оставките в правителството не е някаква тема. Премиерът, като щракне с пръст, ще си я подадем. Аз съм в кабинета, за да работя”, увери Порожанов.

Преди малко повече от година – през май 2017-а, Румен Порожанов бе назначен за земеделски министър. Ето какво казва той, когато приема поста от дотогавашния служебен Христо Бозуков:

“За първи път влизам през тази врата. Надявам се името на министерството да не продължава да се удължава, защото “последният може да забрави да затвори вратата”. Шегата му бе по повод новото име на ведомството, което вече се нарича Министерство на земеделието, храните и горите. “Много съдържание има в това министерство и то не може да бъде изписано в неговото наименование”, заяви тогава Порожанов. И е бил прав – при положение, че днес ведомството може да се прекръсти на “Министерство на епидемиите, земеделието, храните и горите”, съкратено МЕЗХГ.

“Аз няма да бъда популист, няма да има проблем с протестиращи, когато има тема, трябва да се комуникира. Затова има и екшън план. Министерството трябва да работи за институциите и да завърти оборота, ведомството е в тежко състояние”, обещава преди година Порожанов.

Какво е днес положението, може да се види не само в засегнатите от чумата села в Странджанския край. Ето какво е обяснението за “екшън плана” според министъра: Умъртвяването на животни е стандартна мярка при такива болести, БАБХ не са били крайни, а ваксинация срещу болестта би довела до изолиране на ваксинираните животни в региона и възбрана на България да изнася продукти от овцевъдството, коментира министърът преди ден. За съжаление и животните на прословутата баба Дора, станала медиен герой от десетки репортажи по телевизиите и интернет, ще бъдат евтаназирани, такива са правилата, няма прогноза за следващите села и къде ще бъдат унищожавани животни, обяснява министърът. Това е положението – няма мърдане. А дали е популист Порожанов, се разбра във вторник – след заплахи на протестиращи изведнъж компенсацията за умъртвено, викат му евтанизирано животно, скочи от 190 до над 300 лв.
Според него проблем с комуникацията между Агенцията за безопасност на храните и стопаните довежда до нагнетяване на напрежението и неразбиране. Чума има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби, първата проба, която е взета положителна, е пратена в Монпелие във Франция, за да се потвърди, допълва той.

Но да се върнем на изказвания на министъра отпреди година. Пред депутатите от земеделската комисия той признава, че е имало забавяне по някои от мерките и одит на Европейската комисия, където не се виждат добри показатели за България. Като причина посочва недоброто поведение на администрацията. Според него бюрокрацията в министерството е безумна. А каква е сега? Обхватът на дейността на ведомството наистина е впечатляващ – неговите чиновници се занимават с какво ли не – от качеството на храните и дали те не са втора категория в България, сравнени с аналозите им в Стара Европа, през горите, незаконната сеч, бракониерството, напоителните системи, рибарството, борбата с градушките, ветеринарството, животновъдството, растениевъдството, селските райони и европейските програми, Селскостопанска академия с безброй научни институти. Списъкът не е пълен. А сега и чумата по овцете и козите, шапа, синият език и птичият грип… С общ числен състав в системата на ведомството от над 17 000 души, според доклад на Института за икономически изследвания на БАН отпреди година. Само в администрацията са заети 3000 души. Без да броим държавните фирми като “Напоителни системи”, чиито активи надвишават тези на АЕЦ “Козлодуй”, по данни на Министерството на финансите.

Е всичко това му е на главата на Румен Порожанов…

Кой е той? Роден е на 17 август 1964 г. в Разлог. Започва кариерата си в Министерството на финансите. От 1992 до 1995 г. работи там като експерт в отдел “Финансиране на специални дейности”, който отговаря за финансите на фирмите в отбранителния сектор, а до август 2001 г. е началник на отдел “Финанси, земеделие, търговия и услуги” в МФ.

Магистър е по аграрен бизнес, икономика и мениджмънт и по отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт от Университета за национално и световно стопанство в София. От 2001 до 2009 г. е директор на Дирекция “Финанси на реалния сектор” в министерството. От август 2009 до март 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” до септември 2013 г. През август до ноември 2014 г. е избран за служебен министър на финансите в кабинета на Георги Близнашки. След това се връща на шефското място във фонд “Земеделие”, а през февруари 2017 г. подава оставка от поста.

 

€ 8 млрд. за земеделие

Около 8 милиарда евро се очаква да влязат в българското земеделие по европейските програми през този програмен период, заявява министър Румен Порожанов преди година. “Има какво да се желае в доброто насочване на средствата. Сега е моментът да се изчистят неефективните мерки за финансиране”, допълва той. По думите му новият земеделски бюджет обаче няма да е 40% от общия бюджет, както досега, заради Брекзит и миграционната политика.

 

За него

Разпоредих да иде в огнищата

Разпоредих на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов да посети населените места, където има открити огнища на чума. Да се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично да следи за изпълнението на мерките срещу разпространението на болестта по дребни преживни животни и да ги информира за реда и условията за получаване на обезщетения.

Премиерът Бойко Борисов

 

Искаме оставка

Искаме оставката на министър Румен Порожанов във връзка с избиването на животните в Странджа. Да не си измиват ръцете с директора на агенцията на храните Дамян Илиев. Порожанов носи лична отговорност за случилото се. Не получихме отговор на научното становище, от центъра към МЗХГ, с което четирима доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

 

Той ни даде обещания

Аз извиках Порожанов да дойде в района и да спре тази лоша работа (ефтаназирането на стадата – б.а. ) Той дали ме послуша не знам, но дойде и обеща, че всичко ще се оправи. Ще видим как ще го оправи.

Баба Дора от село Шарково

 

Помолих го да обясняват на хората

Ние сме първата държава в Европа, в която влиза чумата, вероятно от Турция. Най-важното нещо е, че както дойдоха мигрантите през границата, така и чумата влиза. Трябваше да има евтаназия. Редица мерки са взети – парите се изплащат на пазарна цена на добитък. Оттук натам всеки ще понесе риска. Заради краткия срок нямаше как да обясним по-бързо на хората, въпреки това помолих министър Порожанов да им обясняват.

Вътрешният министър Валентин Радев

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Уважаеми г-н Петков, троловете не могат да смятат, а трябва, за да са по-убедителни. Какви хиляди тонове. 4000 жив. х 35 кг = 140 тона/агне 20кг, овца 50кг, средно 35 кг при 50% агнета/. Огромен бизнес за Франция: 140 000 кг х 5 лв. = 700 000 лв./5лв струва кг живо агнешко/ Какви огромни пари?!!! Ще има огромни комисионни за всички, а ББ ще прибере 1000000 стотинки. А французите ще спечелят 5 франка/евро/. А животните не са анонимни. Овцата се казва Светла, а пръчът Веселин, или обратното. Обърках се вече кой кой е.

  2. Наистина се обърках и забравих да подчертая, че овцата Светла и пръчът Веселин също са вегетарианци. Каква вегетарианска солидарност?! Живот за тревоядните, затвор и смърт за убийците им. Петков, що не се гръмнеш преди и теб да са те евтанизирали?

  3. Трябва да стане народа и да има поголовна сеч!!!

  4. Господин Петков, с една проста сметка доказах, че сте лъжец и трол. Крадецът вика дръжте крадеца. По тази логика ме обявявате за трол?! Аз просто трудно понасям манипулациите и манипулаторите. Истината над всичко. Плюенето по всичко българско убива бъдещето на страната ни. И все пак, Петков, сметката ми е вярна, няма хиляди тонове. Защо правите такива внушения? Следващия път сигурно ще напишете, че съм от бандата на Цветан Василев. Не допускате ли, че може да има още нормални хора в България, които от време на време реагират на манипулациите?

  5. Г-н С.В.Петков, моля за извинение! Не искам проблеми с Г-н Лозан Панов, нито с пернишки адвокат. Взимам си думите назад и за Цветан Ваосилед по същата причина! Сега всичко ми се изясни. Извинете, макар че никъде не съм използвал нецензурни думи. И все пак, помолете съпруга си/ за един физик това е фасулска работа/ да ви опресни малко математиката. Чудя се кой от 15-те юридически факултета в България сте завършили? И няма нужда да ви обяснява четиримерното пространство на Минковски, та днес физиците боравят с 11 измерения в теорията на суперструните, нещо което даже Анщайн не успя да направи.А аз като възрастен човек, излязал от страната преди половин век, нямам нужда на никого нищо да доказвам и да се хваля, затова и нямам профили в нета. Но никога аз не съм се срамувал от българския правопис. Напротив, стремя се да доказвам на другите, че ние българите сме наследници на първата цивилизация, на траките и учители на древния свят. Поздравете колегата Петков и аз изповядвам девиза на Айнщайн: Съмнявай се във всичко, не вярвай на авторитети, проверявай всичко сам!!! Хмм, българските богомили са духовния елит на средновековието, повел света към по-добро с девиза „Свобода, равенство, братство, чрез любов“, а французите са „плагиати“. Аз нямам братя, не съм и равен с хора като вас, но винаги съм бил свободен и независим. Свободен, разбрахте ли? Питайте Сервантес, какво е свобода.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.