Тиквичките в настъпление

Един от любимите пролетни зеленчуци са младите, нежни тиквички, от които може да се приготви всичко, при това бързо – от супа, през ордьовър и гарнитура, до основно ястие. Могат да се ядат и сурови в салата. Самите тиквички съдържат съвсем малко калории, но не забравяйте, че сосът, с който ги заливате, панировката им, както и олиото, в което са изпържени,попивайки част от него, не са никак диетични. Тиквичките са подходящи за лечебно хранене при проблеми с храносмилателната система, защото имат малко целулоза. Препоръчват се и при жлъчно-чернодробни и бъбречно-каменни болести. Имат високо съдържание на калий, затова са полезни и за сърцето.

Огретен от тиквички с моцарела

46-1Необходими продукти:

4 тиквички

3 яйца

120 мл готварска сметана

120 мл прясно мляко

3 скилидки чесън

шепа прясна мащерка

500 г сирене моцарела

30 мл зехтин

сол и пипер меланж

Начин на приготвяне:

Измийте тиквичките добре и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 1 см. Поръсете ги със сол и черен пипер. Не е необходимо да ги отцеждате. Нарежете и моцарелата на филии. Подредете тиквичките и моцарелата в съд за печене ветрилообразно. В купа разбийте с тел яйцата, сметаната, прясното мляко, стиснатия чесън, прясната мащерка, зехтина, солта и черния пипер. Залейте ястието и печете около 50 минути на 200 градуса.

Кюфтета от тиквички

46-2Необходими продукти:

3-4 млади тиквички

2 -3 стръка зелен лук

1 стрък пресен чесън

1 яйце

5-6 стръка копър

5-6 стръка магданоз

100 г сирене

1 каф. ч. галета или царевично брашно

олио за пържене

Начин на приготвяне:

Тиквичките се измиват и се настъргват на едро ренде. Поставят се за 15-20 минути в гевгир да се отцедят, а след това се изстискват добре с ръце. В голяма купа се нарязват на ситно зеленият лук, пресният чесън (или 1-2 скилидки), копърът, магданозът и се омесват с изцедените тиквички. Добавят се яйцето, сиренето и галетата (или царевичното брашно). От сместа се оформят кюфтета, които се слагат за 20 минути във фризера, за да стегнат. Пържат се в предварително сгорещено олио до златисто от двете страни. Поднасят се с млечен сос.

Печени тиквички с кашкавал и чесън

46-3Необходими продукти:

1 средна тиквичка

70 г кашкавал

100 г сметана

1 скилидка чесън

магданоз

сол

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичката на не много тънки кръгчета, подсолете и подредете в тава. Кашкавала настържете. Към сметаната добавете кашкавала и намачкания чесън. Сложете от получения сос върху всяка тиквичка, поръсете с нарязан магданоз. Изпечете ги във фурната при 180 градуса в продължение на около 20 минути.

Мусака с тиквички

46-4Необходими продукти:

4 средни тиквички

500 г кайма (смес)

1-2 глави кромид лук

150 мл смлени домати

сол

брашно

олио (за пържене)

400 мл вода

1/2 ч.л. черен пипер

1 ч. л. червен пипер

1/2 връзка копър

2-3 домата

За заливката:

500 мл прясно мляко

3 яйца

3 с.л. брашно

1/2 ч.л. универсална подправка

Начин на приготвяне:

Тиквичките се измиват, отстранява им се върхът и задната част, нарязват се на филии. Посипват се със сол и се оставят за половин час да си пуснат водата. Овалват се в брашно и се оставят да попие брашното за петнайсетина минути. Пържат се в олио на много силен огън от двете страни за кратко (полуизпържват се). Смесва се каймата с нарязаните на ситно лук и копър, червения,черния пипер, смлените домати и 400 мл вода. Сместа се разбърква. В тава се нареждат половината тиквички и се заливат с омесената кайма. Подравнява се. Нарежда се и другата половина от тиквичките. Най-отгоре се разпределят доматите, нарязани на филии. Фурната се загрява на 220 градуса. Мусаката се пече до редуциране на водата (40-50 минути). Приготвя се заливката като продуктите се смесмат и разбиват до еднородна смес. Тавата се изважда от фурната и заливката се сипва равномерно отгоре. Допича се във фурната до леко зачервяване на заливката (10 минути).

Фаворити на седмицата

Агнешка яхния с тиквички

46-5Необходими продукти:

1 кг агнешко месо

1/2 ч.ч. олио

750 г тиквички

2 глави лук

1 с.л. брашно

2 домата

1 ч.л. червен пипер

1/2 връзка магданоз

Сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на порции и ги запържваме в мазнината. Изваждаме и в същата мазнина последователно запържваме ситно нарязания лук и брашното. Поръсваме с червен пипер и добавяме настърганите домати. Посоляваме и наливаме 2 ч.ч. гореща вода. Щом сосът заври, връщаме месото. Когато то е полуготово, прибавяме тиквичките, обелени и нарязани, и досваряваме на тих огън.

Солена торта с тиквички

46-6Необходими продукти:

За палачинките:

1 кг млади тиквички

125 грама

сметана

3 яйца

1,5 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сода

50 г копър

1 щипка сол

черен пипер

50 г зелен лук

4 чери домата

олио (за пържене)

За сметановия сос:

125 г сметана

4 скилидки чесън

200 г копър

1 щипка сол

За пълнежа:

800 г домати

300 г сирене/кашкавал

Начин на приготвяне:

Изплакнете тиквичките и ги обелете. За приготвянето на палачинките настържете тиквичките и ги посолете. Изцедете получената маса. Нарежете на ситно копъра. В удобен съд смесете тиквичките, копъра и сметаната. Добавете яйцата и содата. Всичко смесете добре. Добавете пресятото брашно. Разбъркайте добре. Трябва да се образува консистенция като за палачинки. Добавете черен пипер и отново разбъркайте добре. Изпечете палачинките на малък тиган. Така ще ви бъде по-лесно да ги обръщате. За да приготвите плънката ситно нарежете копъра. Чесъна прекарайте през преса. Разбъркайте в купа сметаната, копъра, чесъна и солта. Всичко смесете добре. Настържете кашкавала. Измийте доматите, подсушете ги и ги нарежете на тънки филийки. Сглобете тортата. За да сътворите това, намажете първата палачинка със сметановия сос. Поставете отгоре доматите. Поръсете с настъргания кашкавал. Покрийте с втората палачинка и направете същата процедура, както при първата палачинка. Последната тиквена палачинка се намазва само със сметанов сос. Покрийте тортата с фолио и съхранявайте в хладилник за няколко часа, за да стегне. Готовата торта може да бъде украсена със зелен лук и чери домати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме