Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Стартира пилотен експеримент за по-чист въздух във Велико Търново

Община Велико Търново стартира пилотен експеримент за по-чист въздух. Съвременен електростатичен филтър за фини прахови частици бе монтиран върху индивидуална горивна инсталация, намираща се в жилищен дом с отопление на твърдо гориво. Както „Труд“ съобщи миналата седмица, доказаната ефективност на тази система е над 95%, а инсталацията й е лесна – монтира се в горната част на комина и не влияе по никакъв начин на помещенията в жилището, нито на хората. Работи ли филтърът, през комина излиза основно пара, независимо дали под него има печка, камина или друго съоръжение с твърдо гориво. Разходът на ток на подобна система е около 8 лева за цял отоплителен сезон.

Експериментът стана възможен, след като Община Велико Търново инвестира в разработването на предпроектно проучване за реализиране на мерки, целящи подобряването на качеството на атмосферния въздух. В рамките на процедурата са заложени следните дейности: проучване на нагласите на населението за участие в мерки срещу замърсяването от битовото отопление, идентификация на приоритетни жилищни райони за прилагане на съответните мерки.
Предвидено е Община Велико Търново да получи безвъзмездна финансова подкрепа от

Европейския съюз за актуализация на програмата за намаляване на емисиите на фини прахови частици. По Оперативна програма „Околна среда“ ще бъде осигурена възможност за реализиране на проекти за намаляване на замърсяването с ФПЧ 10. Сред мерките са: подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни устройства за твърдо гориво в домакинството и поставяне на филтри за ФПЧ на тези отоплителни системи.

Внедряването новите съоръжения ще е безвъзмездно за жителите, а от изключителна важност е активното им гражданско участие и съдействие, за да бъде жизнената среда още по-добра.
Замърсяването с фини прахови частици е основната причина за моментното влошаване на качеството на атмосферния въздух в Старата столица. Един от основните източници е отоплението на твърдо гориво, особено с произход от стари котли и печки. Между 50 и 60% от населението в цялата страна все още използва подобни съоръжения. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.