Треска за масов спорт превзе Варна

Безплатни тренировки събират по 400 души на плажа и на парк-паметника

Бърза сутрешна тренировка - срещу стрес, депресия, за настроение и зареждане. Мястото е всяка сряда на голямата площадка под паметника на българо-съветската дружба, а в събота на плажа до кораба “Мистър Баба“. Часовете са точно фиксирани- от 7 до 8.10.

Не е за вярване, че поканата с напомняне във Фейсбук на страницата на първата по рода си инициатива в страната „БИС“ (Благотворителност и спорт) може да събере понякога по 200, а друг път и двойно повече ентусиасти. Само след празника на Варна, а и заради отпускарското време през август, бойните редици пооредяха до стотина души. Аеробно-анаеробните тренировки на открито са напълно безплатни. Провеждат ги известни имена от родния спорт, варненци, които от 4 години са се посветили на тази кауза.Това са Вальо, Димо, Ники, Ясен, Явор, Живко, Ивелин и Мира.

Създателят е Валентин Димитров, състезател по културизъм. Идеята му хрумнала преди 4 години, докато е тренирал и си правил кардиото по стълбите на паметника, които са толкова много и стръмни, че все едно катериш връх Шипка. От години мястото е станало любимо на много варненци, които идват рано да спортуват тук заради чистия въздух и заради изключителната гледка към морето от високото. За да са по-професионални и адекватни тренировките, а когато и групите са се разраснали, Вальо създал организация и привлякъл колегите-спортисти. Присъединил в треньорския екип Николай Добруджански, едно от най-големите имена в българските бойни спортове, дипломиран финансист и инвестиционен консултант, бившия състезател по културизъм Ясен, който от години вече е фитнес-инструктор, Явор Терзийски, който освен инструктор в зала, води TREX и занимания с Bulgarian bags.

На Живко Василев, пълен професионалист, е поверил детската група от малчугани над 5 години, водени от родителите си на плажа, за да спортуват. Неговата роля е и на аниматор, за да е приятно и забавно на хлапетата. Водач на беговата група е Иво Кръстев, плувец и маратонец, с помощник Мартин Панайотов. Станимира Милева, сертифициран треньор от НСА, е водач на групата „Фит Мама“ - за майки с бебешки колички, които спортуват на открито. Нашите тренировки са и винаги ще бъдат безплатни за всички, независимо от социалния им статус и финансово състояние, казва Ники Добруджански, който в момента е зает с групата на средно напредналите.

Тренировките започват в ранна пролет от края на март и продължават до края на октомври. Според концепцията желаещите се самоопределят в коя група да се включат - за начинаещи, където натоварванията са леки, но изключително много се работи върху техниката и усвояване на правилни двигателни навици.В групата за средно напреднали натоварването се увеличава, работи се и по двойки с упражнения за цялото тяло. В напредналите се включват най-подготвените и натоварването е на макс. Беговата група преодолява стълбите на паметника на българо-съветската дружба, които са 301, както и разстоянията на плажа по пясъка. От две години е групата за майки с деца, водена от Мира, съпругата на Валентин. В тренировките участват бебетата и поотрасналите деца, а самата тя идва със 7-месечната си щерка, която е третото дете в семейството. Упражненията за отслабване и стягане на проблемните области след раждане се правят всеки вторник и петък пред входа на Летния театър. Събират се поне 30 колички на всяка тренировка, а вече се присъединяват и бременни дами.

Идеята за масовия сутрешен и безплатен спорт, тръгнала от Варна, зарази Стара Загора и София. Инициативата „Благотворителност и спорт” вече я има не само в тези градове , но и в други. Започнаха по 50-60 души, но и това е чудесно начало, казва Николай Добруджански. Той и останалите от треньорския екип отиват да предават опит на колегите си поне веднъж седмично на свои разноски в столицата и в града на липите.

Втората и не по-малко важна част от инициативата „БИС” е благотворителността. Спортуващите хора на Варна под влияние на треньорския екип и по собствено желание правят поне два пъти годишно кръводарителски акции- не по конкретен зов за помощ, или след станал инцидент, а така- за да зареждат запасите на Центъра по трансфузионна хематология във Варна. Поне по 100 човека, истински мотивирани , даряват кръв във всяка акция за един ден. Правят го в неделя, когато от Кръвния център осигуряват 2-3 дежурни екипа и 5-6 легла за кръводарителите. Откакто няма наборна войска в България, това са най-големите безадресни кръводарителски акции в страната.

Най-голямата благотворителна акция на „БИС” е даряването на чисто нов , последен модел кувьоз на АГ-болницата в града, която не е получавала такъв през последните две десетилетия. Фотографът Николай Иванов, който също на доброволни начала е направил и тагнал над 100 снимки във ФБ-страницата на групата, е избрал 12 от тях за календар. Приятели помогнали за издаването му, пуснали го в търговската мрежа и заедно с парите, събрани от благотворителен бал, купили модерната придобивка от Германия. Насочваме усилията си предимно към домове за деца, лишени от родителски грижи, сираци и старчески домове, като в акциите взимат участие хора от цялата страна, казват инициаторите.

Благотворителните им акции почиват на следните принципи- не се събират пари под никаква форма, трябва да се помага на широк кръг хора и да са предварително планирани.

Зареждане, добра форма, но най-важното в тренировките е изграждането на човешки и приятелски отношения. Колкото и големи да са групите, хората в тях не са анонимни и непознати. След 5 активни участия те получават безвъзмездно тениски , на гърба на които пише името, прякорът или псевдонимът на всеки от трениращите. Дентална клиника „Д-р Чаушев” е застанала зад каузата и дарила тази година 250, а миналата двойно повече тениски за „БИС”. Извън тренировките се събират и на барбекю "БИС". „Идеята е хората да се посъбудят, да тренират и най-важното е да правят нещо за другите.Много лесно е да се оплакваш, че животът е тежък, че държавата те мачка, важното е какво можеш и ти да направиш за хората”, казват инициаторите.

На тренировките, които подаряват на Варна, идват заможни хора, бизнесмени, хора средна ръка, много млади и по-възрастни, интелектуалци, както и с различни политически убеждения. Затова ние не си позволяваме никакви партийни пристрастия, категоричен е Николай Добруджански.

„БИС“ има солидна подкрепа от страна на община Варна. Мястото около паметника на българо-съветската дружба се социализира по тяхна идея. Отдавна няма дори и мисли за събаряне на тоталитарния монумент, в който са излети навремето 10 000 т бетон. Вече има кошчета за смет, направен е фитнес на открито, който активно се използва , предстои осветяване на цялото пространство, за да стане приятно място за разходки , а и да се спре вандализмът по тъмното. „Изцяло подкрепяме каузата на „БИС”, скоро ще ремонтираме стълбите, алеите, а по европейските програми ще направим галерии и ателиета. Под паметника има огромни скривалища, бомбоубежища, полева военна болница, ще ги превърнем в зони с обществен достъп и значение“, каза за „Труд” председателят на ОбС Тодор Балабанов.

Коментари

Задължително поле