ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Стогодишна вестникопродавница грейна подмладена в Лом Павилионът бе реставриран по инициатива на граждани и с дарение на „Труд“

Общинари и майстори обсъждат последните довършителни дейности около павилиона.

Сградата е обявена през 1925 г. за най-красива в България

Най-старата вестникопродавница в България, която продава печатни издания вече над 100 години в Лом, върна младостта си и блесна в красота и свежест като в най-хубавите си години. Изнемощелият до неотдавна под напора на времето дървен павилион бе възроден по инициатива на жителите на крайдунавския град и с помощта на най-стария и авторитетен български всекидневник – почти неин връстник, вестник „Труд“.

– Отраснали сме край тази чудновата дървена будка, която с каменната ограда прилича на малък дворец. Знаем от родители, дядовци и баби, че и те я помнят още от деца, купували са си от нея вестници, списания, картички… И ни беше тъжно да я виждаме как постепенно овехтява и грохва. Идеята за възстановяването й тръгна от ломчанина Иво Георг Николов, който живее в Мюнхен, после група ентусиасти подехме кампания във Фейсбук. Радвам се, че толкова много хора ни подкрепиха и вестникопродавницата вече е реставрирана, казва Жана Замфирова, една от инициаторите на акцията.

След апелите на граждани за спасяване на емблематичната за Лом будка, в инициативата се включи и общинската управа, а роденият в Лом арх. Борис Борисов разработи и дари проект за реставрацията на павилиона. В началото на 2017 г. към общото дело се присъедини и вестник „Труд“. Главният редактор Петьо Блъсков подписа с кмета Пенка Пенкова договор за дарение на необходимите за ремонта 6000 лева. „Тази уникална постройка е част от историята на страната и на вестникарството ни! Кой, ако не вестник „Труд“ – едно от най-старите и авторитетни вестникарски издания у нас, е призван да подкрепи стогодишната вестникопродавница“, заяви Петьо Блъсков. Няколко месеца по-късно започна и възстановяването на любимата на поколения ломчани дървена хубавица, обявена от списание „Илюстрована седмица“ още в далечната 1925 г. за най-красивата будка за продажба на вестници в България.

Тази титла не е случаен галантен жест от столично издание към крайдунавския град, твърдят познавачи на историята на журналистиката. „Илюстрована седмица“ е изключително престижно за времето си издание – част от вестникарската група на Атанас Дамянов, която издава и най-големите вестници „Дневник“, „Заря“ и „Утро“. Списанието отразява със снимки и кратки бележки политически, културни и спортни събития от цялата страна, а в него работят едни от най-добрите наши фотографи и журналисти. По онова време, между двете световни войни, Лом е около 15-хиляден, бързо развиващ се пристанищен град, с много кантори на големи български и европейски фирми и десетки печатни издания. Заради големия интерес на местните хора към новините от страната и света местният търговец Ц. Новаков изработва красивата будка, в която продава не само вестници, но и филателия и отпечатва реклами и сватбени покани. Според спомените на възрастни ломчани в града е имало поне три такива павилиона в стил „сецесион“, но другите били разрушени в годините на социализма, когато много стари къщи, проектирани от австрийски и швейцарски архитекти, били обявени за буржоазна отживелица и премахнати.

„Старата вестникопродавница беше строена изключително професионално и здраво. Някогашните майстори са използвали карпатски чам, импрегнирали са го много добре с неизвестни днес вещества, които са го запазили повече от век“, разказват майсторите възстановили павилиона. Младен Николов и синът му Георги Младенов са собственици на семейна фирма за дърводелство. Работниците премахнали дъските, изгнили от снегове, дъждове и дунавски наводнения, но запазили осемте здрави като мрамор дървени колони, на които се крепи конструкцията.

„Подменихме всички обшивки, покрив и дограма. Използвали сме само бял бор и ела, доставени от Пирин, Рила и Родопите. Дървесината бе обработена предварително с импрегнанти против дървояди и атмосферни влияния и със специално масло срещу UV лъченията“, разказва Младен Николов. Дървото е като живо същество, дори нарязано на дъски, то продължава да поглъща кислород и изхвърля въглероден двуокис. Докато дишат, изделията от дърво са живи и трябва да бъдат поддържани, започнат ли да гният – умират, обяснява и младият майстор Георги.

 

Кметът Пенка Пенкова:

Възстановяваме красотата и духа на стария Лом

14_pp– Госпожо Пенкова, защо във времето, в което и млади, и стари са пред компютрите и информацията се търси преди всичко в Интернет и Фейсбук, Лом реши да възстанови една над стогодишна будка за вестници, вместо, да вложи тези средства във високи технологии или модернизиране на града?

– Инициативата за реставрирането на старата вестникопродавница не е просто носталгичен поглед към миналото, а стъпка към развитието и по-доброто бъдеще на града. Без да оценим и опазим хубавото, което са направили хората преди нас, няма как да вървим напред, да строим новото – светът не започва от нас, нали? Инициативата за възраждането на вестникопродавницата дойде от граждани, които чрез Фейсбук, поискаха общината да се заеме с това дело, а ние призовахме всички, които могат, да помогнат. И най-радващото е, че откликнаха мнозина – жители на Лом, хора от други градове – големи и авторитетни медии като вестник “Труд”. Това показва, че инициативата е добра и полезна, а резултатът – възстановената прекрасна вестникопродавница срещна такова одобрение, че ни даде кураж да продължим. Хората искат край будката сега да поставим осветление и пейки. Ще го направим. Решихме общината да изгради втора такава вестникопродавница край емблематичния стогодишен чинар в града. Майсторите, които възстановиха будката, предложиха да вдигнат със свои материали трета… Явно доброто и щедростта са заразителни.

– Но вестникопродавница е само малка част от красотата на стария Лом, в града има и много големи, аристократични някога сгради, които са потънали в забрава, запустели, някой дори полуразрушени. Ще се заеме ли местната управа и с тяхното реставриране?

– Това е отдавнашна грижа на общината. Още през 2009 г. започнахме разработка на програма, която нарекохме “Да възстановим стария Лом”. Описахме 65 стари и красиви къщи, които се нуждаеха в различна степен от ремонти. Издирихме собственици и наследници и им предложихме да се включат във възраждането на сградите и обновяването на града. Идеята ни беше чрез дарения, средства от общината и “Красива България”, но и с участието на собствениците, да потегнем тези сгради, строени в началото на миналия век в стил “барок” и “сецесион”. Нашият именит съгражданин проф. Александър Чирков направи вноска от 40 000 лева в основания фонд. Но накрая, за съжаление, собствениците се отказаха. А без тяхното съгласие, не можем да пипнем дори една стена. Дарените средства предадохме на читалище “Постоянство”. Може би тогава ние не бяхме достатъчно настоятелни. Но тази идея не е изоставена. Започнали сме отново разговори със собствениците на тези къщи и се надявам сега да постигнем съгласие.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. В моите спомени е и тази будка, бях в детската градина до нея, а най-хубавите ми спомени са, когато си купувах червило и парфюм от леля Гина, като се молех да не казва на майка ми, че си шиеше дрехи при нея, тоест при Мара Дингилката-майка та… Много се радвам за възстановката!

  2. В моите спомени е и тази будка, бях в детската градина до нея, а най-хубавите ми спомени са, когато си купувах червило и парфюм от леля Гина, като се молех да не казва на майка ми, че си шиеше дрехи при нея, тоест при Мара Дингилката-майка та… Много се радвам за възстановката! Да пребъде в следващите сто и пак да има добри хора да я реставрират!

Отговорете