Руската централна банка определи историческа основна лихва - 21%

Руската централна банка повиши основната лихва от 19% на 21% на своя заседание днес. Това е нов исторически рекорд и е най-радикалният сценарий, който експертите предвиждаха. Предполагаше се, че новият праг ще е 20%.

Повишаването на основния процент е един от малкото инструменти, който банката на Русия има, за да ограничи инфлацията, макар и за сметка на покупателната способност.

„Съветът на директорите на Банката на Русия реши да увеличи основния процент с 200 базисни точки, до 21.00% годишно. Инфлацията е значително по-висока от юлската прогноза. Допълнителните бюджетни разходи и свързаното с тях разширяване на федералния бюджетен дефицит през 2024 г. имат проинфлационен ефект. Необходимо е по-нататъшно затягане на паричната политика, за да се гарантира връщане на инфлацията към целта и намаляване на инфлационните очаквания", се казва в съобщението на банката.

Ставката беше фиксирана на 20% на 28 февруари 2022 г. Тогава Централната банка реагира на резкия спад на курса на рублата след началото на инвазията в Украйна и последвалите санкции. Малко след това лихвата беше намалена, след което отново повишена и до юли тази година остана 16%.

След това обаче, поради високата инфлация, Руската централна банка отново беше принудена да я увеличи - до 18%, а на 13 септември - до 19%.

"Подобно решение на регулатора може да доведе до допълнително увеличение на лихвите по ипотечните кредити от банките", коментира икономистът Игор Липсиц. „Това ще бъде сигнал за твърдостта на бъдещата политика на Централната банка и ще промени пазарните очаквания“, каза той пред "Агентство".

С днешното решение, цената на кредитирането на руския банков пазар става по-високо, отколкото в Ливан, който е обхванат от война и обяви дефолт по дълга си през 2020 г. Ливанската централна банка поддържа лихвения процент на 20%, припомнят експерти. Текущият процент на Централната банка на Руската федерация също така е по-висок от този в Замбия (13,5%), Гамбия (17%), Пакистан (17,5%) и Ангола (19,5%).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика