Сталин плаща луди пари за „еликсир на безсмъртието“

Учените разполагали с добре оборудвана химическа лаборатория.

Вождът осъжда на разстрел всички учени участвали в тайния проект

Болшевиките харчат купища злато в търсене на „философския камък“

Още от древни времена хората мечтаят да са безсмъртни и търсят еликсир за удължаване на живота. Лидерите на СССР не правят изключение и също разработват свой таен проект под кодовото име „Андроген“. Съветската секция на "Досиетата Х" се ръководи от академик Сергей Савелев. Той обещава на Сталин, с помощта на тайните знания и технологии на древните алхимици, да измисли две неща едновременно - философски камък за превръщане на олово и живак в злато и да открие „живата вода“, която се получава чрез комбиниране на философския камък с реактиви. Не е ясно как Савелев успява да убеди болшевиките да създадат такъв проект, но „Андроген“ е факт.

Сред сътрудниците на проекта изплува името на друг мистик, Борис Зубакин - бивш благородник, анархист, чиито корени стигат чак до средновековна Европа. Зубакин, още преди революцията, е твърд езотерик и основател на тайна мистична организация. Той, подобно на „другаря Савелев“, мечтае да намери философски камък, който да превръща металите в злато и да открие отвара, която дава вечна младост. През 1927 г. е арестуван и заточен в Архангелск, където учи археология, но през 1932 г. се завръща в Москва. 

Впечатляващ доклад

Проектът „Андроген“ е основан на 2 февруари 1933 г. със заповед на ръководителя на ОГПУ Вячеслав Менжински. На Савелев е разрешено да наеме необходимия персонал, всички учени са освободени от военна служба и назначени в нов научен отдел, който се контролира от служители по сигурността. За работа на групата е предоставена двуетажна сграда с необходимото оборудване за химическа лаборатория, философски трудове и древни писания - чрез анализ на древните текстове, Савелев се надява да постигне целта. Учените дори имат автомобил с шофьор, а специален офицер Евгений Власов лично следи дейността им.

Това, което Савелев и неговите сътрудници правят в лабораторията е пълна тайна. Когато една година по-късно му е наредено да изготви доклад за Сталин за свършената работа и постигнатите резултати, ученият се опитва да избяга и дори пише писмо до държавните структури, в което убеждава властите, че "творецът" се нуждае от вдъхновение. Ръководителят на НКВД Генрих Ягода лично разговаря с учения. След тази среща Савелев разбира, че е по-добре да се подчини. Докладът е готов четири дни по-късно и прави голямо впечатление на Сталин. Осем страници от него съдържат доклади за различни, дори странни експерименти и завършва с кратко резюме.

Сложен процес

Савелев уверява вожда, че учените от проекта „Андроген“ изследват творбите на алхимиците и успешно работят върху създаването на универсален катализатор, с който обикновените вещества да се превърнат в благородни метали. Под катализатор той има предвид самия „Философски камък“ - веществото, което алхимиците търсят от векове. Савелев твърди, че знае основния начин - катализаторът може да бъде получен чрез реакцията на антимоново желязо с винен оцет, а полученото вещество да бъде омекотено със соли на т.нар. „философски огън“ и после да се вари три дни в сяра и живак до получаване на характерния рубинен цвят. След това веществото се натрошава и се добавя към калай, олово или желязо, предварително разтопени до определена температура. Резултатът от процеса е появата на най-чистото злато.

Но за да постигнат крайния резултат, на учените им трябва само още малко: пътувания в чужбина, за да открият липсващите части на алхимичните произведения - „ключът“ за разбиране на алхимичния процес, още оборудване и разбира се пари. Савелев получава всичко, което иска: 10 хиляди рубли в злато за командировки, разрешение за общуване със западни езотерици, 50 килограма от необходимите двадесет и пет редки минерала, сред които има 10 килограма злато и 100 - сребро. Всичко това е направено по решение на Политбюро.

Не искат да умират

Явно болшевишкият елит сериозно  се нуждае от „жива вода“. Сталин през 1934 г. вече е на 56 години, Орджоникидзе - 48, Калинин - 59, Куйбишев - 48, други членове на Политбюро също наближават "третата" възраст. Освен това, младостта на тези хора преминава в изгнание и затвори, а зрелите им години - в революцията и Гражданската война. Здравето им е подкопано, а лидерите на Червена Русия нямат намерение скоро да умират. Освен това в доклада си Савелев се позовава на факта, че „еликсирът на младостта“ на практика е открит, той описва определено вещество и се позовава на тестовете, които уж провежда върху хора.

И какво се случва след това? Нищо. Всички учени от групата на „Другарят Савелев“ са разстреляни един след друг, от 1937 до 1940 година. През 1938 г. е разстрелян Борис Зубакин, бивш благородник, бивш офицер от царската армия. Той е обвинен в създаването на мистична фашистка организация, чиято цел е да свали съветската власт и да установи фашистка система. Останалите също са екзекутирани.

Основната причина за това е, че езотериците просто водят болшевиките за носа, вземат от тях пари и злато, което би могло да отиде за въстание или за подкрепа на бялото движение в чужбина. Сталин може да бъде залъгван, но не за дълго, а възмездието е ужасно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл