С близо 4 млн. лева оправят грозното лице на ГКПП-Кулата

Така изглежда сега пунктът.

Махат неугледните кабини, в които работят граничари, данъчни и митничари

Ще се демонтира старата електронна везна на входа Гърция - България

На ГКПП-Кулата ще стартира ремонт за близо 4 млн. лева, който е чакан и належащ от десетилетия.

Агенция „Митници“ обещава обновлението да превърне грозния пункт в европейски и най-важното да подобри пропускателната му способност. Първата крачка вече е направена, избрана е фирма-изпълнител на проекта. В края на миналата година за победител в конкурса за обществената поръчка бе обявен консорциум ДЗЗД „Митар 2018“, в който участват „Билдинг Комфорт“ ЕООД на Борислав Атанасов (един от строителите на оградата с Турция), „Инжстройинженеринг“ ЕООД (на варненеца Пламен Стилянов) и „Т и Т Инженеринг“ ООД (на софиянците Трайчо Попов и Антоанета Сиврева). Поръчката е на стойност 3 245 520 лв. без ДДС.

Какво ще се прави на пункта?

Ще има частична реконструкция на гранично-пропускателния пункт с Гърция, целящ повишаване на пропускателната способност на пункта и осигуряване на необходимите условия за изпълнение на функциите и задачите на митническата администрация, свързани с контрол на стоки и товари, казват авторите на заданието.

Ще се демонтира старата електронна везна на входа Гърция - България, напълно ще се обнови ТИР паркингът. Предвижда се и реконструкция на трафопоста, доставка и монтаж на дизелов агрегат. Напълно ще бъдат подновени кабелните и елсистеми, ел.таблата на пункта, както и ще се поднови интернет връзката. До сега при дъжд винаги ставаха проблеми.

Според проекта ще се демонтират и сегашните грозни кабини, в които работят граничари, данъчи и митничари. Ще се монтират 28 нови, модерни кабини.

Ще се извърши и рехабилитация на сондажния кладенец и промишления водопровод за напояване на зелени площи и пожарна защита, реконструкция на противопожарен резервоар. Предвижда се още изграждане на нова рентгенова площадка и осветление.

Болната тема с грозния ,ръждясал навес на Кулата също е заложен в заданието, трябва да се изгради нов и функционален. И още, сега всеки минавал оттам знае, че асфалтовата настилка на пункта е буквално нагърчена на огромни вълни. Затова се планира рехабилитация на около 15 000 кв. м настилка. Ще се изгради и локална пречиствателна станция за отпадни води, както и нова ограда от страната на жп линията (ламаринена, с височина 2 м и дължина 250 м). Ще се монтира и още 100 м ограда пред търговските обекти, които дразнят доста туристи. Ще се ремонтират и покривите на 5-те административни сгради, които сега текат.

Планирана е и реконструкция на партерните етажи, като на 2 от тях и обособяването им в офиси.

Ще се демонтират и 4 повдигнати кантари и ще се изградят нови на нивото на пътното платно. Ще се поставят и нови указателни и информационни табели, указващи посоката на движение. Предвижда се и реконструкция на подземни гаражи и складове, на метални заграждения, тротоари и циментови площадки, доставка и монтаж на система за пожароизвестяване, нови светофарни уредби.

И най-важното, предстои пълно обновление на 4-те външни и вътрешни тоалетни, които са в повече от окаяно състояние и са болката на всички туристи. Заради липсата реално на европейски тоалетни, околните бензиностанции направиха пари от това. Нещо повече, дори построиха специална такава за преминаващите.

В момента поръчката е на етап събиране на разрешителните за реконструкцията.

И ако няма някакви пречки, то до броени месеци ремонтът трябва да започне, така че хем да стане, хем да не пречи на трафика.

Коментари

Задължително поле