Тайван стана първата азиатска страна, която узакони еднополовите бракове

Снимка: Twitter

Тайванският парламент узакони днес еднополовите бракове, предаде Франс прес, цитирана от Нова телевизия. Това е първият подобен случай в Азия.

Парламентът узакони еднополовите бракове две години, след като конституционният съд на Тайван постанови през май 2017 г., че те не противоречат на тайванската конституция.

Преди гласуването хиляди поддържници на гей браковете се събраха на шествие пред парламента.

Тайванските депутати одобриха закон, позволяващ на хомосексуалните двойки да влизат в брачен съюз и да искат от администрацията да бъдат включвани в регистъра на брачните двойки.

Гласуването, което потвърждава мястото на Тайван като азиатския авангард по въпросите, свързани с правата на хомосексуалистите, е победа за организациите, защитаващи правата на ЛГБТ общността, които от години се борят за получаването на равни права за сключване на брак.

Конституционният съд на Тайван даде през май 2017 г. срок на правителството до 24 май 2019 г. да измени законодателството. Консервативната опозиция обаче организира през ноември серия от референдуми, на които мнозинството от тайванците изразиха нежеланието си дефиницията за брак като съюз между мъж и жена да се променя.

Приемането в Тайван на хомосексуалните връзки започна през 90-те години, когато лидери от управляващата днес Демократическа прогресивна партия насърчиха каузата с цел Тайван да се отличи като отворено общество в Азия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия