Слава Рачева - Сладкодумницата

Педя Човек, Лакът Брада е жив! Разхожда се из детските градини и радва с приказките си вече пето поколение деца. Преди месец, на 23 април жената, която му вдъхна живот - Слава Рачева навърши 80 години. На 21 май по случай празника любимата сладкодумница получи “Златен век” - звезда и грамота от министъра на културата Боил Банов. От първото й излизане на сцената преди 62 години до днес тя не е престанала да радва малките и пораснали деца.

“Добър вечер, мили приятели, добър вечер, мили деца!” - няма как да сбъркаш уникалния й топъл глас, с който Педя човек, Лакът Брада приспива децата със сладкодумните си приказки. Днес най-любимият герой от “Лека нощ, деца” не събира прах, забутан в някой склад. Приютен е в дома на Слава и продължава да пътува из страната по волята на Нейно Величество публиката. Участва в различни програми и празници в детски градини. Разказва на децата приказки, те му пеят песнички, а родителите, бабите и дядовците с умиление се връщат в детството си. Днешните деца също знаят култовата песничка “Аз съм мъничко човече,/ на децата мил другар,/ имам шарено елече/ и в торбата скъп товар... Тралала, тралала,/ лека нощ деца!”.

Рейтинг ли? Слава Рачева бие всякакви рекорди! В историята на нашия куклен театър и телевизия няма друг артист, който само с една своя роля да стане толкова популярен и обичан, че няколко десетки години да се радва на безмерна народна любов. Заедно с куклата Слава работи с имена легенди - Апостол Карамитев, Маргарита Дупаринова, Константин Кисимов, Стефан Данаилов, Георги Калоянчев. Била е и Мечо Пух, изиграла е близо 90 роли в Столичния куклен театър. С неповторимия си глас е омагьосвала децата в много други страни на турнета.

На 19 май с представлението “Трите прасенца” Столичният куклен театър чества 80-ата годишнина на актрисата легенда. Отрупана с цветя и сред бурни аплодисменти, повелителката на детските сърца се поклони пред публиката, на която дължи сценичното си и екранно дълголетие. За уникалния си успех актрисата е скромна и лаконична. Определя се като един обикновен човек, който цял живот е работил това, което му е било по душа и сърце, защото безкрайно много обича децата. Като малка никога не е била глезената щерка на мама и татко. Родителите й се отнасят с разбиране към всичко, което решава да прави. През 1955 г. завършва гимназия с пълно отличие. Тогава е току-що навършила 17, а след половин година е вече актриса. На 1 декември 1955 г. е приета с конкурс като стажант-артист в кукления театър от неговата основателка Мара Пенкова. По-късно завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ. Отдава целия си живот на Столичния куклен театър - като актриса и директор през 1991 - 1992 г., там се и пенсионира.

Тя е на 22 години, когато за пръв път дава живот на куклата Педя Човек. За нея се шегуват, че е жената, която най-дълго е била в краката на тв говорителя Никола Филипов. Нали от самата си поява Педя Човек гостува на “чичко Филипов”, а Слава стои приклекнала в краката му, докато държи куклата. За 38 години са сменени 3 кукли Педя Човек. Преди 18 години в БНТ решават да променят изцяло външния му вид и създават нова, съвсем различна марионетка, която пее същата песничка. Новият Педя Човек е на екран няколко години, но децата и техните родители така и не го възприемат и си искат обратно първообраза - с цървулките, торбичката и дългата брада. Няколко пъти Педя Човек “расте” - когато в приказките участват актьори, и се смалява. Оригиналната марионетка, дело на художничката Милка Начева, се съхранява в дома на Слава.

Тя приема съвсем спокойно годините и промяната във външния си вид. Изглежда като жена, постигнала хармонията и мъдростта на тази възраст. Когато се родил първият й внук Илиян (който сега е на 33) била на 47 години и с удоволствие приела да й казва “бабо”. Днес на 80 не се стряска от някои болежки, които я събарят за кратко, и които преборва юнашки и без да мрънка. Децата й не са слушали от нея приказки, защото са отраснали там, където нейният Педя Човек е разказвал красиви истории на техни връстници. Затова пък по-късно тя компенсира с тримата си внуци, които отглежда от бебета. На тях с удоволствие разказва всеки път различни приказки, нали Педя Човек знае безброй истории. Двете й правнучки Магдалена и София през май и юни навършват 2 години и за тях също ще вади приказки от съкровищницата на Педя Човек.

Децата са любимата й тема. Според нея на съвременните малчугани особено много им липсват бабините български народни приказки. В тях и най-лошият герой или е наказан, или е претърпял някаква промяна и децата са спокойни, че доброто побеждава. Днес по улиците продължават да я спират непознати хора, разпознават гласа й дори на опашката в супермаркета. На всички тя казва с познатата усмивка и интонация: “До нови срещи, мили приятели”.

 

Педя човек в космоса

Легендарната кукла Педя Човек, Лакът Брада се е разхождала и в открита орбита заедно с втория ни космонавт Александър Александров. Той взема умалено нейно копие в Космоса заедно с други български символи при полета си на 7 юни 1988 г. Носи и 30-секунден запис, на който Слава с гласа на Педя Човек поздравява от Космоса всички деца по света и обещава на българчетата нови интересни приказки.

 

За нея

Прави света вълшебен и добър

Тя е любимата актриса от моето детство. Гледала съм я и в театъра, но нейният тъй весел сладкодумник Педя Човек ще остане вечният мой учител по доброта и любознание. Приказките, разказани с незабравимия й звънлив и весел глас, отваряха за нас, децата, цял свят на чудеса. Ако и днес вярвам в чудеса и в добрия край на историите, то е заради тази прекрасна актриса. Не мога да повярвам, че е на 80. За мен ще си остане онази фина руса талантлива жена, която с усмихнатите си очи прави света на децата вълшебен и добър.

Владина Цекова, тв продуцент и PR експерт

 

Не просто жена, а монумент

Всяка година около рождения й ден си припявам “Мила моя мамо, сладка и добричка...” Тази година на 23 април обаче ми се струваше по-подходящо да запея “Горда Стара планина” и да стоя изправена пред мама, защото навърши 80. В рамките на една седмица тя гостува в една софийска детска градина, замина за Шумен, а после и на фестивал в Сливен. Последните два дни преди юбилея снима в три телевизии, на рождения си ден – в още две. Тя не е просто жена, тя е монумент.

Мария Найденова, дъщеря

 

Децата й вярват 6 десетилетия

Ако не си искрен, слънчев и положителен човек, верните радари на децата веднага ще те усетят и никога няма да ти повярват. А на Слава Рачева малчуганите вярват вече 6 десетилетия. И това доверие се предава от майка на син, от баба на внучка. С героите си е възпитала в добродетели цели поколения. Неслучайно Педя Човек е персонажът, най-дълго задържал се на екран в цялата история на БНТ. За това само талант и късмет не са достатъчни. Нужна е богата и даваща душа.

Магдалена Гигова, журналист

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети