След сатанизирането на прокурорите, дойде ред и на съдиите

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков бе посочен от адвокатския кръг около Иво Прокопиев като „властелин“, който трябва да бъде дискредитиран.

Олигархичният кръг около Прокопиев започна кампания по дискредитиране на председателя на ВАС, докато ССБ изостави самоуправлението на магистратите и търси съмишленици сред маргиналните групи

Сега на кръга „Капитал“ се налага да се отрече от собствените си мантри и за пореден път да се самоизобличи, разкривайки двойните стандарти

Самият Чолаков тепърва ще трябва да свиква със сатанизирането му, в което ще се включи цялата мрежа от професионални протестъри

Политическата криза вследствие на сриналото се 7-месечно управление на кабинета „Петков“, разбираемо, остави на заден план не по-малко важните процеси в съдебната система. Още повече, че след години, в които правосъдието генерираше умишлено провокирани публични скандали с политически отзвук, се забелязват процеси на оздравяване и успокоение на системата. Това изглежда никак не допада на добре известните адвокатски и лобистки кръгове, които през последното десетилетие в различна степен успяваха да прокарват своите интереси в правораздаването, основно чрез малка, но шумна група съдии и посредством изпълнителната власт в лицето на някои от министрите на правосъдието.

Липсата на зависими от задкулисните кръгове съдийски началници (Лозан Панов вече не е председател на Върховния касационен съд и не ръководи заседанията на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет), провалът на опитите за овладяване на прокуратурата (въпреки неспирните атаки, Иван Гешев остана главен прокурор с изглед да изкара пълния си мандат), тоталното игнориране на кандидатите за членове на съдебен съвет от политизирания Съюз на съдиите в България - все процеси, които колкото и да са полезни за обществото и правовия ред, се оказват проблемни за онези олигархични групи, чиито премиер и министри макар и за кратко доскоро управляваха. Задкулисието вече дава много ясни знаци за това през медиите си. В рамките само на три дни в три различни издания се появиха три привидно различни материала, общото между които е силният гняв от загубата на лостове за влияние върху храма на Темида или иначе казано върху технологията по приемането на нужните за поръчителите съдебни актове и решения.

Още преди година, докато Кирил Петков бе още служебен министър на икономиката, се забеляза тенденция бъдещият към онзи момент премиер и излъчилият го олигархичен кръг „Капитал“ открито да недоволстват от решенията на съдии, основно по търговски и административни дела, свързани с варварското овладяване на държавни дружества, Българската банка за развитие и други. Нежеланието на Петков и близкия около него кръг да се съобразяват със закона по-късно се превърна в емблема на управлението и бе сред водещите причини за неговия провал. Недоволството на менторите от съдебни решения обаче остана и се трансформира в открита атака срещу съда. Така председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков бе посочен от адвокатския кръг около Иво Прокопиев като „властелин“, който трябва да бъде дискредитиран, а редови административни съдии вече са жертва на конспиративни теории, внушения и манипулации, свързани с техни близки и семействата им. И всичко това, защото съдът е постановил няколко решения, които не допадат на политическите проксита и на техните ментори, а и защото магистратската общност безапелационно показа „червен картон“ на съдиите от олигархичния кръг „Капитал“, като тотално бламира кандидатите им за членове на новия ВСС, който трябва да встъпи в длъжност от есента, но очевидно ще се забави заради непопълнената парламентарна квота.

Парадоксално е, но методите, с които съдийското съсловие е сплашвано от изданията, собственост на Прокопиев или следващи неговата редакционна политика, са същите, заради които дълги години ССБ и останалите НПО-та около олигарха се обявяваха в защита на съдиите. Така се затваря цикъл, продължил близо 20-ина години, през които задкулисието инвестираше огромни финансови средства и човешки ресурс, за да сатанизира прокурорите и да представя държавното обвинение като „голямото зло“ на правосъдието, докато съдиите и особено онези от тях, които нарушавайки етичния кодекс политиканстваха, бяха бранени с цялата пропагандна машина.

Факт е, че сега на кръга „Капитал“ се налага да се отрече от собствените си мантри и за пореден път да се самоизобличи, разкривайки двойните стандарти. Довчерашните съдии, които непрестанно бяха представяни за жертва на натиск заради своето достойнство и независимост, изведнъж вече са уморени, отчуждени и конформистки настроени. Така поне ги представя от два месеца апелативният съдия Калин Калпакчиев, бивш член на ВСС и бивш председател на ССБ. От два месеца, свързаните с „Капитал“ адвокатски кантори и върхушката на съдийския съюз, не могат да преживеят категоричното нежелание на мнозинството от съдиите в цялата страна да ги представляват тримата, излъчени от ССБ кандидати - Татяна Жилова (настоящ председател на ССБ), Атанас Атанасов (бивш председател на ССБ) и Владимир Вълков. Така кръгът около Прокопиев стига до извода, че „главният виновник“ за отрязването на кандидатите на олигарха за бъдещия ВСС не е вотът на съдиите, а е „властелинът“ председател на ВАС Георги Чолаков. Самият Чолаков тепърва ще трябва да свиква със сатанизирането му, в което ще се включи цялата мрежа от професионални протестъри, политически проксита, поръчкови журналисти, на които видно е спусната директивата да блокират функционирането на ключовото за държавата административно правосъдие и особено на Върховния административен съд. Предупредени са и всички онези съдии, които дръзват да отсъдят в полза на закона и съобразно доказателствата, а не както спонсорите или марионетките на Прокопиевци очакват. А, ако някой очаква атаките срещу съдийското съсловие да срещнат отпор в декларации на ССБ, силно се е объркал. Все пак не са засегнати съдиите, които си другаруват с адвокатите на олигарха от „Капитал“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи