Руското външно министерство заяви, че поддържането на мира в Каспийско море е от ключово значение

Русия отдава ключово значение на поддържането на мира и сигурността без външна намеса в Каспийския регион на фона на трудна геополитическа ситуация. Това каза заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко на VIII Каспийски медиен форум в Астрахан. Текстът на речта е публикуван на сайта на руското външно министерство.

"Каспийско море със своето географско положение, огромен ресурсен потенциал и фактора на преплитане на цивилизациите, живеещи тук, е от голямо значение за Руската федерация. В настоящите трудни геополитически условия ние отдаваме ключово значение на съвместното поддържане на мира, стабилност и сигурност в Каспийския регион без външна намеса.Заинтересовани сме от неговото устойчиво развитие, пълномащабна реализация на икономическия, транспортния и логистичния потенциал в полза на всички крайбрежни страни“, каза още висшият дипломат.

Руденко подчерта, че Москва е за „пълно развитие“ на сътрудничеството в каспийската „петорка“ (Русия, Казахстан, Туркменистан, Иран, Азербайджан) и постепенното институционализиране на този процес.

„Важна задача е да се осигури рационално използване на ресурсите, да се защити и запази естествената среда на този уникален резервоар, да се осигури екологична и транспортна сигурност в каспийските води“, продължи заместник-ръководителят на руското външно министерство.

„Темата на сплитяването на Каспийско море, наблюдавано през последните години, е много належащо. Ние изхождаме от факта, че „този и други каспийски въпроси трябва да бъдат решени изключително от петте крайбрежни държави, както е предвидено в Конвенцията за правния статут на Каспийско море. Принципите на дейност на каспийските държави, заложени в този документ и потвърдени от президентите на нашите страни, са надеждна правна основа за продуктивна съвместна работа”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия