„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Германските социалдемократи гласуваха за преговори за коалиция с Меркел

Ергодан заяви, че операцията в Африн ще бъде завършена в много кратки срокове

Памела Андерсън асистира на известен илюзионист

Ким Кардашиян пак се разголи

Видимостта на магистрала „Тракия“ е намалена поради мъгла АПИ съветва шофьорите да карат внимателно

Не вършим нищо незаконно, твърдят създатели на криптовалута

Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Лозан Панов се е поставил над закона, като не е подал имуществена декларация пред Сметната палата

Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Пиян шофьор на руски тир ударил полицай с щанга по главата След като си купил още алкохол за из път, криволичил и се удрял в мантинелите

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

БСП внася сигнали в прокуратурата срещу кметове от ГЕРБ и Цветан Цветанов Управляващите отрекоха с документ, че всички препоръки на ДАНС за митниците са били изпълнени

Спамът: Нежеланото зло Най-ефективното лекарство е предпазливостта, бъдете внимателни

В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време

Спамът е дяволът на интернет. Това са онези безброй нежелани съобщения с търговска цел – от “Евтина почивка на Карибите само сега” до “Забогатей бързо само с два часа работа на ден”, които някак получаваме на електронната си поща. Те са косъмът в хубавата ни супа, хлебарката в новата ни баня, комарът, жужащ точно в нашето ухо в тиха лятна нощ.

Основните видове спам са два – рекламен и зловреден.

Рекламният спам често се маскира като изскачащ прозорец или симпатичен банер. Ако кликнем на подобна реклама, моментално ни се предлага някаква грандиозна оферта, толкова апетитна, че изобщо не мислим за това дали е реална. Понякога дори отивайки на даден сайт, биваме препратени към друг, който не сме имали намерение да посещаваме. Целта на целия този онлайн воаяж е събирането на нашите данни: кои сме, как се държим онлайн, какво търсим най-често в пространството? Подобна информация интересува онези компании, които искат да ни предложат техните продукти и услуги, базирани на данните от сърфирането ни. Подобен спам не вреди по друг начин, освен че изяжда времето и къса нервите.

За злонамерения спам важи поговорката “Пътят към ада е постлан с добри намерения”. Често той се подвизава скришом в някоя безплатна програмка, на която се радваме безумно. Понякога при кликване на рекламни материали онлайн, нашият компютър може да бъде “заразен” и с по-сериозни вируси. Някои от тях могат дори да изтрият цялата ни информация. Други я “отвличат” и искат подкуп, но такъв сценарий е по-вероятен за голяма фирма, отколкото за индивидуален потребител. Опасността за обикновения интернет сърфист се крие в кражбата на данни като ЕГН, банкови сметки и пароли.

Как да се предпазим?

1. Инсталирайте антивирусна програма!
2. “Любопитството убива котката”! Не кликвайте на изскачащи реклами с бомбастични описания! Не отваряйте нежелани писма в електронната си поща!
3. Не давайте имейл адреса си, за да участвате в промоции и игри или за да получите някаква мнима награда, защото точно вие сте един от щастливците за “голямата награда”. Не, не сте.
4. Ако много искате да свалите безплатни програми, проверете кой е издателят им и дали има добра репутация. Консултирайте се с хора, които разбират, преди да действате.
Най-ефективното лекарство против спама е предпазливостта – бъдете внимателни!

Речник

Малуер (от английски “malware”)
е опасна програма (софтуер), чиято цел е да злоупотреби с личната ни информация и да наруши функционирането на компютъра, заразявайки го с вирус.

Адуер (от английски “adware”)
е софтуер, който показва досадни реклами и помага за събирането на информация, за да бъдете бомбардирани с още реклами от различни фирми.

Банер (Banner)
е онлайн реклама, подобна на рекламното каре във вестниците, която може включва движещи се елементи, а понякога използва и звукови ефекти за повече атрактивност.

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com, а за допълнителни въпроси, пишете на digitalno.uchilishte@gmail.com.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.