Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Следпразнични рецепти

Великден и Гергьовден минаха, останаха по някой и друг лепнат килограм и пълен хладилник с храна. Хем ни се иска да оползотворим всичко, за което сме дали пари, хем – да се разтоварим след преяждането. Огледайте какво можете да замразите – месото, сурово или печено, дроб сармата, зеленчуците, които после ще използвате само за готвене. Останалото пуснете на „втора употреба“, както правят в ресторантите ол инклузив, стига да е годно, разбира се.

 

Пълнени чушки с варени яйца

Необходими продукти:
1 голяма чушка
1 варено яйце
3 с.л. настърган кашкавал
1 с.л. майонеза

Начин на приготвяне:
Махнете опашката на чушката, почистете от семената и намажете стените й с майонезата, смесена с кашкавала. Сложете обеленото яйце в чушката, празните пространства запълнете с кашкавал и приберете предястието в хладилника за няколко часа. След това нарежете на кръгчета с помощта на остър нож.

 

Агнешко двойно печено

Необходими продукти:
1,5-2 кг агнешко месо от бут, печено
50 г масло
1 с.л. джоджен
1 с.л. мащерка
1 с.л. девесил
1 с.л. червен пипер
кората на 1 лимон
черен пипер
1 морков
1 глава стар лук
2-3 скилидки чесън, счукани

Начин на приготвяне:
Поставете месото в тава. С помоща на нож направете разрези на различни места. Обтрийте месото с черен пипер на вкус. В купа смесете маслото, ситно нарязаните джоджен, девесил и мащерка, червения пипер, кората на един лимон и чесъна. Намажете месото с получената смес. Добавете едро нарязаните морков и лук. Сипете 1-2 чаши вода. Покрийте тавата с алуминиево фолио. Поставете в загрята фурна на 200 градуса за 15 минути, след което намалете на 160 градуса и печете още час, докато станат готови зеленчуците. Ако използвате сурово месо, увеличете времето на печене на 2,5-3 часа на 160 градуса, добавете и сол на вкус.

 

Агнешко със зелен лук и девесил

Необходими продукти:
1,5-2 кг агнешко месо
2 връзки зелен лук
5.6 големи стръка девесил с дръжките
50 мл олио
черен пипер
червен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Нарежете агнешкото месо на парчета. Сложете ги в средно голяма тава. Сипете вода, която трябва да заеме един пръст от обема на тавата. Полейте с олиото. Печете в загрята на 200 градуса фурна като обръщате от време на време парчетата месо. Нарежете само дръжките на девесила на ситно и ги добавете към агнешкото.Подправете със сол (ако е нужно) и черен пипер. Нарежете зеления лук на кръгчета и листата девесил на дребно. Когато водата се е изпарила от тавата, ги добавете. Разбъркайте. Поръсете с червен пипер и печете още около 10 минути.

 

Агнешко в гювеч

Необходими продукти:
2 кг агнешки бут или плешка, опечени
4 глави кромид лук
За маринатата:
0,5 ч.ч. соев сос
1 ч.ч. червено вино
6 счукани скилидки чесън
1 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. смлян кимион
0,5 ч.л. канела
1 с.л. мед
черен пипер
сокът от 1 лимон
2 с.л. едрозърнеста горчица
125 г разтопено масло (може и зехтин)

Начин на приготвяне:
Продуктите за маринатата се разбиват много добре, месото се намазва обилно и се слага в глинен гювеч заедно с лука, нарязан на едро. Разбърква се добре. Захлупва се и отлежава цяла нощ в хладилника. На другия ден изваждате гювеча и го оставяте малко да се темперира, за да не се спука във фурната, доливате малко вода и още една-две чаши вино. Слагате в слаба фурна и след половин час я усилвате. Махате капака и запичате за десетина минути. Ако месото е сурово, увеличете времето на печене под капак на 2-2,5 часа, после усилете фурната и отхлупете месото. Печете, докато хване коричка.

 

Спаначник с варени яйца

Необходими продукти:
1 връзка пресен спанак
1/2 връзка пресен копър
1/3 връзка пресен магданоз
сол и черен пипер
250 г брашно
2 яйца и 2 белтъка (или 3 яйца)
1/3 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. айрян
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. млян кориандър
1 бакпулвер
100 г сирене
2 с.л. пармезан
3 варени яйца

Начин на приготвяне:
Спанакът, магданозът и копърът се измиват, почистват от дръжките и нарязват съответно на ивици и ситно. Задушават се до омекване в малко олио, под капак. Овкусяват се със сол и черен пипер. Охлаждат се. В купа се разбиват яйцата и белтъците с олиото и айряна. Добавят се подправките, сиренето, пармезанът и изстиналият спанак. Разбърква се до хомогенност. Постепенно се прибавя брашното, пресято с бакпулвера. Трябва да се получи гъста кексова смес. Половината от нея се изсипва в намаслена и поръсена с брашно правоъгълна форма за кекс. На малко разстояние едно от друго се поставят варените яйца. След това върху тях се разстила останалото тесто. Спаначникът се пече на 180 градуса до златисто и пълна готовност на тестото. Проверява се с клечка и ако тя излиза суха, кексът се изважда от фурната. Поднася се топъл, но не веднага след изпичането.

 

Яйца по френски

Необходими продукти:
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен лук
100 мл бяло вино
200 г течна сметана 35%
150-200 г настърган кашкавал (гауда, ементал)
2 кубчета замразен спанак (половин връзка пресен)
магданоз
сол, черен пипер
50 г масло
1-2 с.л. зехтин
5-6 варени яйца

Начин на приготвяне:
Обелете яйцата и ги разрежете на половинки. Нарежете лука, чесъна и спанака. Задушават се в затоплената мазина. Добавя се виното, след около 5 минути се прибавят сметаната и 2/3 от кашкавала. Сосът се изсипва на дъното на огнеупорен съд. Върху него се нареждат половинките яйца с жълтъка нагоре. Покриват се с останалия настърган кашкавал и се запичат.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.