Русия заплаши с ответни мерки, ако САЩ ударят Дамаск

Москва призова Вашингтон да се откаже от „безотговорните си планове“ за Сирия, след като вчера американският представител в Съвета за сигурност предупреди, че ако ООН не се намеси в Сирия, САЩ ще го направят.

„Преди няколко дни ние предупредихме Вашингтон да не се изкушава да използва Сирия в поредни провокации с използване на химическо оръжие срещу мирното население за нанасяне на удар по Дамаск. Заплахите на постоянния представител на САЩ в ООН да се извършат подобни действия и нагнетяването на съответстващата атмосфера във водещите американски медии трябва, очевидно, да подготви обществеността за тяхната неизбежност“, се казва в публикувано във „Фейсбук“ коментар на руското посолство във Вашингтон, предаде РИА Новости.

При обсъжданията на заседанието на Съвета за сигурност на ООН на резолюция 2401 за установяването на примирие и хуманитарна пауза в Сирия, , че САЩ ще нанесат удари по Дамаск. От Москва се заканиха, че Русия ще предприеме необходимите ответни мерки в случай на подобен ход.

В тази връзка, дипломатите задават и въпроса: „Кого всъщност поддържа Вашингтон в Източна Гута“ и подчертават, че „цялото съпротивление“ там отдавна се ръководи от „Джебхат ан Нусра“, която от години обстрелва мирните квартали на Дамаск, включително руските дипломатически представителства.

„Още веднъж призоваваме Вашингтон да се откаже от безотговорните си заявления и планове, които водят към необратима ескалация на конфликта. При това няма да се получи да отвлечете вниманието ни от Сирия с „британския сюжет“. Сирия ще остане във фокуса на руската дипломация“, добавят от руското посолство.

Коментари

Задължително поле