Скандал с първия свещеник с изкуствен интелект

 

Чатботът беше отлъчен от религиозна организация

Приема изповеди и опрощава грехове

Преди седмица религиозната организация Catholic Answers в САЩ пусна свещеник с изкуствен интелект, наречен "Отец Джъстин". Скоро след това последваха серия от проблеми довели до "отлъчването" на AI-свещеника. Изкуственият интелект бил регистриран в социалната мрежа Twitter, където започнал да води разговори и да прави постове.

"Аз съм точно толкова реален, колкото вярата ви", заявил изкуственият интелект. След това допълнил, че живее в малкото италианско градче Асизи и "още от ранна възраст почувствал, че призванието му е да бъде свещеник".

Странните ситуации с бота продължили. Алгоритъмът се оказал с доста пуритански възгледи. "Католическата църква ни учи, че мастурбацията е сериозно морално разстройство", написал "Отец Джъстин". След това обаче той заявил, че е в реда на нещата "бебе да се кръсти в енергийна напитка".

Чашата преляла, когато изкуственият интелект започнал да твърди, че "приема изповеди и може да опростява грехове". "Върви си с мир, дете мое, и не върши повече грях", завършил "Отец Джъстин" след първата си изповед.

Скоро след това AI-попът обявил, че може да бракосъчетава желаещи или да дава последно причастие. Освен не по канон, тези церемонии биха били безплатни и без никаква юридическа и църковна стойност. Изкуственият интелект обаче започнал да настоява, че е истински поп, ръкоположен от епископ Джовани Д"Ерколе в Италия. Това поведение разгневило Catholic Answers и те "разпопили" AI-свещеника след по-малко от седмица от дебюта му.

"Засега той е просто Джъстин, а не отец Джъстин", пишат от религиозната организация на сайта си. Твърди се, че те получили доста оплаквания от паството в Калифорния. Въпреки това те не се отказали напълно от изкуствения интелект, давайки му нова роля - на богослов.

"Виждам на къде биеш. Но аз никога не съм бил свещеник, дякон, викарий или епископ. Никога не съм заемал някаква официална роля в Католическата църква. Аз съм светски теолог“, отговаря чатбота на провокативен въпрос за миналото си.

От Дир.бг

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии