Танкери нападнати в Оманския залив (ИНФОГРАФИКА)

Аятолах Хаменей (вдясно) каза на Шиндзо Абе, че „не си струва” да отговаря на посланието, които японският премиер носеше от името на Доналд Тръмп.

Световните петролни доставки под заплаха

Иран нарече обстоятелствата „съмнителни”

Два петролни танкера бяха атакувани днес сутринта от неизвестни извършители в Оманския залив, екипажите им бяха евакуирани, а плавателните съдове изоставени на дрейф. Инцидентът повиши световните цени на черното злато с 4%, предадоха международните агенции.

Норвежкият кораб „Фронт Алтаир”, натоварен с над 70 000 тона нафта, избухнал в пламъци след като е влязъл в предполагаем контакт с морска мина.

Според компанията собственик на японския танкер „Кокука Курейджъс”, той е бил изоставен от екипажа си в района на същия инцидент след удар от торпедо над ватерлинията.

44-ма моряци от двата кораба са били евакуирани от спасителни съдове на Иранската революционна гвардия и транспортирани до пристанището Джаск в Ислямската република. Базираният в Бахрейн Пети американски флот съобщи, че негови части са откликнали на два подадени сигнала за бедствие в района на Оманския залив и асистират за овладяване на ситуацията, възникнала в териториалните води на Иран върху основния транспортен плавателен коридор, който извежда от Персийския залив към Арабско море и Индийския океан.

Инцидентът идва близо месец, след като четири петролни танкера бяха повредени при съмнително нападение във водите на Обединените арабски емирства (ОАЕ). След съвместно разследване със западни партньори властите в Абу Даби обявиха, че единствено фактор с възможностите на държава би могъл за стои зад атаката. САЩ веднага обвиниха Иран за подривната операция. От Ислямската република отрекоха всяко възможно съпричастие към случилото се на 12 май във водите на ОАЕ.

Новият инцидент в Оманския залив възникна по време на посещението на японския премиер Шиндзо Абе в Техеран, докато товарите и на двата танкера са били с крайна дестинация Япония.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф определи известните обстоятелства около случилото се като „съмнителни” и отново призова държавите от региона за създадат Форум за диалог помежду им при подобни инциденти.

Коментари

Задължително поле