Красавица от Ямайка спечели титлата „Мис Свят“ 2019 (СНИМКИ и ВИДЕО)

МВР прави кризисни центрове по границата с Турция

Автомобил блъсна жена, пресичала неправилно в Асеновград

Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ й наложат санкции

Борис Джонсън планира промени в конституцията и в избирателното право

Убиецът на Самоковеца – свободен окончателно Ервин Веркер твърди, че българин е стрелял по контрабандния бос

Вицепрезидентът: Трябва да сме непримирими към ксенофобията и езика на омразата

И личният живот на актьорите в „Завинаги” е като в сапунка Докато се снима поредицата, Йозджан Дениз се ожени и разведе, а Аслъ Енвер изживя бурна любов с Мурат Боз

Жена се самоуби при скок от скала, а мъж загина от взрив на газова бутилка в Благоевградско

Ако няма усложнения при лечението на блъснатото в София момиче, то ще е на крака до месец

В Банско подариха ново „Ауди” по случай откриването на зимния сезон Курортът приветства новия сезон с над 140 награди, концерт на „Ъпсурт” и обилен снеговалеж

Арестуван е заподозрян за убийството в Шумен

ВЕЦ „Въча“ спря работа заради замърсяването на реката, Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК 

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки (ВИДЕО)

Марк Жирардели, собственик на ски зона Банско: Без втора кабинка курортът няма как да се развива, ще изпадне в застой

Странна атака срещу лотарията Инициаторите на „анти“ кампанията правят гръмки твърдения без данни, без становища на специалисти

Станахме свидетели на поредната кампанийна законодателна инициатива, подета от родната политическа класа. Този път в повдигаща вежди коалиция срещу лотарийните игри излезнаха вицепремиерът от НФСБ Валери Симеонов и набор от малките градски партии в извънпарламентарната опозиция. С вече омръзналата от други подобни патерналистични напъни формула, настоящи и проектни държавни мъже ще се грижат за психическото здраве, бюджетите и децата на българина, като му забраняват и регулират съответно медийното съдържание и потребителските навици.

Да започнем с генезиса на атаката срещу лотарията, който е доволно странен. Отправяйки поглед към недалечното минало помним, че Държавният спортен тотализатор, познат като „Тото-то“, е част от ежедневието ни от десетилетия. Основан е още през далечната 1957 г. и е отдавна изградена практика бащите и дядовците в нашите семейства да участват в този конкретен вид лотарийна игра поне един път седмично. И съвсем нормално, това никога не е било възприемано като порок, опасност за общественото здраве или дейност, която „съсипва ценностната система на българите“. Още повече, обратното на това, което твърди Валери Симеонов, играещите не са виждали лотарията като „начин за забогатяване без труд“, а като забавление след положения вече такъв.

Идва 2018 г., имаме вече частен и очевидно успешен конкурент на старата лотария, който по някакъв начин дразни и/или изкушава политиците. Очевидно е трудно да убедиш мнозинството си сънародници, че едно занимание, познато и възприето от поне шейсет години, е опасно и, че те са глупаво пристрастени към него, затова е нужна малко помощ от класическата популистка манипулация. А именно, да асоциираш лотарията с твърдия хазарт на казината, ролетките и машинките. До болка познат подход от други подобни кампании, водени често от същите групи политици с дребни диктаторски импулси.

Да си спомним данък „вредни храни“ на Петър Москов, който искаше да направи чипса и газираните напитки по-скъпи за всички, защото едно малцинство от хора с наднормено тегло и диабет злоупотребява и в крайна сметка вреди на себе си. Няма значение, че мнозинството знаем как да използваме такива „опасни“ продукти без да си създаваме проблеми и в някои случаи сме в значително по-добро здраве и форма от самите предлагащи да ни регулират. А дори и да коментираме погрешната и подвеждаща асоциация между ротативки и лотарийни билети, самият твърд хазарт според международните проучвания води до пристрастяване в до 3% от играещите. И както при други пристрастявания като към алкохол, лекарства и улични наркотици, за зависимите трябват специфично насочени политики, не широки акцизи или забрани.

Особено притеснителен е начинът, по който се води инициативата за нови регулации в сектора, станал за съжаление вече отработена класика за българския законотворец, а не изключение или рядкост. Политик със сериозна позиция във властта излиза, нахвърля няколко празни и манипулативни обвинения и набързо внася проектозакон, който води до драстични промени в работата и функционирането на множество важни обществени и пазарни системи.

В конкретния случай инициаторите на кампанията правят няколко гръмки твърдения, без данни, без подкрепата на релевантни институции, без становища на специалисти. Основно чувства, емоция, лични виждания и най-вероятно интереси. Подобна е ситуацията в Народното събрание, където депутати от „Обединените патриоти“ внасят предложенията си без анализ, ползи и разходи, без оценка на това как ще повлияе новата регулация на бюджет, няколко важни индустрии, общественото здраве, медийната среда и дали изобщо ще постигне зададените цели. Всъщност нещата са толкова прекалени, че някаква по-конкретна цел от „да се удари лотарията“ не може да бъде намерена. Наблюдаваме и друга притеснителна тенденция от българската политика, организирането на недомислени закони, смяна на правилата или други форми на активизъм, насочени конкретно срещу един или друг известен собственик на този или онзи бизнес. Без поглед в бъдещето за това до какво може да доведе подобен подход.

Хубаво е да се обърне внимание и на двете основни предложения, заложени в чакащия разглеждане законопроект. Първото е свързано с ограничаване продажбата на лотарийните билети (отново нищо общо с твърдия хазарт) в търговската мрежа. Макар и спекулативно тук можем да очакваме просто едно преразпределение на пазара от тези без нужните контакти на правилните места в държавата, към добре политически свързаните, т.е. тези които могат да взимат лицензи и да спират достъпа на други до тях, благодарение на влиянието си във властта. Ефектът върху потребителите ще е маргинален, губещи ще са незвисимите разпространители.

Втората част от новите регулации цели да ограничи рекламата на лотарията в медиите. Както беше обсъдено по-горе, има сериозни морални и практически въпроси за това дали е добра идея да третираме възрастни хора като малки деца, като крием определени послания от тях. Особено след като имаме дългогодишен опит в лотарийните игри, които са напълно хармонично интегрирани в живота на обикновения българин. И всякакви твърдения за обратното са просто лично мнение и то на политици, докато не бъдат надлежно доказани.

 

Възникват два сериозни проблема

Два сериозни проблема могат да възникнат директно от това ограничение. Избутването и смачкването на етичния код за саморегулация на медиите. И дори в по-голяма степен сериозен удар по пазарните рекламни бюджети, които са единственото нещо, способно да спаси медийния сектор от все по-силната политизация и разчитане на средства от олигарси, политически партии и държавата. Ако сега търкаме дъното на класациите за медийна свобода, не си представям какво ще е, когато се ударят още рекламните бюджети.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. Кой до сега е спечелил нещо от тази лотария, дето много така горещо защитават?
  Дали обикновения човек? Или пък тия,дето им плащат за да излязат и да кажат, че са спечелили? Познавам лично една жена дето са и дали 1000 лева за това! От 200 купени билета на съм спечелил дори 2 лева! Мошеници от висок клас! А и печелат милиони на ден! И само реват! Наден се купуват поне 1 милион билета! Знаете ли да смятате? По 5 лв колко е това в джоба на някоя мутра!
  Поне от тотото се печели по нещо!

 2. дават, или не дават „лафките“ по 500 лева „заем за търкане на билетчета“?
  Само срещу лична карта!
  Кой не може да провери?!
  Авторът просто взема едни пари за да пише пасквили на тема „колко е добре да има лотарии“!
  Хубаво – ама досега да е дадена някаква статистика?
  Например – за 2017 г. са издадени 2 милиона билета „златните пирамиди“. От тях са купени 1.5 милиона билета. Останали са 500 хиляди билета. Унищожени са с протокол от специална комисия 200 хиляди билета в присъствието на държавни служители (имена и подписи) от еди кои си институции!?
  Нещо подобно някога да се е случвало?
  А да е казано, че от еди коя си игра са изтеглени всички големи печалби (и оставащите билети е безмислено да се продават)?
  Да ви затварят и да се свършва!
  Или си осветлете дейността!

 3. Ако в редки случаи пускате телевизора, рекламите масово са на банкови кредити и хвалби на спечелили от лотарията, също и на вредни храни, българинът е прост, беден и болен, защото телевизията води кампания в тази насока. Браво на Валери Симеонов, че се намеси срещу лотарията.

 4. Отговорете г-н Панчев на следното:1. Кой организира т.н.“ лотария “ с търкането на билетчета ? 2. Колко души трябва да загубят, за да се спечели милион ? 3. Кой печели 50-те %? Колко плащат за подобна статия в защита ? 4. Единственото вярно е, според мен, че се създадоха работни места за продавачи ! Но българска фирма ли ги създаде ?

 5. Г-н Панчев колко ви платиха за тази възхвала?

 6. Панчев,Черепа и Лафкаджията ли ти плащат? Лотария да но с ясен регламент! Това е нова форма на оберджииство.

 7. Стига с глупостите . Все едно някой ви кара насила да купувате. Носете отговорности за постъпките си. Не купувайте билетчета и всичко ще е наред

  1. И най голямата глупост ,че като забраним рекламата на хазарт медийте щели да изгубят своята независимост. И кои са тия медий в България които са независими? Бтв,Нова или БНТ?

 8. Статията не е възхвала на лотарията. Тя е описание на действия и реални факти. Който не харесва да не купува. Защо си позволявате да казвате кой какво да прави. Това е решение което всеки сам си прави. А ограничаването на свободната воля и то със закон би трябвало да е престъпление.

  1. Който не харесва, да не купува, но 400 реклами всеки ден по телевизията и по улицата ти внушават да си купиш билетче и да търкаш, защото имало вероятност да станеш богат. Това трябва да спре.

  2. То по тая логика може и хероин да пуснем по магазините.който не му харесва да не си купува.

  3. а продавачката вместо ресто ще ви предлага доза..

 9. Прост българин на 28 върнал се от Америка защото вярва в България каза:

  Всеки тук казва че не играе но въпреки това има мнение да се забрани. Тоест вие не играете, вас рекламата не ви “облъчва” понеже сте “умни” и неподатливи на тази “измама” и в същото време ви пречи. Как? Пречи ви че някой друг играе, който вие “умните” го наричате “тъп и податлив” и сте супер загрижени къде той си дава парите.

  В тази държава си има закони – лоши или добри – има ги. И докато ги има трябва да се спазват. Ако нещо е разрешено НЕ МОЖЕШ да му слагаш регулации и да го ограничаваш къде и кой говори за него.

  Вие “умните” сте супер заспали всъщност. Защото утре този гений на интелекта Валери Симеонов ще ви каже, че е вредно за нацията и да теглите кредит – как може така като нямате пари да взимате на заем. После ще ви каже и какво да гледате по ТВ и накрая няма да се изненадани ако поиска от вас да ходите с вързани коси и с поли под коляното и да окачите негов портрет на стената.

  Оман от прости фашисти и глупави хора, които ни управляват и нищо не разбират. По скоро рекламата на политици трябва да се забрани, че като гледам те ви облъчват доста по-силно от кока кола, лотариите и кредисимо (вредните за нацията неща).

  А същия този на времето ходеше и режеше кабели на кабеларките в Бургас и сега не случайно СКАТ е монополист, който и Мтел и БТК не могат да изместят там. Сметнете за какъв светец и бизнес нюх има. И като е много умен и богат защо стана политик. Защото сто милиона от СКАТ не му стигат. Ама Айде спирам да говоря, че на “умните” да не им дойдат в повече фактите

  1. Колега ,ти сам си се кръстил прост българин кво повече да кажа за коментара ти…

  2. Яко чалга и билети да има за търкане. Тва не е живот тва е рай направо. Гадните политици искат да отнемат мечтите на българина..

 10. Само държавата е в състояние до организира лотария,защото само тя,държавата,може да гарантира вземанията.И още нещо-регистрацията на каквато и да е лотария,да става публично ,с гарантиращо присъствие на държавен служител,с пълен отчет за приходите и разходите,и печалбата да бъде не повече от 30 %от реализираните приходи.Иначе,останалото е чист обир.

 11. Наистина е лъжа тази лотария.Аз не съм от богатите, но опитвам да стана.Купила съм хиляди билети и един път спечелих 20 лв,но тези непечеливши ги регистрирам уж за втори шанс но никога не спечелих и 2лв.За мен е измама може би 7години ги купувам но вече спрях. Спрете и вие ,но не спирайте човека който ги създаде. ВСЕКИ не може да е толкова умен.Никой не ни задължава ДА търкаме билети.

 12. И най голямата глупост,че като забраним рекламите на хазарт медиите щели да изгубят своята независимост.И кои са тия медии в България които са независими?Бтв,Нова или БНТ?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.