Синдикат предлага: Пенсиите да се актуализират всяка година

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“

Осигурителната система се изкривява 

Пенсиите всяка година трябва да бъдат осъвременявани, което ще рече да бъдат преизчислявани с ръста на осигурителния доход. Това е единственият верен подход, трябва да се направи веднъж завинаги и да стане норма, заяви президентът на КТ "Подкрепа" и председател на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов.

Според него това осъвременяване, което не се случва, е най-голямото изкривяване на осигурителната система. Не искам да съм на мястото на политиците, които ще премахнат тези 50 лева, подчерта президентът на КТ „Подкрепа“ относно добавката към пенсиите, която бе приложена като антикризисна мярка. Според него чисто психологически два месеца са достатъчни „да свикне човек с този доход“, а след това изваждането на тези пари ще бъде възприето като намаляване на доходи, а не като спиране на мярката.
Той коментира и недоволството на пенсионерите, получаващи по-малко от 300 лв., че нямат право на еднократна добавка от 120 лева за храна.

„Намесата в осигурителната система, която често предприемат политиците, води до такива неща. Където и да я сложим тази граница, ще има една стотинка надолу, една стотинка нагоре", смята синдикалистът. В пенсионната система не трябва да се подхожда така“, категоричен е Манолов.

Според него ниските пенсии са хроничен проблем у нас, като дори хора с дълъг трудов стаж, вземат такива. "Можем да говорим много дали стажът е единственият критерий. За да получава пенсия под 300 лв., това значи, че някой с 40 години стаж се е осигурявал нисък осигурителен доход", отбеляза Манолов.
Синдикалистът посочи и обратният вариант - хора с 20 години стаж, осигуряващи се на 3-4 пъти по-висок доход, не могат да вземат пенсия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари