Екатерина Захариева: Готови сме за коронавируса

Д-р Иван Кокалов: Психозата около коронавируса е по-силна от заплахатата

Министър Каракачанов: Генерал Боцев беше мъж на честта и боец

Българите, блокирани в хотел в Тенерифе: Надяваме се да си тръгнем днес

Няма положителни проби за коронавирус у нас

Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине през България, но има безпрецедентна подготовка

Турция вече няма да спира потока от сирийски бежанци към Европа

Канада спира охраната на принц Хари

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия по строителство „Кольо Фичето“ в Бургас, пред „Труд“: Добрият учител строи мостове до учениците и родителите им

Стивън Сегал глобен с над 314 000 долара

Три държави в Европа съобщиха за първи случаи на коронавирус

Спад в новите случаи на коронавирус в Китай

Японският премиер обеща да защити икономиката от влиянието на коронавируса

Анкара отговори с бомбардировки след смъртта на 22 турски войници в Сирия

Ето какво ни носи времето днес

Слава Рачева – Сладкодумницата

Педя Човек, Лакът Брада е жив! Разхожда се из детските градини и радва с приказките си вече пето поколение деца. Преди месец, на 23 април жената, която му вдъхна живот – Слава Рачева навърши 80 години. На 21 май по случай празника любимата сладкодумница получи “Златен век” – звезда и грамота от министъра на културата Боил Банов. От първото й излизане на сцената преди 62 години до днес тя не е престанала да радва малките и пораснали деца.

“Добър вечер, мили приятели, добър вечер, мили деца!” – няма как да сбъркаш уникалния й топъл глас, с който Педя човек, Лакът Брада приспива децата със сладкодумните си приказки. Днес най-любимият герой от “Лека нощ, деца” не събира прах, забутан в някой склад. Приютен е в дома на Слава и продължава да пътува из страната по волята на Нейно Величество публиката. Участва в различни програми и празници в детски градини. Разказва на децата приказки, те му пеят песнички, а родителите, бабите и дядовците с умиление се връщат в детството си. Днешните деца също знаят култовата песничка “Аз съм мъничко човече,/ на децата мил другар,/ имам шарено елече/ и в торбата скъп товар… Тралала, тралала,/ лека нощ деца!”.

Рейтинг ли? Слава Рачева бие всякакви рекорди! В историята на нашия куклен театър и телевизия няма друг артист, който само с една своя роля да стане толкова популярен и обичан, че няколко десетки години да се радва на безмерна народна любов. Заедно с куклата Слава работи с имена легенди – Апостол Карамитев, Маргарита Дупаринова, Константин Кисимов, Стефан Данаилов, Георги Калоянчев. Била е и Мечо Пух, изиграла е близо 90 роли в Столичния куклен театър. С неповторимия си глас е омагьосвала децата в много други страни на турнета.

На 19 май с представлението “Трите прасенца” Столичният куклен театър чества 80-ата годишнина на актрисата легенда. Отрупана с цветя и сред бурни аплодисменти, повелителката на детските сърца се поклони пред публиката, на която дължи сценичното си и екранно дълголетие. За уникалния си успех актрисата е скромна и лаконична. Определя се като един обикновен човек, който цял живот е работил това, което му е било по душа и сърце, защото безкрайно много обича децата. Като малка никога не е била глезената щерка на мама и татко. Родителите й се отнасят с разбиране към всичко, което решава да прави. През 1955 г. завършва гимназия с пълно отличие. Тогава е току-що навършила 17, а след половин година е вече актриса. На 1 декември 1955 г. е приета с конкурс като стажант-артист в кукления театър от неговата основателка Мара Пенкова. По-късно завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ. Отдава целия си живот на Столичния куклен театър – като актриса и директор през 1991 – 1992 г., там се и пенсионира.

Тя е на 22 години, когато за пръв път дава живот на куклата Педя Човек. За нея се шегуват, че е жената, която най-дълго е била в краката на тв говорителя Никола Филипов. Нали от самата си поява Педя Човек гостува на “чичко Филипов”, а Слава стои приклекнала в краката му, докато държи куклата. За 38 години са сменени 3 кукли Педя Човек. Преди 18 години в БНТ решават да променят изцяло външния му вид и създават нова, съвсем различна марионетка, която пее същата песничка. Новият Педя Човек е на екран няколко години, но децата и техните родители така и не го възприемат и си искат обратно първообраза – с цървулките, торбичката и дългата брада. Няколко пъти Педя Човек “расте” – когато в приказките участват актьори, и се смалява. Оригиналната марионетка, дело на художничката Милка Начева, се съхранява в дома на Слава.

Тя приема съвсем спокойно годините и промяната във външния си вид. Изглежда като жена, постигнала хармонията и мъдростта на тази възраст. Когато се родил първият й внук Илиян (който сега е на 33) била на 47 години и с удоволствие приела да й казва “бабо”. Днес на 80 не се стряска от някои болежки, които я събарят за кратко, и които преборва юнашки и без да мрънка. Децата й не са слушали от нея приказки, защото са отраснали там, където нейният Педя Човек е разказвал красиви истории на техни връстници. Затова пък по-късно тя компенсира с тримата си внуци, които отглежда от бебета. На тях с удоволствие разказва всеки път различни приказки, нали Педя Човек знае безброй истории. Двете й правнучки Магдалена и София през май и юни навършват 2 години и за тях също ще вади приказки от съкровищницата на Педя Човек.

Децата са любимата й тема. Според нея на съвременните малчугани особено много им липсват бабините български народни приказки. В тях и най-лошият герой или е наказан, или е претърпял някаква промяна и децата са спокойни, че доброто побеждава. Днес по улиците продължават да я спират непознати хора, разпознават гласа й дори на опашката в супермаркета. На всички тя казва с познатата усмивка и интонация: “До нови срещи, мили приятели”.

 

Педя човек в космоса

Легендарната кукла Педя Човек, Лакът Брада се е разхождала и в открита орбита заедно с втория ни космонавт Александър Александров. Той взема умалено нейно копие в Космоса заедно с други български символи при полета си на 7 юни 1988 г. Носи и 30-секунден запис, на който Слава с гласа на Педя Човек поздравява от Космоса всички деца по света и обещава на българчетата нови интересни приказки.

 

За нея

Прави света вълшебен и добър

Тя е любимата актриса от моето детство. Гледала съм я и в театъра, но нейният тъй весел сладкодумник Педя Човек ще остане вечният мой учител по доброта и любознание. Приказките, разказани с незабравимия й звънлив и весел глас, отваряха за нас, децата, цял свят на чудеса. Ако и днес вярвам в чудеса и в добрия край на историите, то е заради тази прекрасна актриса. Не мога да повярвам, че е на 80. За мен ще си остане онази фина руса талантлива жена, която с усмихнатите си очи прави света на децата вълшебен и добър.

Владина Цекова, тв продуцент и PR експерт

 

Не просто жена, а монумент

Всяка година около рождения й ден си припявам “Мила моя мамо, сладка и добричка…” Тази година на 23 април обаче ми се струваше по-подходящо да запея “Горда Стара планина” и да стоя изправена пред мама, защото навърши 80. В рамките на една седмица тя гостува в една софийска детска градина, замина за Шумен, а после и на фестивал в Сливен. Последните два дни преди юбилея снима в три телевизии, на рождения си ден – в още две. Тя не е просто жена, тя е монумент.

Мария Найденова, дъщеря

 

Децата й вярват 6 десетилетия

Ако не си искрен, слънчев и положителен човек, верните радари на децата веднага ще те усетят и никога няма да ти повярват. А на Слава Рачева малчуганите вярват вече 6 десетилетия. И това доверие се предава от майка на син, от баба на внучка. С героите си е възпитала в добродетели цели поколения. Неслучайно Педя Човек е персонажът, най-дълго задържал се на екран в цялата история на БНТ. За това само талант и късмет не са достатъчни. Нужна е богата и даваща душа.

Магдалена Гигова, журналист

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.