СЗО: 87% от ваксините за коронавирус са в богатите държави

По-голямата част от ваксините срещу коронавирус (87%) в света са направени в страни с високи и средни доходи на глава от населението, а в страни с ниски доходи те са едва 0,2%. Това съобщи на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

„Повече от 700 милиона дози ваксина са доставени в световен мащаб и над 87% от тях са в страните с високи и средни доходи, докато в страните с ниски доходи те са само 0,2%“, цитира агенцията думите на Гебрейесус. 

Както отбеляза ръководителят на СЗО, в страните с високи доходи почти всеки четвърти човек вече е ваксиниран срещу коронавирус. В страните с ниски доходи делът е „един на повече от 500“.

Говорейки за международния механизъм COVAX, Гебрейесус заяви, че „до края на март се очаква да се разпределят почти 100 милиона дози ваксина, но поради намаляването на пазара по отношение на доставките, само 38 милиона дози може да бъдат разпределени“. Изпълнителният директор подчерта, че „COVAX работи“ и „е силен механизъм“. Проблемът е, че този механизъм не получава необходимото количество ваксини, обясни той.

COVAX бе лансиран от СЗО в партньорство с GAVI и CEPI. Според условията на програмата страните с високи доходи плащат за закупуване на ваксини за по-малко богатите страни. В рамките на механизма, до края на 2021 г. 2 милиарда дози от ваксината трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени по целия свят. 190 държави и икономики вече са се присъединили към механизма.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят