САЩ с рекорден бюджетен дефицит през април

Правителството на САЩ е натрупало рекорден бюджетен дефицит през април, който традиционно е месец на голям бюджетен излишък.

Дефицитът се дължи на спада в приходите и голямото увеличаване на разходите, за да се финансират усилията за справяне с пандемията от коронавирус, информира БТА.

Федералният бюджет е бил на червено със 737,9 млрд. долара миналия месец, съобщи министерството на финансите. Тази сума е повече от три пъти над предишния рекорден месечен дефицит от 235 млрд. долара, който бе отчетен през февруари.

Досега дефицитът за фискалната година, започнала на 1 октомври, достига 1,48 трлн. долара. Експерти очакват той да достигне 3,2 трлн. долара или повече в зависимост от това дали Конгресът ще приеме още мерки в помощ на икономиката.

По оценки на Бюджетната служба на Конгреса дефицитът за цялата финансова година може да достигне 3,7 трлн. долара на фона на всички разходи на властите за смекчаване на икономическият удар от пандемията. Това ще надмине силно досегашния рекорден дефицит от 1,4 трлн. долара, отчетен през 2009 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка