Си Цзинпин: Отворената врата на китайско-американските отношения няма да бъде затворена отново (ВИДЕО)

Президентът на Китай Си Цзинпин заяви, че веднъж отворена, вратата на китайско-американските отношения няма да бъде никога затворена, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес. Си заяви това след двустранната среща на върха с президента на САЩ Джо Байдън, състояла се вчера в Сан Франциско.

След срещата в изказване по време на вечеря с бизнесмени Си заяви, че отношенията между двете най-големите икономики в света ще продължат да се развиват.

Си също така увери, че Китай няма да води война срещу никоя страна. "Каквато и степен на развитие ние бихме могли да достигнем, ние няма да търсим никога хегемонията или експанзията и няма никога да налагаме нашата воля на другите", заяви Си. "Китай не се стреми към сфери на влияние и няма да поведе нито гореща, нито студена война срещу която и да е страна в света", добави Си пред бизнесмените.

Той също така заяви, че Китай е готов да бъде партньор и приятел на САЩ и подчерта, че има много възможности за двустранно сътрудничество, предаде Ройтерс.

Си изрази и съчувствие с американските жертви на фентанила, предаде Франс прес, визирайки по-специално младите хора.      
На срещата с бизнесмените китайският лидер намекна и, че страната му ще изпрати нови панди в САЩ, допълва Асошиейтед прес. Той нарече пандите "пратеници на приятелството между китайския и американския народ".

"Готови сме да продължим нашето сътрудничество със САЩ относно опазването на пандите като вид ", подчерта Си.
Черно-белите мечоци от дълго време са символ на американо-китайското приятелство. Пекин подари за първи път две панди на Националната зоологическа градина във Вашингтон през 1972 г.  преди нормализирането на двустранните връзки. После Пекин даде под наем на други американски зоологически градини още панди, като накрая се стигна и до двустранна програма за опазване за пандите. Три от гигантските панди от Националния зоопарк в САЩ  - Мей Сян, Тян Тян и тяхното отроче Сяо Ци Цзи  - преди осем дни обаче  отпътуваха за Китай. След тяхното отпътуване в САЩ останаха четири панди, които се намират сега в зоопарка в Атланта.

На срещата с бизнесмени Си заяви, че хората в щата Калифорния искали да имат отново панди в зоопарка в Сан Диего.
Когато двустранните отношения между Китай и САЩ се влошиха през последните години, китайската общественост започна да иска пандите да бъдат върнати от американските зоологически градини в родния им Китай. В китайски социални медии се появиха недоказани твърдения за лошо отношение към пандите в американските зоопаркове.

Споразумението между Националния зоопарк във Вашингтон и Китайската асоциация за опазване на дивата природа изтича през декември и досега преговорите за подновяването му не дадоха резултат.

Зоопаркът в Сан Диего върна на Китай пандите през 2019 г., а по-рано през настоящата година последната панда в зоопарка в Мемфис в Тенеси също се прибра в родината си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят