Вдигат глобите за нарушителите в туризма

Никос Кодзиас: Не може да бъде отнето правото на жителите на Македония да се самоопределят като „македонци“

52-годишен мъж се обеси в апартамента си в Бургас

Катастрофа затруднява движението на пътя Шумен – Карнобат

Тийнейджъри охлаждаха страсти във фонтаните пред НДК (СНИМКИ)

Индийски крал засенчва Статуята на свободата (инфографика) Най-високата скулптура в света ще се издига край Мумбай

Силна експлозия в близост до летището в Кабул, най-малко 10 души са загинали

Мария Кънева от Бургас: Оздравях със съвет на д-р Емилова отпреди 12 г.

Арестуваха 39-годишен мъж за убийство на самотно живеещ съсед в Тополовград

Жълт код за обилни валежи в почти цялата страна утре

Избиха и животните на баба Дора

„Левски“ има нов треньор

Георги Свиленски: БСП иска нов модел на развитие- алтернатива на прехода и системата

Митове и чудовища от пясък в Бургас 22-ма майстори изваяха уникалните скулптури

МОН: 4951 ученици желаят да се явят на матура по български език и литература

След атентата в Истанбул: Турция е разединена, ултранационалистите злорадстват

Истанбул се сбогува с жертвите от атентата.

Слабата охрана на клуб „Рейна“ е свързана с неприкритата неприязън на правителството към светския начин на живот

Ислямистите бързо сочат към двойните стандарти на другите, но са напълно слепи за собствените си

Ужасяващо е, че едно от най-лошите предвиждания за предстоящата година бе потвърдено толкова бързо и по такъв нехуманен начин. Същевременно на човек не е нужна специална способност да предвижда бъдещето, за да разбере защо това се случва на нас. Нищо не идва от небитието.

Очернянето от ислямистите на новогодишните празненства, включващи пеене, танцуване и пиене, с други думи всички неща, които нормалните цивилизовани хора по света правят по този повод, помрачи и без това напрегнатата атмосфера в Турция. Малка група ултранационалистки ислямисти, облечени в традиционни дрехи, дори проведоха протест в град Айдън, като насочиха пистолет към един от тях, облечен като Дядо Коледа, в поза,напомняща за мафиотските екзекуции.

В Турция Дядо Коледа се свързва с Нова година, която за ултраконсерваторите е презиран християнски празник, празнуван от светските турци, които според техните твърдения отричат собствените си традиции.
Независимо от това, че групата бе малка, шокиращият протест в Айдън бе масово отразен, на което те несъмнено се надяваха. Безспорно е и това, че мнозина из цялата страна харесаха тази грозна проява.

Налице е и примерът с футболен рефер от град Кютахия, който злорадства в туитър след касапницата в „Рейна“, че „Дядо Коледа невинаги идва с подаръци“. Той явно имаше предвид първоначалните информации, че убиецът в „Рейна“ е пристигнал облечен като Дядо Коледа. Това твърдение по-късно бе отречено от премиера Бинали Йълдъръм. Турската футболна федерация задвижи процедура срещу рефера.

Всичко това не означава, че тези окаяни прояви на омраза и нетолерантност от турските ултраконсервативни среди са причина за атаката срещу „Рейна“.

Касапницата със сигурност има по-голямо отношение към турската военна интервенция в Сирия срещу „Ислямска държава“. Независимо от това тези прояви на омраза отразяват къде стоим днес по отношение на загубата на нормалност в Турция и как някои хора се чувстват насърчени от случващото се в страната.

Певецът Франк Синатра заяви някога пред аудитория, препълнена с бели студенти, когато протестите за граждански права в САЩ бяха в разгара си, че „нито едно дете по природа не е нетолерантно.

Нетолерантността е една от малкото форми на невежеството, която трябва да бъде култивирана“.

Няма по-добър пример за страна, в която тази мисъл да е по-вярна, отколкото в днешна Турция. Иронията е, че това е също страна, в която ислямистите се оплакват ден и нощ от ислямофобия и нетолерантност към мюсюлманите в Европа. Те бързо сочат към двойните стандарти на другите, но са напълно слепи за собствените си недостатъци в това отношение.

Също така е под въпрос дали правителството, което в крайна сметка е ислямистко, прави достатъчно, за да се бори с тази нетолерантност и омраза, която опасно увеличава социалното напрежение и разделението в страната.

Мнозина питат в този контекст, било то правилно или грешно, дали този пропуск в мерките за сигурност в „Рейна“, макар да бе очевидно, че клубът ще бъде препълнен със стотици хора, е по някакъв начин свързан с неприкритата неприязън на правителството към светския начин на живот.

Турция днес е една страна, която е във война със себе си. За да покаже тя истинска национална солидарност пред лицето на подобни атаки, трябва да има правителство, изпълнено с истински демократичен дух. Само такова правителство може да достигне до всички сегменти на обществото без дискриминация и да обедини нацията, за да разгроми истинските врагове на народа.

Страна, която е толкова разединена, колкото Турция, не може да се надява, че ще решава такъв вид проблеми като тези, които тя все повече среща. Може само да продължи да се спуска по спиралата надолу.

 

Превод БТА

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Глупости..Тоя пише това което иска тероризма а това е да се страхуваш, цялото общество да е негативно.. Германия е същата, Франция също.. Европа се тресе.. Ултранационслусти са в Австрия,Холандия

 2. Що за тъпи аналитици ?! Каква война със себе си ? Това да не ви е Булгаристана?! Турция води война с ИД и с ПКК . Само се чудя защо Ердо не прати 100 хилядна армия към Сирия и да ги избие до последно и бързо, а се тутка с около 500 барети. Първо САЩ вън от Инджирлик . После Превземаш бързо Ел баб и едновременно бой по Ракка и Мунбич.

  1. Пропусна да добавиш че войската ви е подкрепяна от руски самолети.

  2. Солташко, това онези барети които си изоставиха новите танкове на кюрдите ли? Нашите поети от едно време са възпели „смелия“ аскер. „Идват като тигри, бягат като овци“…:)))

 3. Солотюрк, иди на майка си в миризливите шалвари Туркия се разпада.
  Плоско теме, щтръкнали уши, гърбав нос и цвят на кожата – боя за печка „щъркел“.
  По-добре стани дервиш при анадолските манафи.

 4. Турция ще се разпадне минимум на 2 части, а може и на повече. Благодетелите, които храниха и направиха от Турция фактор сега съжаляват, че са отгледали това куче, което хапе тяхната ръка. Точно тези благодетели разбраха, че на Турция вяра не могат да имат и за това ще я разкъсат на парчета, за да я контролират по-лесно.

 5. Вярно, велемирке, АБСОЛЮТНО ВЯРНО. То, не, че Турция може да се разпадне на 1 част или на една и половина, ама да напишеш, че може да се разпадне МИНИМУМ на две е 100% математическа истина. Знаеш ли, че това е единствената 100% истина, която си изричала до сега? Апропо, не знам, как е при вас в Расията – в смисъл колко тъпи са пейзаните ви, ама в България и децата значт, че цялото може да се разпадне на МИНИМУМ две части. Мисълта ми е, че съждението ти е вярно /учудващо/, но е банална истина. Та пак в гредата си уцелила, драга! Дрънчат ли копейките в кармана?

  1. Над 20 милиона граждани на Турция изповядващи ислям искат да си имат държава Кюрдистан. Имаха си Мустафа Барзани. Сега има дру – Йоджалан – който лежи в затвора със смъртна присъда. У нас имаха кюрдско общество. И по Европа. Сега всички помагаме на Ердоган да унищожи националното съзнание на кюрдите. Може и да успее. С наша помош.

   1. А защо реплекираш мен? Аз споделям мнението ти на 100%. След като са мнозинство би следвало да им се помага да имат собствена държава, както например стана в Югославия. Най-интересното е, че колкото повече се дърпа официална Анкара, толкова повече се ускорява процесът. В смисъл, че радикализирането на турците прави животът на кюрдите невъзможен с тях, което си е сериозно количествено натрупване. От там до качествения скок е една реч на бай Ердо.

 6. За тия които обиждат турци.. Абе хора, при вас да се дупиш е традиция кажете поне на внуците си да вземат пример от турците и да не се дупят повече… От Европа пак са дали просия.. Няма да сме гладни!!!

 7. Не съм превърженик на политиката на Ердоган. Не споделям и светогледа му. Но има една хубава българска народна поговорка за тези които с нетърпение очакват и потриват ръце за разпадането на Турция „поне на две“. След като унищожиха държавите Афганистан, Ирак и Сирия към запада тръгнаха над 10 милиона емигранти 3,5 милиона от които се намират в Турция. Имайте на прадвид,че ако Турция се разпадне тези емигранти няма да стоят в Турция и ще тръгнат към България и Гърция. Ще енеобходимо към тази цифра да добавите още най-малко толкова турски граждани и цифрата става около 7-8 милиона бежанци. Колко е населението на България? Какво ще правите? Ще стреляте на месо ли? И те ще стрелят на месо защото това ще е въпрос на живот и смърт и няма да е важно дали ще умрат в Турция или на границата с България. За това да ви предупредя да внимавате какво си пожелавате. Тук максимата :“Я не сакам я да съм добре, я сакам Вуте да е зле“ е твърде опасна. Да го знаете де. А иначе не се кахарете за Турция, снабдете се с хляб, брашно, олио,захар и продукти от първа необходимост защото иде зима и при вас една магистрала я чистят 3 дена та цялата държава може да остане под снега до юни 2017 г.

 8. Когато бяхте с руснаците беше добре -щото те са хора на честта.. Сега ще видиш как е с Запада.. Групов секс.. Не се знае кой кого оправя.. Франция оправя Италия.. Англия оправя Холандия.. А Германия всичките наведнъж.. А САЩ той подред… Познайте къде е България!

 9. Либералдемократичен рев… Властта да пазела клуба, а ердо задника й.

 10. „Мъченик“ и „Соло Тюрк“, пак са разкатали фамилията на Задунайската сволач.

 11. Умната, гьотверени хилядолетни ! Никакво пиене без мезе ! След всеки взрив в Турция, милиони бежанци се хващат за главата и се чудят кой път да хванат – към Балканите, или към „Освободителите“ на Алепо. Панятна, че вие сте дружки с тях, братски народи, дето се вика, и е нормално чувствата ви да се отприщят, но гледайте вълните от взаимна любов да не ви отнесат !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.