София Лорен - Великата красота

Италианската екранна богиня София Лорен се завръща с нова роля след десетилетие извън голямото кино. На 85 години тя играе оцелялата от Холокоста мадам Роза в новия проект на постоянно разрастващия се гигант “Нетфликс” “Животът пред теб” под режисурата на сина си Едоардо Понти. Завръщането на великолепната Лорен е събитие и повод за празник - тя е една от последните велики красавици на класическото кино и Златната епоха на Холивуд.

По време на кариерата си съм работила с някои от най-големите филмови студия, но нито едно от тях не е имало такава аудитория и културно разнообразие като “Нетфликс” и това много ми харесва, коментира завръщането си София Лорен.

София Лорен е един от най-изящните и елегантни символи на този филмов свят, потопен в носталгия и красота. Тя е една от най-успешните, талантливи и разпознаваеми актриси в историята. Прелестна персонификация на идеята за международна звезда. Покорила е Европа и Холивуд, снимала се в Италия, Франция и САЩ. Работила е с велики режисьори като Виторио Де Сика и е живяла с големия италиански продуцент Карло Понти. Той почина през 2007-а. Сега техният син Едоардо режисира майка си в проект на “Нетфликс” - компанията, която мнозина смятат за бъдещето на филмовото производство.

През 1961-а година тя става световна звезда с ролята си в италианския филм “Чочарка” на майстора Виторио Де Сика. Драматичното изпълнение на Лорен пленява публиката и критиката. Тя печели исторически “Оскар” за главна женска роля, побеждавайки дори Одри Хепбърн за “Закуска в Тифани”. Лорен става първата актриса, която взима златната статуетка за неанглоезичен филм.

През 60-те години на XX век тя се утвърждава като една от най-популярните актриси в света и продължава да снима филми в САЩ и Европа. През 1964-а взима рекорден за времето си хонорар от един милион долара за грандиозния исторически епос на Антъни Ман “Упадъкът на Римската империя”. Там си партнира с имена като Алек Гинес, Джеймс Мейсън, Кристофър Плъмър и Омар Шариф.

София Лорен остава икона на Златната епоха на Холивуд и лице на елитното европейско кино. Почти нито една друга актриса няма кариера, която да доближава международния размах и блясък на това, което Лорен постига в световното кино. Тя е въплъщение на древната идея за великата красота на италианската жена - огнена комбинация от сексуалност и индивидуалност.

Семейство и благотворителност

Докато е на филмовия Олимп и милиони по целия свят я обожават, Лорен решава да се посвети на семейството и да намали филмовите си ангажименти. Продължава да се снима, но никога не повтаря легендарната си серия от успехи от 60-те години на миналия век. В традициите на филмовата слава, тя се посвещава и на редица благотворителни каузи и работи с международни институции. Преди години и у нас излезе нейната автобиография “Вчера, днес и утре. Моят живот”.

За нея

Тя е истинско вдъхновение

София Лорен е толкова голяма звезда, че каквото и да кажем за нея ще звучи някак нелепо и недостатъчно. Как се описва такава кариера. Тя е звезда още от 50-те години на миналия век и не е преставала да предлага качествени изпълнение. Тя е истинско вдъхновение за всеки с отношение към киното и красотата.

Паоло Сорентино, режисьор и продуцент

 

Омагьосва кадрите с присъствието си

Тя е от онези актриси, които изпълват кадъра с чар и те карат да ги следиш с повишено внимание. Омагьосва кадрите с присъствието си. София Лорен има невероятно кариера, може да се каже, че носи историята на киното в себе си. От италиански неореализъм до холивудски епоси, от романтични комедии, до престижни драми. Тя е била на върха по време на Златната епоха на Холивуд и днес продължава да ни радва.

Марк Кремоуд, филмов критик

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети