Сиренето в Германия по-евтино от нашето

Цените на храните у нас са с 24% под средното ниво за ЕС, но в Полша и Румъния е още по-евтино.

Храната в Полша и Румъния е по-достъпна

Месото е най-скъпо в Австрия, а хлябът - в Дания

Сиренето в Германия и Великобритания е по-евтино от нашето, обявиха от Евростат. Въпреки че доходите ни са най-ниските в ЕС, цените на млякото, сиренето и яйцата у нас са 98% от средните за страните от Общността, което означава, че вече почти са се изравнили с тях. В девет страни от ЕС млякото, сиренето и яйцата са по-евтини отколкото у нас. Сред тях са Германия, където цените им са с 3% под средното за ЕС ниво, и Великобритания, където млякото, сиренето и яйцата са още по-евтини - с 8% под средното ниво. Цената на сиренето е по-ниска и в Полша (с 29% под средното ниво), Литва (-10%), Чехия (-8%), Унгария (-7%), Румъния (-7%), Испания (-4%) и Хърватия (-4%).

Като цяло храните и безалкохолните в България не са най-евтините в ЕС. В Полша и Румъния цените са по-ниски, въпреки че заплатите са по-високи. У нас цените на храните са с 24% под средното ниво за ЕС, но в Полша те са с 31% по-ниски, а в Румъния - с 34%. Месото в Полша и Румъния например е по-евтино отколкото у нас. Цените на месото у нас са с 36% под средните за ЕС, но в Полша и Румъния са по-ниски с 37%.

Най-евтиният хляб отново е в Румъния - цената му е с 46% под средната за ЕС. У нас хлябът е с 38% по-евтин от средния за ЕС.

В България обаче са най-евтините алкохол и цигари като цените са им съответно със 26% и 51% под средните. При алкохола обаче делим първото място с Румъния.

Най-скъпото месо в ЕС е в Австрия - цените там са с 46% над средните за ЕС. Дания пък е на първо място по цена на хляба - с 52% над средното ниво.

Коментари

Задължително поле