Том Ханкс - Форест Гъмп прописа

Носителят на две награди “Оскар” и една от най-големите филмови звезди на всички времена Том Ханкс направи първи стъпки в литературата. Актьорът, прочул се по цял свят с ролите си във “Форест Гъмп”, “Спасяването на Редник Райън”, “Корабокрушенецът” и “Голям”, пусна на пазара сборник със 17 разказа. Наскоро книгата излезе и на български със заглавие “Рядък модел”. “Ню Йорк Таймс” поласка Ханкс с положително ревю и ярката оценка: “Първокачествена проза”.

Според някои критици “Рядък модел” е доказателство, че талантът на Том Ханкс като разказвач се равнява на актьорския. От посвещението в сборника става ясно, че насърчението за писане е дошло от Нора Ефрон, с която той си сътрудничи в романтичната комедия от 1993 г. “Безсъници в Сиатъл”. Обединяваща нишка в сборника са пишещите машини. Ханкс е страстен колекционер и притежава над 150, но не е написал разказите си на тях. “При все голямото разнообразие от теми и герои, общото е чувството за хумор, носталгия по простотата в живота – не само по отношение на предметите на бита, но и на искрените, ясни отношения между хората. Очарователната атмосфера, която обгръща читателя във всеки разказ, надали може да се припише на късмета на начинаещия. Тя е плод на един много интелигентен и наблюдателен ум, на сърдечна, открита и чувствителна душа.”, се казва още в професионалните среди за литературната авантюра на мегазвездата.

В Бълария Ханкс е популярен и като “българският зет”. Преди две години той дори бе сниман да развява малък български флаг, подарен му от фен, докато дефилираше без съпругата си с български корени Рита Уилсън на премиера в Лондон. Ханкс вкара в употреба наученото от своята жена в един от филмите, които направи със Стивън Спилбърг преди около десетина години – “Терминалът”. Там Том играеше гражданин на измислена малка република, попаднал в бюрократичен капан на американски терминал и принуден да живее неопределено време там. В измисления език на измислената страна бяха инкорпорирани няколко български думи, които Ханкс произнесе със своя добре познат комично-драматичен маниер. Най-запомнящ се бе моментът, в който ядосаният персонаж на Ханкс отронва родната класика “Мамка му!”.

Том и съпругата му Рита Уилсън са най-стабилната и просперираща холивудска двойка днес. Бащата на Рита се казва Хасан Халилов Ибрахимов (1920- 2010), роден в гръцко село, който се мести със семейството си в България в края на 20-те. След Втората световна война Ибрахимов емигрира в САЩ, където се жени за гъркинята Дороти. Когато става американски гражданин през 1960 г., Ибрахимов, който е приел православието на сватбата си, сменя и името си на Алън Уилсън, приемайки за фамилия наименованието на улицата, на която живее семейството му – “Удроу Уилсън”. Класическа история за търсенето и постигането на американската мечта.

А Том Ханкс се ражда в златния щат Калифорния преди 62 години в семейството на медицинска работничка и готвач. В жилите му тече английска, германска и португалска кръв. За разлика от много големи звезди той се оформя като актьор с потенциал сравнително късно, а в колежанските си години дори не може да си уреди дребни роли в местните пиеси, няма особен опит и не се ползва с репутацията на популярен младеж.

През 80-те Ханкс все пак постига успех с ролите си в няколко комедии и по всичко личи, че ще бъде един от онези забавни американски актьори, които развличат публиката с лежерен хумор. През 90-те обаче кариерата му предприема радикален завой, а Ханкс става най-могъщият драматичен актьор на десетилетието. Печели два последователни “Оскара” – за главна мъжка роля с гей драмата “Филаделфия” през 1993-та и с шедьовъра и културен феномен “Форест Гъмп” от 1994-та. Вторият филм се превръща в грандиозен успех, а Ханкс става най-разпознаваемото холивудско лице. Ролята на леко умствено изостаналия добряк Форест, който преминава през американската история от втората половина на XX век и след серия от иронични случайности се превръща в магнат и вдъхновение за милиони, не оставя никакви съмнения за монументалния талант и несрещаната досега харизма на мистър Ханкс. След “Форест Гъмп” той влиза в силна серия от финансово и критически успешни филми като “Аполо 13”, “Спасяването на Редник Райън”, “Зелената миля”.

Том Ханкс е в Топ 5 на най-доходоносните звезди на планетата. Филмите с негово участие са инкасирали общо над 4,3 милиарда долара в САЩ и около 8,5 милиарда долара глобално.

 

Завръща се в “Играта на играчките 4”

Догодина Ханкс се завръща “Играта на играчките 4”. Той отново дава своя глас на обичания от семейните аудитории по целия свят каубой Уди. А в последните години Ханкс на няколко пъти изигра друг образ – този на професора символист от Харвард Робърт Лангдън, който най-много обича да се потапя в древни мистерии и конспирации с религиозен оттенък. След финансовия успех на “Шифърът на Леонардо” и “Ангели и демони” прочутият режисьор Рон Хауърд (”Аполо 13”, “Красив ум”) и мегазвездата се обединиха, за да екранизират другия голям бестселър на Дан Браун – “Ад”, излизал и в България.

 

За него

Мечтата на всеки режисьор

Щастлив съм, че приятелството ми с Том продължава толкова дълго време и така плодотворно. Той е мечтата на всеки режисьор. Нашето сътрудничество изобщо не се усеща като работа. Вече толкова години правим филми и телевизионни проекти заедно и до голяма степен техният успех се дължи на него. Том е един от онези актьори, които абсорбират цялото зрителско внимание още с първото си влизане в кадър. Той не е актьор тип мачо като Пачино, Де Ниро или Джак Никълсън, но е водещо присъствие с магнетично излъчване и разбира се, грандиозен талант да играе както обикновен човек, така и ярка личност.

Стивън Спилбълг, режисьор и продуцент

 

Хуманист, който прави света по-добър

Всички знаят, че Том Ханкс е един от най-качествените американски актьори на своето поколение. Освен това той е и изключителен хуманист, който прави света по-добър. Дарил е толкова средства за благородни каузи и постоянно е ангажиран по разнообразни социални инициативи. Щедри, скромни и интелигентни хора като него не се срещат толкова често, със сигурност той е рядък екземпляр в екосистемата на на Холивуд. Докато снимахме “Вестникът на властта” нашето общуване беше чисто удоволствие.

Мерил Стрийп, актриса

 

Сътвори автентична американска легенда с ролите си

Едно от най-качествените ми преживявания в професията бе, когато с Том участвахме заедно в епичната историческа ревизия “Форест Гъмп” под режисурата на големия майстор Робърт Земекис. Напълно заслужено спечели наградата “Оскар” за главна мъжка роля. Том потъва в персонажа напълно, методите му са безупречни. Малко хора са по-отдадени на ролите от него, въпреки че отстрани изглежда толкова лесно. Той несъмнено сътвори автентична американска легенда с ролите си, особено тази във “Форест Гъмп”. Ще се радвам скоро пак да работим заедно.

Гари Синийз, актьор, режисьор и продуцент

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети