Създават нов човешки вид

В Шънджън са се родили първите генетично модифицирани деца

Ние гледаме с широко затворени очи

Духът излезе от бутилката - генетично модифицираните хора са сред нас. Две момиченца, появили се на бял свят преди няколко седмици в Шънджън, Китай, са първите човешки същества, родени с редактиран геном, твърди китайският учен Хе Джанкуей, ръководил научния експеримент. Близначките са деца на китайско семейство, в което единият родител е носител на ХИВ. Те са заченати чрез ин-витро процедура и са програмирани да бъдат резистентни към вируса на СПИН. Опитът да се заменят двата огледални гена, отговарящи за имунната реакция, е бил успешен при едно от децата. При второто се наблюдава смесване, което няма да му осигури резистентност. Този първи човешки експеримент е възможен благодарение на технологията за генетично редактиране CRISPR/CAS9.

Генетичното инженерство не е нещо ново- човечеството вече 40 г. усъвършенства своите инструменти за интервенция в генома. Големият пробив в редактирането на човешка ДНК идва с CRISPR - технология, взета на заем от естествен защитен механизъм при бактериите и археите. Откритието на биоинженерите Дженифър Дъдна и Еманюел Шерпантие от 2012 г. позволява подмяната на гени по сравнително лесен и евтин начин. С помощта на протеина CAS9 се създава ножица, която прерязва ДНК на точно указано чрез РНК нуклеотиди място.

Този нов метод може да се превърне в победа над онкологичните и вродените заболявания, да доведе до създаване на универсални ваксини, да донесе огромни ползи за човешкото здраве и дълголетие. Но би могъл и да бъде ключът към друг социален ред, базиран на генетични неравенства (или равенства), би могъл да бъде първата стъпка в създаването на нова раса, да раздели човечеството на две. От нас зависи къде ще поставим границата. В лабораториите на Китай и САЩ се кове бъдещето на човешката раса. А Европа, изворът на човешкото знание, се занимава с миналото.

От Дойче веле (със съкращения)

Коментари

Задължително поле