Русия може да продаде ракетни комплекси С-400 и на САЩ

Русия може да продаде зенитно-ракетните комплекси С-400 на САЩ, ако те са заинтересовани и руската сигурност няма да бъде компрометирана. Това заяви изпълнителният директор на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов, цитиран от Вашингтон Поуст.

"С-400 не е система за нападение, а за защита. Можем да я продадем на американците, ако я искат. Това няма да е проблем от стратегическа гледна точка", казва Чемезов.

Запитан за причините за продажбата на тази система на Турция, която е член на НАТО, той отговаря, че това действие също не компрометира руската безопасност. "Точно обратното - ако една страна е способна да осигури безопасността на въздушното си пространство, тя ще се чувства по-сигурна. И тези, които имат намерения да я нападнат, ще премислят преди да предприемат нещо", аргументира се Чемезов.

Шефът на "Ростех" допълва, че има голям интерес към системата и много страни дават поръчка за нея.

В края на декември Русия и Турция подписаха споразумение за доставката на руската С-400 за Турция. Двете страни се договориха доставката й да стане през септември. Руските въоръжени сили използват системите С-400 от 2007 г., припомня БНР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия