Един от любимите пролетни зеленчуци са младите, нежни тиквички, от които може да се приготви всичко, при това бързо – от супа, през ордьовър и гарнитура, до основно ястие. Могат да се ядат и сурови в салата. Самите тиквички съдържат съвсем малко калории, но не забравяйте, че сосът, с който ги заливате, панировката им, както и олиото, в което са изпържени,попивайки част от него, не са никак диетични. Тиквичките са подходящи за лечебно хранене при проблеми с храносмилателната система, защото имат малко целулоза. Препоръчват се и при жлъчно-чернодробни и бъбречно-каменни болести. Имат високо съдържание на калий, затова са полезни и за сърцето.
Огретен от тиквички с моцарела
Необходими продукти:
4 тиквички
3 яйца
120 мл готварска сметана
120 мл прясно мляко
3 скилидки чесън
шепа прясна мащерка
500 г сирене моцарела
30 мл зехтин
сол и пипер меланж
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките добре и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 1 см. Поръсете ги със сол и черен пипер. Не е необходимо да ги отцеждате. Нарежете и моцарелата на филии. Подредете тиквичките и моцарелата в съд за печене ветрилообразно. В купа разбийте с тел яйцата, сметаната, прясното мляко, стиснатия чесън, прясната мащерка, зехтина, солта и черния пипер. Залейте ястието и печете около 50 минути на 200 градуса.
Кюфтета от тиквички
Необходими продукти:
3-4 млади тиквички
2 -3 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън
1 яйце
5-6 стръка копър
5-6 стръка магданоз
100 г сирене
1 каф. ч. галета или царевично брашно
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и се настъргват на едро ренде. Поставят се за 15-20 минути в гевгир да се отцедят, а след това се изстискват добре с ръце. В голяма купа се нарязват на ситно зеленият лук, пресният чесън (или 1-2 скилидки), копърът, магданозът и се омесват с изцедените тиквички. Добавят се яйцето, сиренето и галетата (или царевичното брашно). От сместа се оформят кюфтета, които се слагат за 20 минути във фризера, за да стегнат. Пържат се в предварително сгорещено олио до златисто от двете страни. Поднасят се с млечен сос.
Печени тиквички с кашкавал и чесън
Необходими продукти:
1 средна тиквичка
70 г кашкавал
100 г сметана
1 скилидка чесън
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичката на не много тънки кръгчета, подсолете и подредете в тава. Кашкавала настържете. Към сметаната добавете кашкавала и намачкания чесън. Сложете от получения сос върху всяка тиквичка, поръсете с нарязан магданоз. Изпечете ги във фурната при 180 градуса в продължение на около 20 минути.
Мусака с тиквички
Необходими продукти:
4 средни тиквички
500 г кайма (смес)
1-2 глави кромид лук
150 мл смлени домати
сол
брашно
олио (за пържене)
400 мл вода
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч. л. червен пипер
1/2 връзка копър
2-3 домата
За заливката:
500 мл прясно мляко
3 яйца
3 с.л. брашно
1/2 ч.л. универсална подправка
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват, отстранява им се върхът и задната част, нарязват се на филии. Посипват се със сол и се оставят за половин час да си пуснат водата. Овалват се в брашно и се оставят да попие брашното за петнайсетина минути. Пържат се в олио на много силен огън от двете страни за кратко (полуизпържват се). Смесва се каймата с нарязаните на ситно лук и копър, червения,черния пипер, смлените домати и 400 мл вода. Сместа се разбърква. В тава се нареждат половината тиквички и се заливат с омесената кайма. Подравнява се. Нарежда се и другата половина от тиквичките. Най-отгоре се разпределят доматите, нарязани на филии. Фурната се загрява на 220 градуса. Мусаката се пече до редуциране на водата (40-50 минути). Приготвя се заливката като продуктите се смесмат и разбиват до еднородна смес. Тавата се изважда от фурната и заливката се сипва равномерно отгоре. Допича се във фурната до леко зачервяване на заливката (10 минути).
Фаворити на седмицата
Агнешка яхния с тиквички
Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
1/2 ч.ч. олио
750 г тиквички
2 глави лук
1 с.л. брашно
2 домата
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
Сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на порции и ги запържваме в мазнината. Изваждаме и в същата мазнина последователно запържваме ситно нарязания лук и брашното. Поръсваме с червен пипер и добавяме настърганите домати. Посоляваме и наливаме 2 ч.ч. гореща вода. Щом сосът заври, връщаме месото. Когато то е полуготово, прибавяме тиквичките, обелени и нарязани, и досваряваме на тих огън.
Солена торта с тиквички
Необходими продукти:
За палачинките:
1 кг млади тиквички
125 грама
сметана
3 яйца
1,5 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сода
50 г копър
1 щипка сол
черен пипер
50 г зелен лук
4 чери домата
олио (за пържене)
За сметановия сос:
125 г сметана
4 скилидки чесън
200 г копър
1 щипка сол
За пълнежа:
800 г домати
300 г сирене/кашкавал
Начин на приготвяне:
Изплакнете тиквичките и ги обелете. За приготвянето на палачинките настържете тиквичките и ги посолете. Изцедете получената маса. Нарежете на ситно копъра. В удобен съд смесете тиквичките, копъра и сметаната. Добавете яйцата и содата. Всичко смесете добре. Добавете пресятото брашно. Разбъркайте добре. Трябва да се образува консистенция като за палачинки. Добавете черен пипер и отново разбъркайте добре. Изпечете палачинките на малък тиган. Така ще ви бъде по-лесно да ги обръщате. За да приготвите плънката ситно нарежете копъра. Чесъна прекарайте през преса. Разбъркайте в купа сметаната, копъра, чесъна и солта. Всичко смесете добре. Настържете кашкавала. Измийте доматите, подсушете ги и ги нарежете на тънки филийки. Сглобете тортата. За да сътворите това, намажете първата палачинка със сметановия сос. Поставете отгоре доматите. Поръсете с настъргания кашкавал. Покрийте с втората палачинка и направете същата процедура, както при първата палачинка. Последната тиквена палачинка се намазва само със сметанов сос. Покрийте тортата с фолио и съхранявайте в хладилник за няколко часа, за да стегне. Готовата торта може да бъде украсена със зелен лук и чери домати.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш