САЩ и талибаните преговарят в Катар

САЩ и представители на движението на талибаните продължиха преговорите си, този път в Катар, с цел да се постигне сделка за изтеглянето на американската армия от Афганистан, в замяна на което талибаните трябва да дадат гаранции за сигурността на региона, съобщи Reuters.

Двама говорители на талибаните заявиха, че деветият кръг от преговорите между САЩ и представителите на групировката е започнал, а висш официален представител на САЩ за мирните преговори заяви, че „решаващата среща ще изясни малки подробности“ по споразумението в столицата на Катар, Доха.

Около 20 хил. чуждестранни войници, повечето от които американски, сега са в Афганистан като част от мисията на НАТО, ръководена от САЩ за обучение, подпомагане и съветване на афганистанските сили. Провеждат се и антитерористични операции.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че военната роля на САЩ в Афганистан всъщност се е превърнала в "нелепа" полицейска акция, което се прие като знак, че той е готов да изтегли на войските си след 18 години война.

Двете страни проведоха дискусии относно потенциалното споразумение, по четири ключови въпроса. Те включват гаранции от страна на талибаните, че няма да позволят на чуждестранни бунтовнически групировки да използват Афганистан за да извършват на атаки извън страната.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток