Силната музика предразполага към нездравословно хранене

Музиката не само създава атмосфера, но и може да повлияе върху поръчките на клиентите в заведенията, съобщи в. "Дейли мейл".

Изследователи установиха, че когато музиката е силна, хората по-често поръчват нездравословна храна, като бургери. Ако е пусната същата музика, но тихо, вероятността клиентите да изберат по-здравословна храна, например салати, е по-голяма.

Отдавна е известно, че темпото на музиката въздейства върху настроението и възбудата. По-бързият ритъм увеличава пулса, а бавният го забавя. Силната музика също превъзбужда, докато тихата релаксира.

Д-р Дипаян Бисвас от университета на Южна Флорида изследва ефекта от силата на музиката върху човешкото поведение. Той установи, че тя също пряко въздейства върху сърдечния ритъм.

Подобно на ритмичните песни, силната музика стимулира и увеличава стреса. Затова на хората им се дояждат мазни чийзбургери и пържени картофи.

Тихата музика има успокояващ ефект и хората внимават повече какво поръчват в заведенията.

За изследването си д-р Бисвас е направил експеримент в заведение в Стокхолм. Там са пускали музика със сила 55 децибела и 70 децибела. Докато 55 децибела за човешкото ухо са като лекото жужене на хладилник, 70 децибела се доближават до шума на прахосмукачка. На силна музика нездравословна храна са поръчали 20 процента повече от клиентите на заведението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл