Северна Корея заплашва да прекрати преговорите за денуклеаризация със САЩ

Снимки: Twitter/Архив

Високопоставен севернокорейски служител предупреди, че страната може да преустанови преговорите със САЩ заради ядрения й арсенал, опит за натиск върху Вашингтон, след като двете страни не успяха да постигнат споразумение на срещата на върха в Ханой миналия месец, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal.

В обръщение към журналисти и дипломати в петък в Пхенян, заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Чо Сон-хой каза, че лидерът на страната Ким Чен-ун скоро ще реши дали да продължи преговорите с президента Тръмп, предадоха световните агенции.

Чо, един от най-висшите дипломати на Пхенян, се въздържа да критикува директно Тръмп, но заяви, че подходът на САЩ към преговорите е некомпромисен и Северът не изключва възможността да поднови тестването на ракети. Чо също така каза, че Вашингтон трябва да предложи отстъпки, защото Пхенян се е въздържал да тества ядрени оръжия от ноември 2017 г.

Изявлението възобновява безпокойството относно ангажимента на Ким за денуклеаризация, казват наблюдатели , и предполагат, че Пхенян може бавно да се оттегли от преговорите с САЩ, като по този начин обвинява Вашингтон за провала на преговорите.

„Искам да изясня, че гангстерската позиция на САЩ в крайна сметка ще постави ситуацията в опасност“, заявява Чо. "Нямаме намерение да правим компромис с САЩ във всякаква форма, още по-малко желание или план за провеждане на този вид преговори."

Държавният секретар Майкъл Помпео заяви пред репортери в петък, че САЩ искат да продължат преговорите на високо равнище със Северна Корея и заяви, че Ким е уверил Тръмп на срещата на върха в Ханой, че Пхенян няма да поднови ракетните изстрелвания или ядрените опити.

"Така че това е думата на председателя Ким", заяви Помпео пред репортери в петък. "Имаме всички очаквания, че той ще изпълни този ангажимент."

Помпео също така отклони севернокорейските оплаквания, че той и съветникът по националната сигурност Джон Болтън са отговорни за застоя на преговорите.

„Имам спомен за това, че подходът ми е бил наричан „ гангстерски “ по време на посещение, което направих преди време, и след това продължихме да имаме много професионални разговори”, каза той. "Имам всички очаквания, че ще можем да продължим да го правим."

Той каза, че двете страни са имали контакти от Ханой насам , но отказа да каже на какво ниво или да предоставят подробности.

"Ние няма да правим денуклеаризацията постепенно," каза Стивън Бийгън, специален пратеник на САЩ за Северна Корея по време на конференция на фондация Карнеги за международен мир във Вашингтон тази седмица.

"Нашата цел, е окончателна изцяло проверима денуклеаризация на Северна Корея", каза той. Бийгън добави, че Тръмп е помолил Ким да действа бързо. - Да направим голямо предложение и тук да елиминираме тези оръжия за масово унищожение.

Северна Корея е предпочела много по-бавен процес, заявявайки, че двете страни трябва да изградят доверие, преди да се откаже от оръжията си. Чо нарече в петък настояването на САЩ за премахване на ядрените оръжия преди освобождаването от санкции "абсурден софизъм“.

Уи Сун-лак, бивш главен преговарящ от Южна Корея за ядрените оръжия на Северна Корея, заяви, че Пхенян е проявявал подобно поведение в миналото, преди да прекрати диалога. „Мисля, че Северна Корея е склонна да преустанови преговорите за денакуаризация. Северна Корея иска от САЩ да вземат на първо място съответните мерки. В противен случай те не искат да продължат преговорите."

Някои дипломати, които се занимават с програмата за ядрени оръжия на Северна Корея, твърдят, че предложеният от страна на Северна Корея поетапен подход е предназначен да изцежда колкото се може повече отстъпки от САЩ и техните съюзници, като в същото време се съгласява възможно най-малко с обещанията си да прекрати програмата си за ядрени оръжия.

Дипломатически служител в Сеул каза, че изявленията на Чо изглеждат като типична севернокорейска тактика, целяща печелене на време. „От самото начало никога не съм вярвал в севернокорейската денуклеаризация, така че мисля, че това е просто един вид блъф. Това не означава, че те са готови да откажат от ядрено оръжие,“ каза той.

Чо заяви, че последните изявления на държавни служители като държавния секретар Майк Помпео и съветникът по националната сигурност Джон Болтън са влошили дипломатическата атмосфера. Но тя добави химията между господата Тръмп и Ким е „мистериозно чудо“.

Мун Чун-ин, почетен професор в Университета Йонсей в Сеул, заяви във вторник, че Северна Корея е очаквала поетапни преговори на срещата на върха в Ханой, имайки предвид думита на Бийгън през януари, когато той каза: САЩ са готови да предприемат паралелни стъпки едновременно със Северна Корея за денуклеаризация и по-добри отношения, но изведнъж САЩ поискаха голяма сделка,“ каза той.

Нам Сун-ук, бивш южнокорейски служител в разузнаването, а сега и професор по севернокорейски изследвания в Корейския университет, каза, че Пхенян изглежда не желае да се откаже от достъпа си до Тръмп и се опитва да вбие клин между него и неговите съветници.

Последните изявления на Северна Корея оставят малко място за продължаване на преговорите. "Ким Чен-ун каза, че ще избере нов път, ако САЩ не предприемат съответни мерки", каза той, добавяйки, че подобен път може да включва тестване на ракети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят