Собственикът на завода в Яворец: Предприятието не рециклира болнични отпадъци

Снимка: Архив

Предприятието за рециклиране на отпадъци в село Яворец не преработва болнични отпадъци, категорични са собственикът му Микеле Лоскалцо и експертът Филчо Филев, предава БТВ. Тази седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е видяла как във фабриката в Яворец се обработват болнични отпадъци и от фармацевтични производства.

Предприятието в Яворец е изградено съгласно изискванията на българското законодателство, което е видно и от разрешението, издадено от РИОСВ - Велико Търново, а в разрешителното фигурират само неопасни отпадъци, заяви Филчо Филев. "Няма какво да признавам на хората. Извършваме няколко дейности регламентарно, по закон, рециклираме. Много често се използва думата боклуци. Искам да уточня, че работим със суровини. Купуваме суровина, да я рециклираме", каза собственикът на Микеле Лоскалцо.

Предприятието рециклира полимерни материали, а не биологични и болнични отпадъци, заяви Филев, който отбеляза, че през октомври РИОСВ - Велико Търново е извършила проверка и не са констатирали нарушение. След посещението на Корнелия Нинова пак е имало проверка и отново не е открито нищо нередно, каза Филев. Той предполага, че Корнелия Нинова се е заблудила, че вижда болнични отпадъци. Има внесено инвестиционно намерение за изграждането на цикъл "Измиване", но това по никакъв начин не засяга природата и водите, тъй като водата, която се използва за измиване се ползва дълго време, а след това се предава на специални фирми за пречистване, а не се изхвърля, каза Филев.

В цикъл "Измиване" ще се отстраняват механични замърсители като прах и кал, а не опасни вещества, категоричен е експертът. Филев обясни, че според него много лесно могат да се засекат постъпилите за рециклиране материали и количеството готова продукция и да се види колко отпадък реално е минал през предприятието. Микеле Лоскалцо е категоричен, че няма връзка с престъпните групировки в Италия, които се занимават с нелегален експорт на отпадъци.

Коментари

Задължително поле