С 30% поскъпва водата в София за три години

За настоящата година поисканото увеличение е с 22,6%

Предстои КЕВР да одобри бизнес плана на “Софийска вода” АД

14,4% възвръщаемост на капитала

Цената на водата в София да нарасне с 30% за три години, предвижда заявление на “Софийска вода” АД, което е внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За настоящата година предложеното поскъпване на водата в столицата е с 22,6 на сто.

В момента хората в София плащат 2,94 лв. за кубик вода с ДДС. Предложението на “Софийска вода” е цената през настоящата година да нарасне на 3,60 лв. за кубик. Но през следващите две години отново е предвидено увеличение и така за период от три години сумарното поискано поскъпване на водата е с 30 на сто.

Във вторник в КЕВР беше проведено обществено обсъждане на проекторешение за вдигане на нормата на възвръщаемост на собствения капитал на “Софийска вода” от 8,12% на 13%. На заседанието стана ясно, че има указания на Върховния административен съд, според които КЕВР трябва да утвърди посочената в допълнително споразумение към договора за концесия възвръщаемост на собствения капитал от 13%. Именно определянето на нормата на възвръщаемост, което беше предмет на съдебен спор, спираше вдигането на цената на водата в София през последните години. В проекторешението на КЕВР е записано, че при възвръщаемост на собствения капитал на “Софийска вода” от 13% и дял на собствения капитал от 100%, нормата на възвръщаемост на капитала на дружеството преди данъчно облагане трябва да е 14,4%. Така приложената норма на възвръщаемост води до общ размер на прогнозна печалба (след данъци и такси) от 290 млн. лв. за периода на бизнес плана до 2026 г., предвидени за изплащане на дивидент към собствениците.

КЕВР ще определи нормата на възвъщаемост на “Софийска вода” на заседание на 10 юли. След това трябва да бъде одобрен и бизнес планът на дружеството, което ще позволи вдигането на цената на водата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари