На 18 ноември 2018 да почерпят

Спортисти и авантюристи ни славят в Гинес Най-любопитните постижения в Книгата на рекордите

Затягат правилата за билбордовете край шосетата

Икономиката ще загуби 2,2 млрд. лева заради недостиг на шофьори Бранша чакаа поне 2000 водачи от българските диаспори

Калоян Паргов: Предсрочни догодина избори са неминуеми

Предупредителен код заради очакваните валежи в 20 области утре

Дубайските полицаи се качват на летящи мотори (ВИДЕО)

Риалити звезда се сгоди за милионерски син Пенелопе каза “да” на Иван Динев

Филмът за Силвио Берлускони препуска към екрана Режисьор е майсторът Паоло Сорентино

70 задържани на протест заради климатичните промени в Лондон

Георги Мамалев: Протестите няма да доведат до нищо добро

Сергей Лавров: „Турски поток“ може да мине през България и Сърбия

Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Националните недоволни от съдията срещу Кипър: Трябваше да ни даде още две дузпи Според тях, шведският рефер е трябвало да отсъди поне още две дузпи

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Тиквичките в настъпление

Един от любимите пролетни зеленчуци са младите, нежни тиквички, от които може да се приготви всичко, при това бързо – от супа, през ордьовър и гарнитура, до основно ястие. Могат да се ядат и сурови в салата. Самите тиквички съдържат съвсем малко калории, но не забравяйте, че сосът, с който ги заливате, панировката им, както и олиото, в което са изпържени,попивайки част от него, не са никак диетични. Тиквичките са подходящи за лечебно хранене при проблеми с храносмилателната система, защото имат малко целулоза. Препоръчват се и при жлъчно-чернодробни и бъбречно-каменни болести. Имат високо съдържание на калий, затова са полезни и за сърцето.

Огретен от тиквички с моцарела

46-1Необходими продукти:
4 тиквички
3 яйца
120 мл готварска сметана
120 мл прясно мляко
3 скилидки чесън
шепа прясна мащерка
500 г сирене моцарела
30 мл зехтин
сол и пипер меланж

Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките добре и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 1 см. Поръсете ги със сол и черен пипер. Не е необходимо да ги отцеждате. Нарежете и моцарелата на филии. Подредете тиквичките и моцарелата в съд за печене ветрилообразно. В купа разбийте с тел яйцата, сметаната, прясното мляко, стиснатия чесън, прясната мащерка, зехтина, солта и черния пипер. Залейте ястието и печете около 50 минути на 200 градуса.

Кюфтета от тиквички

46-2Необходими продукти:
3-4 млади тиквички
2 -3 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън
1 яйце
5-6 стръка копър
5-6 стръка магданоз
100 г сирене
1 каф. ч. галета или царевично брашно
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и се настъргват на едро ренде. Поставят се за 15-20 минути в гевгир да се отцедят, а след това се изстискват добре с ръце. В голяма купа се нарязват на ситно зеленият лук, пресният чесън (или 1-2 скилидки), копърът, магданозът и се омесват с изцедените тиквички. Добавят се яйцето, сиренето и галетата (или царевичното брашно). От сместа се оформят кюфтета, които се слагат за 20 минути във фризера, за да стегнат. Пържат се в предварително сгорещено олио до златисто от двете страни. Поднасят се с млечен сос.

Печени тиквички с кашкавал и чесън

46-3Необходими продукти:
1 средна тиквичка
70 г кашкавал
100 г сметана
1 скилидка чесън
магданоз
сол

Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичката на не много тънки кръгчета, подсолете и подредете в тава. Кашкавала настържете. Към сметаната добавете кашкавала и намачкания чесън. Сложете от получения сос върху всяка тиквичка, поръсете с нарязан магданоз. Изпечете ги във фурната при 180 градуса в продължение на около 20 минути.

Мусака с тиквички

46-4Необходими продукти:
4 средни тиквички
500 г кайма (смес)
1-2 глави кромид лук
150 мл смлени домати
сол
брашно
олио (за пържене)
400 мл вода
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч. л. червен пипер
1/2 връзка копър
2-3 домата
За заливката:
500 мл прясно мляко
3 яйца
3 с.л. брашно
1/2 ч.л. универсална подправка

Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват, отстранява им се върхът и задната част, нарязват се на филии. Посипват се със сол и се оставят за половин час да си пуснат водата. Овалват се в брашно и се оставят да попие брашното за петнайсетина минути. Пържат се в олио на много силен огън от двете страни за кратко (полуизпържват се). Смесва се каймата с нарязаните на ситно лук и копър, червения,черния пипер, смлените домати и 400 мл вода. Сместа се разбърква. В тава се нареждат половината тиквички и се заливат с омесената кайма. Подравнява се. Нарежда се и другата половина от тиквичките. Най-отгоре се разпределят доматите, нарязани на филии. Фурната се загрява на 220 градуса. Мусаката се пече до редуциране на водата (40-50 минути). Приготвя се заливката като продуктите се смесмат и разбиват до еднородна смес. Тавата се изважда от фурната и заливката се сипва равномерно отгоре. Допича се във фурната до леко зачервяване на заливката (10 минути).

Фаворити на седмицата

Агнешка яхния с тиквички

46-5Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
1/2 ч.ч. олио
750 г тиквички
2 глави лук
1 с.л. брашно
2 домата
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
Сол

Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на порции и ги запържваме в мазнината. Изваждаме и в същата мазнина последователно запържваме ситно нарязания лук и брашното. Поръсваме с червен пипер и добавяме настърганите домати. Посоляваме и наливаме 2 ч.ч. гореща вода. Щом сосът заври, връщаме месото. Когато то е полуготово, прибавяме тиквичките, обелени и нарязани, и досваряваме на тих огън.

Солена торта с тиквички

46-6Необходими продукти:
За палачинките:
1 кг млади тиквички
125 грама
сметана
3 яйца
1,5 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сода
50 г копър
1 щипка сол
черен пипер
50 г зелен лук
4 чери домата
олио (за пържене)
За сметановия сос:
125 г сметана
4 скилидки чесън
200 г копър
1 щипка сол
За пълнежа:
800 г домати
300 г сирене/кашкавал

Начин на приготвяне:
Изплакнете тиквичките и ги обелете. За приготвянето на палачинките настържете тиквичките и ги посолете. Изцедете получената маса. Нарежете на ситно копъра. В удобен съд смесете тиквичките, копъра и сметаната. Добавете яйцата и содата. Всичко смесете добре. Добавете пресятото брашно. Разбъркайте добре. Трябва да се образува консистенция като за палачинки. Добавете черен пипер и отново разбъркайте добре. Изпечете палачинките на малък тиган. Така ще ви бъде по-лесно да ги обръщате. За да приготвите плънката ситно нарежете копъра. Чесъна прекарайте през преса. Разбъркайте в купа сметаната, копъра, чесъна и солта. Всичко смесете добре. Настържете кашкавала. Измийте доматите, подсушете ги и ги нарежете на тънки филийки. Сглобете тортата. За да сътворите това, намажете първата палачинка със сметановия сос. Поставете отгоре доматите. Поръсете с настъргания кашкавал. Покрийте с втората палачинка и направете същата процедура, както при първата палачинка. Последната тиквена палачинка се намазва само със сметанов сос. Покрийте тортата с фолио и съхранявайте в хладилник за няколко часа, за да стегне. Готовата торта може да бъде украсена със зелен лук и чери домати.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.