„Родител 1“ и „Родител 2“ се появиха в системата за прием в детска градина Карлос Контрера: Столична община да не прави опити да налага джендър идеологията

Дядо – балканджия размахвал пистолет в заведение и влезе в ареста за хулиганство

Николета Лозанова отново стана булка

Жена, с над 3 промила алкохол, катастрофира в София

Навесът на метростанция „Ломско шосе“ протече

Българинът с имение в Бевърли Хилс го купил за 24 млн. долара повече отколкото предишния собственик

Благо Джизъса чете за духовния живот

Община Търговище пуска търг за отдаване под наем на 366 имота за земеделски цели

Бригада от 7 души преди 56 години започва изграждането на музей „Етъра“ в Габрово Уникалната културна институция е отворена на 7 септември 1964 година и досега е посетен от почти 13 700 000 души

Десет забележителни личности от Елена са били депутати в Учредителното събрание

Спипаха дядо с незаконни пищови в ломско село

Общо 12 800 лв. са изплатените глоби за нарушенията на Беър Грилс в Рила

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на крепостта Царевец

Пускат новия булевард „Васил Левски“ във Варна за Великден

Сидеров: Евроизборите са сложни заради отрващението на хората от корупционните скандали

Треска за масов спорт превзе Варна Безплатни тренировки събират по 400 души на плажа и на парк-паметника

Бърза сутрешна тренировка – срещу стрес, депресия, за настроение и зареждане. Мястото е всяка сряда на голямата площадка под паметника на българо-съветската дружба, а в събота на плажа до кораба “Мистър Баба“. Часовете са точно фиксирани- от 7 до 8.10.

Треньорите и инициаторите на каузата „масов спорт“ отляво надясно- Иво, Явор, Вальо, Станимира, Ясен, Ники, Димо и Живко.
Треньорите и инициаторите на каузата „масов спорт“ отляво надясно- Иво, Явор, Вальо, Станимира, Ясен, Ники, Димо и Живко.

Не е за вярване, че поканата с напомняне във Фейсбук на страницата на първата по рода си инициатива в страната „БИС“ (Благотворителност и спорт) може да събере понякога по 200, а друг път и двойно повече ентусиасти. Само след празника на Варна, а и заради отпускарското време през август, бойните редици пооредяха до стотина души. Аеробно-анаеробните тренировки на открито са напълно безплатни. Провеждат ги известни имена от родния спорт, варненци, които от 4 години са се посветили на тази кауза.Това са Вальо, Димо, Ники, Ясен, Явор, Живко, Ивелин и Мира.

Създателят е Валентин Димитров, състезател по културизъм. Идеята му хрумнала преди 4 години, докато е тренирал и си правил кардиото по стълбите на паметника, които са толкова много и стръмни, че все едно катериш връх Шипка. От години мястото е станало любимо на много варненци, които идват рано да спортуват тук заради чистия въздух и заради изключителната гледка към морето от високото. За да са по-професионални и адекватни тренировките, а когато и групите са се разраснали, Вальо създал организация и привлякъл колегите-спортисти. Присъединил в треньорския екип Николай Добруджански, едно от най-големите имена в българските бойни спортове, дипломиран финансист и инвестиционен консултант, бившия състезател по културизъм Ясен, който от години вече е фитнес-инструктор, Явор Терзийски, който освен инструктор в зала, води TREX и занимания с Bulgarian bags.

На Живко Василев, пълен професионалист, е поверил детската група от малчугани над 5 години, водени от родителите си на плажа, за да спортуват. Неговата роля е и на аниматор, за да е приятно и забавно на хлапетата. Водач на беговата група е Иво Кръстев, плувец и маратонец, с помощник Мартин Панайотов. Станимира Милева, сертифициран треньор от НСА, е водач на групата „Фит Мама“ – за майки с бебешки колички, които спортуват на открито. Нашите тренировки са и винаги ще бъдат безплатни за всички, независимо от социалния им статус и финансово състояние, казва Ники Добруджански, който в момента е зает с групата на средно напредналите.

Тренировките започват в ранна пролет от края на март и продължават до края на октомври. Според концепцията желаещите се самоопределят в коя група да се включат – за начинаещи, където натоварванията са леки, но изключително много се работи върху техниката и усвояване на правилни двигателни навици.В групата за средно напреднали натоварването се увеличава, работи се и по двойки с упражнения за цялото тяло. В напредналите се включват най-подготвените и натоварването е на макс. Беговата група преодолява стълбите на паметника на българо-съветската дружба, които са 301, както и разстоянията на плажа по пясъка. От две години е групата за майки с деца, водена от Мира, съпругата на Валентин. В тренировките участват бебетата и поотрасналите деца, а самата тя идва със 7-месечната си щерка, която е третото дете в семейството. Упражненията за отслабване и стягане на проблемните области след раждане се правят всеки вторник и петък пред входа на Летния театър. Събират се поне 30 колички на всяка тренировка, а вече се присъединяват и бременни дами.

След тренировка на плажа до кораба „Мистър Баба“. Снимки Николай Иванов
След тренировка на плажа до кораба „Мистър Баба“. Снимки Николай Иванов

Идеята за масовия сутрешен и безплатен спорт, тръгнала от Варна, зарази Стара Загора и София. Инициативата „Благотворителност и спорт” вече я има не само в тези градове , но и в други. Започнаха по 50-60 души, но и това е чудесно начало, казва Николай Добруджански. Той и останалите от треньорския екип отиват да предават опит на колегите си поне веднъж седмично на свои разноски в столицата и в града на липите.

Втората и не по-малко важна част от инициативата „БИС” е благотворителността. Спортуващите хора на Варна под влияние на треньорския екип и по собствено желание правят поне два пъти годишно кръводарителски акции- не по конкретен зов за помощ, или след станал инцидент, а така- за да зареждат запасите на Центъра по трансфузионна хематология във Варна. Поне по 100 човека, истински мотивирани , даряват кръв във всяка акция за един ден. Правят го в неделя, когато от Кръвния център осигуряват 2-3 дежурни екипа и 5-6 легла за кръводарителите. Откакто няма наборна войска в България, това са най-големите безадресни кръводарителски акции в страната.

Най-голямата благотворителна акция на „БИС” е даряването на чисто нов , последен модел кувьоз на АГ-болницата в града, която не е получавала такъв през последните две десетилетия. Фотографът Николай Иванов, който също на доброволни начала е направил и тагнал над 100 снимки във ФБ-страницата на групата, е избрал 12 от тях за календар. Приятели помогнали за издаването му, пуснали го в търговската мрежа и заедно с парите, събрани от благотворителен бал, купили модерната придобивка от Германия. Насочваме усилията си предимно към домове за деца, лишени от родителски грижи, сираци и старчески домове, като в акциите взимат участие хора от цялата страна, казват инициаторите.

Благотворителните им акции почиват на следните принципи- не се събират пари под никаква форма, трябва да се помага на широк кръг хора и да са предварително планирани.

Зареждане, добра форма, но най-важното в тренировките е изграждането на човешки и приятелски отношения. Колкото и големи да са групите, хората в тях не са анонимни и непознати. След 5 активни участия те получават безвъзмездно тениски , на гърба на които пише името, прякорът или псевдонимът на всеки от трениращите. Дентална клиника „Д-р Чаушев” е застанала зад каузата и дарила тази година 250, а миналата двойно повече тениски за „БИС”. Извън тренировките се събират и на барбекю „БИС“. „Идеята е хората да се посъбудят, да тренират и най-важното е да правят нещо за другите.Много лесно е да се оплакваш, че животът е тежък, че държавата те мачка, важното е какво можеш и ти да направиш за хората”, казват инициаторите.

На тренировките, които подаряват на Варна, идват заможни хора, бизнесмени, хора средна ръка, много млади и по-възрастни, интелектуалци, както и с различни политически убеждения. Затова ние не си позволяваме никакви партийни пристрастия, категоричен е Николай Добруджански.

„БИС“ има солидна подкрепа от страна на община Варна. Мястото около паметника на българо-съветската дружба се социализира по тяхна идея. Отдавна няма дори и мисли за събаряне на тоталитарния монумент, в който са излети навремето 10 000 т бетон. Вече има кошчета за смет, направен е фитнес на открито, който активно се използва , предстои осветяване на цялото пространство, за да стане приятно място за разходки , а и да се спре вандализмът по тъмното. „Изцяло подкрепяме каузата на „БИС”, скоро ще ремонтираме стълбите, алеите, а по европейските програми ще направим галерии и ателиета. Под паметника има огромни скривалища, бомбоубежища, полева военна болница, ще ги превърнем в зони с обществен достъп и значение“, каза за „Труд” председателят на ОбС Тодор Балабанов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Браво момчета и момичета:) Нека видят англетата и шведетата, че Българите обичат спорта и движението, че то им е заложено в корена:))), но сегашните условия, от последните 28 г, за спорт са плачевни и са само за хора с пареттта..а е и верно, че поради ниския стандарт на живот, най-нисък в европа, може и в света, хорицата трябва да бачкат на няколко места, ако ги намерят разбира се, и вечер са като изцеден лимон…Не говорим, че спортуването по време на почивки също е незначително, защото за много хора вече почивката е лукс, а и 3-5 дена почивка на море е като почти нищо:(((( 2 седмици са нужни и 3 за дечицата ни:) Чакаме и други инициативи, напр безплатни уроци по плуване за всички възрасти:))) Нека върнем масовия спорт, който имахме преди 89 г, даже и по-добре:))) Всичко добро и много здраве, щастие и любов!!! Спорт = Здраве:)))

  2. Разбира се, че държавата ни мачка и правителствата са подложки на мафиите, за които само паретата са важни:( Това го потвърждава идеалната инициатива на БИС:), която Идва от хората, а не от хмм правителството, чийто мин. на спорта говори само за пари и има изключително неподдържана фигура. А е добре, часовете да станат от 7-10 сутрин, също така, ако може и вечер да има час – от 19 – 20 например, след работа:)) Чакаме инфо какво се прави за достъпното плуване, което е не само изклчително полезно за здравето, но може да бъде животоспасяващо.. Въвеждане на плуването като част от физ.въз. в у-ще и безплатно разбира се. Това са вложени пари..Сега ги даваме, а после икономисваме от лекарства и подобни проблеми:) Успех и молим информирайте обществото за дейността си..То държжжааааавата вече е абдикирала от всичките си задължения към Народ, Родина и данъкоплатци:(( Позор.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.