Сетимо Минео - Злополучният кръстник

В доминирания от сериозни, важни и сензационни теми световен информационен поток последните дни - от ескалиращото напрежение между Русия и Украйна, през отегчаващия Брекзит, до срещата на Г-20, американският президент Доналд Тръмп и търговската му война с Китай - съобщението във вторник за задържането в Италия на “бос на босовете” на сицилианската мафия допълни усещането за новинарските емисии като екшън продукции.

Арестът на 80-годишния Сетимо Минео е бил част от мащабна операция срещу страховитата организация “Коза Ностра” (Нашето дело), в рамките на която са били заключени още 45-ма други мафиоти. Според информацията на полицията Минео, който е и най-възрастният от босовете в Сицилия, е бил избран да оглави “Купола” - висшия съвет на организираната престъпна групировка - който не е сформиран от 1993-та година насам. Когато зад решетките с няколко доживотни присъди за убийства влиза Салваторе “Тото” Рийна, признат за “кръстник” на “Коза Ностра” и официално на тази позиция до миналата година, след кончината му. Познат с прякора си “Звярът”, заради бруталния си характер, Рийна е поръчителят на покушенията през 1992 г. срещу двамата именити италиански прокурори Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Чийто десетгодишен кръстоносен поход срещу сицилианската мафия по време на най-големия й разцвет през 1980-те наистина успява значително да отслаби отколешната мъртва хватка, която организацията държи върху острова.

Заради което информацията, получена от италианските разследващи органи за ново събиране на “Купола” и предстоящо избиране на нов “кръстник”, основателно ги е разтревожила. И как ли не в тези смутни за Европа, но за Италия в частност напоследък времена?! По данни на медиите на Ботуша полицията се е сдобила с информацията благодарение на специални разузнавателни средства, използвани срещу друг виден мафиотски бос, Франческо Колети, също задържан по време на операцията във вторник. Злополучният “капо” бил записан да разказва на шофьора си за тайна среща на “Купола”, състояла се още на 29 май, на която присъствали “сериозни, народни, улегнали хора”, които се договорили да сложат край на “тиранията”, оставена от покойния вече Тото Рийна и да изберат негов приемник. Освен Сетимо Минео в разговори се споменават и други имена на видни босове на “Коза Ностра”, окаушени във вторник от италианските карабинери.

С тези записи през модерните смартфони, на които явно се крепи разследването, човек би си казал, че е вярна онази приказка, че “старите кучета трудно научават новите пътеки”, но вероятно и затова Минео е бил фаворитът на другите босове. Пак според италианските медии 80-годишният бижутер от Палермо никога не е използвал мобилен телефон и предпочитал да ходи пеш пред това да използва автомобил при придвижването си в града.

За самият Сетимо Минео, както може да се предположи, се знае малко. Вероятно и благодарение на това е и най-възрастният високопоставен бос и избран за кръстник на “Коза Ностра”. Аритметиката показва, че е роден през 1938 г., а по това че бижутерийният бизнес в Палермо е семеен, можем да отсъдим и че в столицата на Сицилия е започнал земния си път. За контактите си с “Коза Ностра” Минео става известен на полицията през 1982 г., когато оцелява при въоръжено нападение срещу магазина от страна на съперничещ за влияние клан, при което загива един от братята му, Джузепе. В предполагаемото разчистване на сметки няколко месеца по-късно пада и другият му брат, Антонио. Тази серия от събития, според италианските медии, го издига в очите на Тото Рийна, който го взема под крилото си и спомага за издигането му в редиците на организацията. С което разбира се попада и в полезрението на Джовани Фалконе, който през 1984 г. нарежда задържането на Сетимо Минео. Същият впоследствие е осъден на пет години затвор за престъпления, свързани с организираната престъпност в Сицилия, по време на “макси-процеса”, воден срещу “Коза Ностра” от Фалконе и Борсалино между 1986 и 1987 г.

Затишието от 1990-те след покушенията срещу двамата прокурори и последвалото арестуване и осъждане на Салваторе Рийна на доживотен затвор, се отнася и до Минео. С новия век обаче, “Коза Ностра” отново започва да прокарва пипалата си в Сицилия и през 2006 г. бижутерът от Палермо е арестуван и осъден на 11 години затвор, благодарение на информатор, който го предава на полицията. Излежал цялата си присъда и преди година изписан от кафеза, вероятно сегашното завръщане на “последният от старата гвардия” Сетимо Минео зад решетките ще му е за последно.

 

Приемникът

През март тази година италианската полиция задържа 11 предполагаеми мафиоти по подозрение в укриване и подпомагане на Матео Месина Денаро - “Диаболик”. Бивш изпълнител на “мокри поръчки” за “Коза Ностра”, 56-годишният Денаро се укрива от правосъдието от 1993-та година насам. Откогато е и датирана последната негова снимка, с която разполагат италианските власти. И Денаро е сочен за вероятен наследник на Тото Рийна и дясната му ръка, Бенардо Провенсано, “Счетоводителят”, който наскоро почина в затвора. Според някои италиански наблюдатели Сетимо Минео е бил предпочетен от останалите босове като фаворит за “кръстник”, именно защото е бил на свобода, а не се е укривал от властите. Не е ясно дали Денаро е присъствал на тайната среща на “Купола” през май.

 

За него

Той е старата „Коза Ностра“

Останалите мафиоти са предпочели него, защото Минео олицетворява старата “Коза Ностра”. Избирайки него, те също така избират старите методи на сплашване, като да изпратят няколко отрязани агнешки глави на даден бизнесмен, който отказва да плати парите за защита.

Федерико Кафиеро де Рахо, директор на специалната анти-мафия прокуратура на Италия

 

Нямаме място за такива отрепки

Четиридесет и шестима задържани, и най-вече сред тях Сетимо Минео, представляват един от най-серизоните удари, които държавата е нанасяла на мафията. Минео е бил избран за “наследник” на Тито Рийна след смъртта му. Няма повече място за този вид отрепки в Италия. Благодаря на карабинерите и магистратите, които спомогнаха за осъществяването на тази голяма операция.

Луиджи ди Майо, заместник министър-председател на Италия

 

Трябваше да ги спрем

Когато се опитваш наново да съживиш “Купола” (бел. ред. - с избирането на нов кръстник в лицето на Сетимо Минео), това неминуемо означава че се подготвяш за нещо много сериозно. Трябваше да ги спрем веднага, преди да е станало твърде късно.

Франческо Ло Вой, главен прокурор на Палермо

 

Няма да се предадем

Държавата днес спечели. (...) Те („Коза Ностра”) никога няма да се откажат, но и ние няма да се предадем по никакъв начин. Ние сме по-силни и ще спечелим. Това е положението...

Нокола Мора, председател на парламентарната комисия антимафия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети