СЗО: Вирусът на ХИВ става все по-устойчив

Вирусът на ХИВ става все по-устойчив, предупреждава Световната здравна организация (СЗО). Растящата резистентност може да забави прогреса в лечението и превенцията на заболяването, ако не се вземат спешни мерки.

Изследване на СЗО показва, че в шест от 11-те проучвани страни в Африка, Азия и Латинска Америка, над 10% от хората, започващи лечение с антиретровирусна терапия, имат щам на ХИВ, който е устойчив на най-използваните лекарства.

„Важно е да се справим с растящата резистентност на ХИВ към лечение, ако искаме да постигнем целта си и да елиминираме заболяването до 2030 г.”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според изчисления, ако не се вземат мерки, може да се стигне до 135 хил. нови смъртни случаи и 105 хил. нови случаи на заразяване.

36,7 млн. души по света живеят с вируса, а 19,5 млн. са имали достъп до лечение, сочат данните на СЗО за 2015 г. По-голямата част от тях се справят добре – терапията осигурява висока ефективност в потискането на разпространението на вируса.

По данни на ООН смъртността в момента е намаляла, но сме все още далече от достигането на главната цел, носеща името „90-90-90”: 90% от хората, живеещи с ХИВ, да знаят диагнозата си; 90% от тях да се лекуват и 90% от тях да имат неоткриваем вирусен товар.

„Когато нивата на резистентност на ХИВ станат високи, препоръчваме на страните да сменят лечението и за новоинфектираните лица”, обяснява директорът на отдела за борба с ХИВ към СЗО д-р Готфрид Хирншал.

В момента 60% от заразените знаят, че имат ХИВ, а от тях едва половината се подлагат на терапията, потискаща вируса. Само 38% пък са достигнали неоткриваем вирусен товар в кръвта си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят