Стефан Балабанов, член на Изпълнителния комитет на ВМРО, пред „Труд“: Престъпността се вихри, защото усети, че МВР и държавата са слаби

ВМРО се явява самостоятелно на изборите, защото симпатизантите ни не искат да плащаме чужди грешки

Повече от година престъпността в България се разраства. Този „бонус“ към ковид епидемията, инфлацията и очакването на икономически най-тежката зима от години, съвсем смаза българина, който не знае как вече да оцелява. Само преди дни, безхаберието и корупцията във вътрешното ведомство от времето на Рашков убиха двама млади полицаи и МВР сякаш се събуди. Дали ще е за дълго, ще хвръкнат ли началнически глави, ще заработи ли полицията нормално... По тези теми разговаряме със Стефан Балабанов от ВМРО, който до миналата година бе заместник вътрешен министър.

- Г-н Балабанов, има ли виновни за смъртта на двамата полицаи в Бургас или това е просто трагично стечение на обстоятелствата?
- Разбира се, че има виновни за ужасната трагедия, която сполетя България. В глобален план това е неглижирането на мигрантския натиск през последната година и половина. Абсолютно никаква работа в тази насока. Мигрантите свободно щъкат в този край на Странджа покрай границата. Как за година и половина не беше заловена някаква по-сериозна банда или група от каналджии. Второ - оградата на границата е буквално разрушена на много места и не се поддържа. Няма никакво взаимодействие с турски и гръцки специални служби. Това е оставено на заден план, въобще не се работи. В по-конкретен план може би оперативните дежурни, които са чували по радиостанцията проблема с този автобус като опитни служители трябваше да предупредят колегите си да пазят най-вече себе си. Какво от това, че ще пропуснем един автобус да влезе някъде, все някъде ще го спрем? Мен страшно много ме боли за тези момчета, но в нашата полицейска професия такива неща се случват. Сега ще има официално разследване, ще се установят по-конкретни лица, които са виновни, оставки ще се подават, но тези два млади живота никога няма да ги върнем.

- През последните 1-2 години престъпността расте непрекъснато. Какво се промени, нали полицаите са същите, каквито бяха и преди?
- Не са същите, същите са на много ниски нива. Доста ръководни служители бяха буквално изгонени през последната година и половина. В полицейската система има контрол, единоначалие и ръководство и има изпълнители. Вие сте права, че изпълнителите са си същите. Само че контролиращите и ръководещите не са същите. Предишното управление изгони доста кадри, които се създават в продължение на много години. Как пък нито един министър на вътрешните работи не разбра, че когато той дойде в кабинета си зам.-министрите и началника на кабинета му се сменят, но всичко друго, което е заварено, трябва да остане да работи. Искам да попитам какво наложи смяната на шефа на „Гранична полиция“ Светлан Кичиков? Ами този човек ходи в Турция и Гърция 20 пъти. Направи такава организация, че по едно време ние започнахме да се шегуваме - абе, няма ли да пуснем един мигрант, за да има за какво да се говори. Един не влизаше. Сега 47 души, 50 души, 100 души, по магистрали, по села и паланки ги залавят. Ние се връщаме в 2014 година, ето това са причините да се увеличава престъпността. Няма ръководни кадри, няма никакъв контрол кой какво работи. Престъпността се вихри, защото усеща, че МВР и държавата са слаби.

- Шофьорите също ли го усещат? И катастрофите се увеличиха драстично.
- Винаги в летния сезон катастрофите зачестяват поради огромния трафик, но контролът също е важен. Ние започнахме една инициатива за борба с пътните хулигани, като решихме да купим 10-20 немаркирани автомобила, които вътре са снабдени със специална видео техника и цивилни полицаи анонимно да следят трафика и тези хулигани да бъдат спирани на място, да им бъдат сваляни номерата, ако нарушението е тежко. Искахме да въведем т. нар. „Специална пътна полиция“. Не ни стигна времето, ковид кризата ни затисна, не ни даде възможност да обсъдим промени в Закона за движение по пътищата, защото трябва видеозаписите да стават с разрешение от съда. Но това трябва да се въведе спешно, всички други проблеми в МВР могат да почакат. Но ние да губим на година по едно голямо село, по 500-600-800 човека, при тази демографска катастрофа в страната, това е недопустимо. Но вината не бива да се хвърля само на МВР, не само то отговаря за това. Създаде се специална Държавна агенция по пътна безопасност. Във всяка една община със заповед на кмета съществуват комисии по безопасност на движението, които могат да вземат решения да регулират движението, да сменят знаци, маркировки. Нищо не се прави, всичко спи.

- Често хващат дрогирани шофьори, започна ли българинът масово да се друса?
- Българинът се дрогира повече от преди. Само че аз не виждам хванати наркоразпространители през последно време, не виждам пресечени престъпни групи за трафик на хероин или други наркотици. Въобще през тази година и половина само четях как някой началник на регионална дирекция си е заминал, как нов е назначен, как някой политически активист на определена партия е привикван и сплашван по време на изборите с предупредителни протоколи. МВР се намеси уж да се бори с купуването на гласове, но всъщност пряко се намеси в изборите като умело манипулираше, плашеше и играеше в полза на една партия и притискаше други няколко. И когато МВР се занимава с всичко друго, но не и с престъпността, тя просто се развихря.

- А има ли нужда от реформа в МВР и каква?
- Трябва да има реформа. Първо трябва да се върне старото полицейско училище. От 16 до 20-годишна възраст този човек да бъде изграждан като полицай. Тези курсове, на които ходят сега, са едно нищо. Не може полицай да бъде изграден за 6 месеца, това е абсурд. Второ - държавната администрация в МВР трябва да се огледа и ако има някъде излишни хора при тази компютризация, да бъдат съкратени. Трябва да се освободи МВР и от несвойствени задължения. Кметовете, например, си позволяват да изпращат полицаите да пазят селскостопанската продукция. Когато човек има няколко декара череши, той е длъжен като собственик да си осигури двама пазачи, откъде накъде МВР ще прави това. И ми е много смешно като пишат - жандармерията отиде да пази черешите в Кюстендилско. А вие знаете ли, че съдът няма призовкари и пращат в дежурната на МВР и една патрулна кола вместо да си гледа работата по престъпността, обикаля от адрес на адрес да носи призовки. Другото - за МВР все няма пари. Сега нямало бензин. При нашето управление ние премахнахме лимита за бензин - да карат колкото искат, само да има присъствие навсякъде и да се работи.

- Защо в нормалните страни, когато управлението се сменя, не се променя нищо драстично, а при нас като дойде нова партия на власт е възможно държавата просто да рухне?
- Една от причините е, че повечето държави имат концепция за развитието си, за сигурността си, за икономиката си и всяко едно правителство спазва тези концепции. В други страни министърът като дойде освободи двама заместник-министри и не пипа никого надолу. А тука се получава, като почнеш от зам.-министрите и свършиш с последния началник на районно управление ги освобождават при всяко ново управление. И това е във всяко ведомство. Сега чувам, че Корнелия Нинова назначила 500 души партийни свои кадри във ведомството, което оглавяваше. Това ако е вярно... Като назначиш партиен кадър, който не знае къде се намира и не е специалист в областта си, как да имаме резултати. Ами тези двамата младежи Кирил Петков и Асен Василев. Чудесно усмихнати, много добре образовани и без никакъв опит. Който и да направи правителство през есента, аз просто не му завиждам. Как ще оправи всичко, зимата какво чудо ще бъде, просто не знам. И за първи път имаме успешен вот на недоверие - чудо на чудесата, защото се провалиха.

- А защо ВМРО реши да се яви самостоятелно на изборите?
- Ние направихме едно допитване до своите членове и симпатизанти. Оказа се, че над 85 процента от хората не искат да плащат грешки на други партии. Не искат да берат срама на други партии, които са правили нелицеприятни изказвания и действия и ни призоваха да се явим сами. Това е единствената причина. Въпреки че бяхме започнали преговори със сродни на нас по идеология партии, но членовете и симпатизантите категорично казаха да се явим самостоятелно. Това е причината, друга няма.

- А някакви изводи направихте ли си от резултатите от последните избори?
- Направихме си извода, че кампанията по оплюване на управлението, лъжите и измамите за това, че ВМРО продава паспорти, че е взело комисионни от самолетите, това оплюване и очерняне ни намали резултата. Непрекъснатото говорене, че ние сме патерица на ГЕРБ, също ни намали резултата. А ние сме били една самостоятелна политическа сила в коалицията с ГЕРБ, така ни подреди народът и ние направихме доста хубави неща. Попречи ни и неудачната коалиция с Марешки заради техните непремерени действия при предишните управления. Каквото българският народ е решил, това ще бъде. Можем да прескочим или да не прескочим бариерата, това не е фатално. Фатално е, ако не се вслушаме в гласа на хората си.

- Войната изкара на преден план проблемите на българите в Украйна. Защо вече над 30 годни не приемаме нашите сънародници, които живеят и там, и в Молдова и биха заселели и изправили на крака обезлюдените ни села?
- Аз също не мога да го разбера това. През 2003 г. лично съм написал няколко телефонограми от нашето посолство в Киев, тъй като работех там като втори секретар. Тогава докладвах на външните министри, че румънците и унгарците всяка година взимат от техните малцинства в Украйна минимум по 10 000 души. Дават им карта с право на пребиваване в страната 5 години, предоставят им в обезлюдени села къщи безплатно, дават им земя безплатно, дават им кредити с преференции, дават им данъчни облекчения, като дори унгарците бяха приели закон 5 години тези хора да не плащат никакви данъци. За да може да се замогнат, да им тръгнат работите и тогава да бъдат обложени със съответните данъци. Ние предупреждавахме, писахме, нито едно правителство оттогава досега не обърна никакво внимание.

- Те наистина ли се чувстват българи?
- Тези хора обичат България повече от нас. Аз съм обиколил всички области на Украйна, където има компактно българско етническо население. Има села с по 6 хиляди души чисти българи. Посрещат ни с хляб и сол, с български знамена, с гайди и хора. И ние нищо не правим, особено сега, когато там се води война и когато ги взимат запас поголовно. Дори получих информация, че етнически българи там са предпочитани за бойци. Губим си хората, а не правим нищо. Дано да има правителство, което да го направи, иначе демографията ще ни срути. Скоро четох, че у нас има 174 села, в които няма нито един жител. А тези хора могат да ги възродят. За 20 години в България ще преобърнем демографската криза, ако го направим това. Никой не мисли за това. Уж сме малко партии, малко хора, а се ръфаме като кучета, няма съгласие по много важни теми. Има села, в които половината къщи са празни и там се заселват цигани. Много от тях не работят, не учат, женят се на по 12 години. Ние предлагаме концепции, Каракачанов изписа тонове листа, какви ли не обществени обсъждания направихме и като скочиха ония НПО-та, взимащи пари от „Америка за България“ - било дискриминация. Каква дискриминация, като го караме да работи, а той не иска. И като откаже работа от Бюрото по труда, няма да му даваш помощи. Като спре детето от училище и го ожени на 12 г., ще го вкараш в затвора. Циганите също са различни. Имам в Пещера приятели сред тях и ако видите какви къщи направиха, какви образовани деца имат. Но такива са малко и ние нищо не правим, за да им помогнем те да интегрират останалите си събратя по-бързо.

- Патриот ли е българинът?
- Малко се съмнявам дали в голямата си част българите са патриоти. Първо - няма го това патриотично възпитание в училище и в дома, което беше преди. Второ - тази чалгаризация, това опростачване, тези наркотици, това пренебрежение към образованието, тези опити Ботев и Левски да се изкарват терористи и убийци дори и в учебници. Много беди нанесоха тези НПО-та, джендърските организации, ние приехме всичко неприятно и пошло от европейските страни, вместо да приемем добрия им опит и хубавите практики. Така че ще се радвам, ако българинът бъде възпитаван в патриотичен дух, както са го правили поколения наред.

Нашият гост
Стефан Балабанов е бивш заместник-министър на вътрешните работи. Той е член на Изпълнителния комитет на ВМРО и председател на структурата за Пазарджишка област. Завършил е две магистратури - по педагогика в Пловдивския университет и по корпоративна сигурност в Университета за национално и световно стопанство. Доктор е по национална сигурност, профилиран в проблемите на радикализацията и антитероризма. Бил е началник на полицията в Пещера, зам.-кмет на града и консул в Украйна. Преподавател е по национална сигурност в Пловдивския университет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта