Томас Бах - Кандидат за Нобел

Големият победител от олимпиадата в Пьонгчанг може да бъде човек, който не е спечелил нито един медал от нея. Името на Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет (МОК), вече се завъртя в световните медии като кандидат за Нобелова награда за мир. Заслугата му – разтопяването на ледовете между Северна и Южна Корея в спорта.

Cтудът в Пьонгчанг сякаш охлади горещия стол, на който се пържеше Томас Бах преди игрите. Масло в огъня наливаха допинг скандалите с руските спортисти. Част от тях бяха дисквалифицирани, останалите получиха позволение да участват не под руски, а под олимпийски флаг. Бах веднъж сърба горчивата попара със забранени съставки, която му надробиха руснаците покрай летните игри в Рио. Вероятно затова сега МОК беше безкомпромисен. Неговият президент е човек, който не иска да се спъва два пъти в един и същ камък.

Показателна е една случка отпреди 10 години. Бах, тогава вицепрезидент на МОК, се оказва в конфузна ситуация на приятелска среща с гимназисти във Фрайбург. След като изнася лекция за спорта, учениците му поставят шеговита и елементарна за неговия пост задача – да нареди на магнитната дъска по цветове петте преплетени кръга, които символизират петте континента Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия. Това се оказва невъзможно за втория човек в МОК, който се черви пред децата.

Днес Бах може да подреди кръговете на секундата. 64-годишният германец се учи от грешките си. Като президент на МОК той няма право да стъпи накриво, защото е заобиколен от минно поле със скрити бомби като допинг, корупция, задкулисни машинации. Ако някоя от тях избухне, може да му хвръкне главата. Като състезател по фехтовка от световна класа Бах умее да лавира сред опасностите и да дебне подходящия момент за атака. Тази способност увенчава неговата кариера на ръководител с избора му за шеф на МОК през есента на 2013 г. в Буенос Айрес.

По каприз на съдбата именно в аржентинската столица през 1977-а той постига и един от върховете си като активен спортист. Във финала на световното първенство по фехтовка се изправят отборите на Германия и Италия. Съперниците имат стари сметки за разчистване от олимпиадата в Монреал година по-рано, когато немците начело с Бах печелят финала и титлата. Вечерта преди двубоя хотелът на бундестима в Буенос Айрес е евакуиран заради бомбена заплаха срещу отседналия там американски соул певец Бари Уайт. Състезателите не мигват цяла нощ, студувайки навън, а на следващия ден изостават катастрофално с 1:7 срещу надъханите за реванш италианци. Тогава Бах повежда своите съотборници към луд обрат през 8:8 до крайната победа.

Този епичен дуел остава като един от най-драматичните в историята на фехтовката. Тя е спортът, по който се прехласва като дете днешният шеф на МОК. Малкият Томас влиза в залата още на 5-годишна възраст и не излиза от нея, дори когато в седми клас баща му умира и няма кой да помага на майка му в семейното шивашко ателие. Олимпийското отборно злато на рапира през 1976 г. в Монреал е апогеят на спортиста Бах. Бойкотът на западните страни на следващите летни игри в Москва през 1980 г. разбива мечтите му за втора титла и унищожава 4-годишния му труд. Така той научава от първо лице по най-болезнения начин урока, че спортът често се превръща в топка за игра в ръцете и краката на политиците.

След 1980 г. Бах започва да работи като спортен функционер и като адвокат. Влиза в комисия на МОК само на 37 години. Минава за любимец и протеже на тогавашния Първи в организацията Хуан Антонио Самаранч и някак естествено се издига до вицепрезидентския пост при своя предшественик Жак Рох. С учители като Самаранч и Рох е обяснимо прилежен хученик като Бах да стигне далеч. От 2006 до 2013 г. той е също президент на Германския олимпийски съюз и шеф на кандидатурата на Мюнхен за зимните игри през 2018 г., които са спечелени категорично от Пьонгчанг с 63:25 гласа.

Биографията на настоящия президент на МОК изглежда чиста, но при по-внимателно взиране се забелязват някои тъмни петна. Като спортист са го обвинявали, че използва хитрини като мокра ръкавица, за да заблуди електронната система за отчитане на точките. Подозират го и във връзки с източногерманските служби за сигурност ЩАЗИ, което той упорито отрича. Бил е директор в “Адидас” и приближен на покойния Хорст Даслер, чието име изплува в много корупционни афери в световния спорт. Според сп. “Шпигел” от 2005 до 2009 г. Бах е бил съветник на голяма компания за индустриални машини и услуги, като е получавал по 125 000 евро за 20 работни дни в годината и 5000 евро дневни при пътувания в чужбина. Задачата му била да осъществява контакти и да участва в преговори, което е улеснено от позициите му в МОК. Бил е и шеф на германско-арабска икономическа мрежа.

 

Допингира се с бургундско вино

Качественото червено бургундско вино е любимият допинг на Томас Бах. Това е негово лично признание в интервю, направено в далечната 1991 година, когато все още е редови член на структурите на МОК. Тогава допингът не е толкова болезнена тема и за него Бах е говорил с чувство за хумор.

Той е женен, деца няма. Спортува с тичане, тенис и каране на колело. Говори четири езика – немски, английски, френски и испански. Не се слави като голям оратор. Не си пада по разточителния живот и лъскавите светски събития. Преди да го изберат за президент на МОК, се разхождаше на олимпиадите с анцуг като шеф на германските олимпийци.

 

За него

Обича всички спортове

Изключително радостно е, че един германец заема най-високия пост в спортната йерархия. Аз бях застъпник за него и вярвам, че е правилният човек за поста президент на Международния олимпийски комитет. Неговият успех е голяма чест за цялата германска нация. Знаем, че той обича всички спортове, в това число и футбола.

Франц Бекенбауер, световен шампион като футболист и треньор

 

Има добри идеи за реформи

Всяка организация като МОК трябва да реинвестира в себе си. В момента сме на успешен път, защото последните олимпиади бяха много силни. Налице е солиден финансов ресурс, създадохме и младежки олимпийски игри. В идеите за реформи на Бах има много добри предложения като тази да се създаде олимпийски телевизионен канал. Той би могъл да запълни “дупките” между две олимпиади, защото хората гледат футбол всяка седмица, а олимпиади – веднъж на две или на четири години.

Жак Рох, бивш президент на МОК

Радва се на голямо доверие

Впечатляващо е с колко голямо доверие се ползва Томас Бах в олимпийското семейство. Неговият избор за президент на МОК е най-категоричното доказателство за това. Радостна съм, че той представлява Германия на толкова високо спортно и политическо ниво.

Ангела Меркел, канцлер на Германия

Трябваше да разплете аферата в Русия

Международният олимпийски комитет под ръководството на Томас Бах трябваше да разплете аферата с допинг системата в Русия и да вземе адекватни мерки. Там съществуваше държавна програма за допинг. Президентът Владимир Путин знаеше за нея, защото той иска да знае всичко. Русия си е допингова държава.

Григорий Родченко, бивш шеф на Московската антидопингова лаборатория

Коментари

Задължително поле