Слави иска на бис

Като истински артист Слави Трифонов разчитал, че при бис ще стигне до нови френетични овации.

Очаква се, ако шоуменът получи проучвателен мандат, да го върне

Мая мечтаела за кабинет на всяка цена

“Изправи се. Мутри вън!” може да изпаднат от НС при нов вот

Слави Трифонов нямало да допусне никакъв компромис и отклонение от това, което обяви преди изборите - че няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с БСП, нито с ДПС. Сборът от мандатите на двете формации - “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, с които лидерът на “Има такъв народ” е готов да играе, е 92. Това е твърде далеч от заветните 121. Правителство на малцинството при това положение би зависило изцяло от капризите на поне едната от трите партии, с които Трифонов не иска да има нищо общо. Корнелия Нинова още в понеделник се самопредложи, но не бе удостоена дори с формален отказ.

“По-вероятно е да има нови избори отколкото кабинет, прогнозира пред Би Ти Ви Христо Иванов, съпредседател на “Демократична България”. Ако Слави Трифонов вземе мандат и предложи някаква конструкция, с уважение ще погледнем на това”, допълни той, но според него най-вероятно ще се стигне до нови избори.

Единствено Мая Манолова и компания настоявали да се направи опит за формиране на правителство на малцинството. Причината е, че се притеснявали от нови избори, при които можело да изпаднат от играта. Резултатът на “Изправи се! Мутри вън!” - 4,72%,, малко над бариерата.

Мая иска в парламента заради ревизия на властта

“Изправи се! Мутри вън!” имали и готови законопроекти

“Първият проект за решение ще бъде за създаването на Комисия по ревизията. Тя ще се заеме на първо място с “черните каси на властта” - автомагистрали, държавния ВиК холдинг, държавната петролна кампания, предприятието за управление на язовирите и т. н., за да се провери по какъв начин са възлагани обществени поръчки и дали е отклоняван обществен ресурс”, каза пред журналисти Манолова.

“Смятаме да направим проверка на националната програма по енергийна ефективност заради получавани многобройни сигнали за нарушения и отклоняване на средства в процеса на санирането”, допълни още тя. “Народът ни отреди важната роля да бъдем парламентарния омбудсман”, каза Манолова.

Христо Иванов, “Демократична България”:

Няма да подкрепим никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС

“Демократична България” влиза в 45-я парламент с намерението да прокара конкретни реформи, а не за да участва в правителство на всяка цена - особено ако офертата идва от ГЕРБ или БСП.

Изправени сме пред предизвикателството да преодолеем “тежката сянка на “трика”, който се случи през 2014 г. (тогава от Реформаторския блок твърдяха, че няма да се коалират с ГЕРБ - б. р.), предстои ни да покажем, че този път няма да има трикове, че това, което сме говорили, ще го изпълним.

Ние няма да подкрепим никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС във властта. Когато това се случи се надявам, че всички останали формации, които се явиха с това обещание на изборите, ще си задържат думата.

Доц. Антоний Гълъбов, социолог, пред “Труд”:

Вървим към правителство, съставено от „Има такъв народ“

Най-вероятно вървим към съставяне на правителство с мандата на “Има такъв народ”, което най-вероятно ще бъде подкрепено от “Демократична България”, БСП и “Изправи се! Мутри вън”, без да се стига до коалиция.
В следващия парламент е много малко вероятно да имаме устойчива коалиция поне в началото. По-скоро вървим към плаващи и потъващи мнозинства, тематични, ситуативни. Тъй като и част от самите политически формация, които влизат в НС, нямат цялостна програма, а имат списъци с точки. По тези списъци с точки ще се търси някакво съгласие.

Относно връщането на мандат от страна на Слави, до което би могло да се стигне - тук говорим за фирма, това не е политическа партия. Тя се явява за да спечели, така че ситуация, в която ще се откажат от власт, ми се струва много малко вероятно. Българските граждани трябва да разбират, че става дума за фирма, която се явява като политическа партия. Ръководството є е съставено от служители на фирмата, така че има ясно разчетени инвестиции и те трябва да се възстановят.

Предполагам, че в следващите седмици и месеци ще настъпят динамични процеси. От една страна тези, които ще се народни представители от ИТН, биха могли да се отделят, ако инвестициите им не се оправдават. Но в началото ми се струва, че няма да има проблем да бъде постигнато мнозинство около предложението да бъде съставено правителство.

Те нямат да търсят конкретна формула, ако получат мандат за съставяне на правителство, най-вероятно ще се ориентират към експерти и ще се разчитат на ситуативна подкрепа в пленарна зала.

Аз смятам, че БСП би се включила и без да я поканят, ако се имат предвид заявеното становище. Аз имам усещане, че госпожа Нинова не разбира ситуацията, в която се намира.

Служебен кабинет не е вариант, не смятам, че ще се стигне дотам.

Димитър Ганев, социолог, пред “Труд”:

Ако има въобще кабинет, той зависи изцяло от Трифонов

Вариантите, които трябва да степенувам по вероятност, са аритметически. Политически възможни са два от вариантите - ГЕРБ+ИТН=126 депутати и антиГЕРБ коалиция - ИТН+Изправи се+ДБ =92 депутати + подкрепата на БСП или на ДПС, защото без нея нещата няма как да се случат. Въпреки, че и двата варианта са трудно постижими, те са най-вероятни от изброените. Ще обобщя - ако има въобще кабинет, той зависи изцяло от Трифонов, защото общият знаменател е “Има такъв народ”. По друг начин казано Трифонов е т.-нар. King Maker, т. е. този, който решава изцяло съдбата на кабинета.

Оттук нататък какво ще реши точно Трифонов е предмет на друг разговор. Така или иначе пасиансът е изключително сложен. Първо, защото много трудно Трифонов ще обясни коалиция с ГЕРБ, не съм и сигурен дали ГЕРБ има интерес от подобен кабинет. Второ, Трифонов вероятно ще постави искането си от референдума за смяна на избирателната система с мажоритарна, но по този въпрос той не може да събере мнозинство в НС, защото единствено ГЕРБ биха го подкрепили. Така че ситуацията е много, много сложна.

Страхил Делийски, политолог, пред “Труд”:

Борисов може да търси широк консенсус

Напълно е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП. Ако погледнете програмите на двете партии, ще видите над 90% припокриване. Така че винаги могат да се намерят основания. Не е невъзможно.

Не знам дали е по-възможна коалиция между Слави, ДБ и “Изправи се”, но пак не е невъзможно. И с евентуалната подкрепа, без участие в някакъв такъв формат на БСП, също е един възможен вариант.

Струва ми се, че във всякакви формати официалното участие на ДПС ще бъде избягвано.

Всъщност евентуална коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП е нещо, от което не печели никой. А, и няма и как да бъде продадено на обществото.

Борисов даде заявка, че няма да се откаже от мандата. И ми се струва, че това е по-смисленото от негова гледна точка, защото обратното би означавало, че той бяга от отговорност. Така че най-вероятно той ще се опита, ще го разкаже мандата като предложение за компромис, консенсус, стабилност, обединение в името на България. И очаквания отказ от останалите ще му даде възможност да го разказва като отказ не по негова вина.

Експертен и служебен кабинет са еднакво вероятни. От една страна, имаме експертно правителство с различна форма на подкрепа, това вече е въпрос на технология как ще се осъществи.

Но и служебен кабинет може да бъде оправдан. В крайна сметка вместо да се карат и да се чудят какво да правят, по-добре президентът да направи кабинет и след това на ново да се отиде на избори.

Татяна Буруджиева, политолог, пред “Труд”:

ГЕРБ може да играе по евроатлантическа линия с ДПС и ДБ

Според мен, първо се намираме в трудност да отговорим на въпроса ще има или няма да има правителство. Има сериозен вариант действително да не се състави кабинет.

Ако вървим по мандатите, които ще се връчват, ГЕРБ вероятно ще предложи първи вариант с коалиране и може да е на принципа на близостта по партийна евроатлантическа линия. Кабинет с ДПС и ДБ, които са членове на ЕНП и Либералния съюз в Европа, това би повторило управлението в Европа. Много е трудно да се каже, дали ще се случи, защото ДБ има основание да не се съгласи. Заявката им, включително от протестите, винаги е била да го няма Борисов.

Другият вариант за правителство включва активността на Нинова, която е в посока да задава дневен ред на бъдеща коалиция срещу ГЕРБ. Дали ще се състои е под въпрос - такова обединение трябва да има ясен дневен ред на промените.

Тук се включват всички останали, които са протестирали, но изключваме ДПС.

Но ако вървим по мандатите, “Има такъв народ” казаха, че те ще вървят към избори до дупка, те са със самочувствието, че при бързи следващи избори биха могли да станат първа политическа сила.

Има голяма вероятност “Има такъв народ” да върнат мандата и да останат в позицията на различните, които нямат общо със сегашните политици. “Има такъв народ”, ДБ и “Изправи се” не бяха обединени на протеста, а обединени в управлението, такова правителство ще има много къс дневен ред.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения