Трети сме в света по достъпни жилища

Жилищата в България са сред най-достъпните в света.

Изпреварват ни само от Индия и Турция

България е добро място за купувачите в сравнение с другите държави

1 кв. м в Южна Корея струва 21 хил. лв.

България е на трето място в света по най-достъпни имоти за купувачите на първо жилище според класация на британския онлайн портал Investing Review. За да определи достъпността на жилищата в общо 50 изследвани страни, порталът е разгледал средното годишно възнаграждение, средната цена на квадратен метър, цената на жилището като процент от годишната заплата и цената на апартамент от 45 кв. м. Взети са предвид и фактори като комунални разходи и разходи за интернет. След това достъпността на жилищния пазар в отделните страни е оценена по скала от 1 до 10, като 10 означава най-достъпен пазар, а 1 - най-недостъпен.

България получава оценка от 8,88 и от изследваните държави е изпреварена само от Индия и Турция. По отделните показатели за достъпност на пазара за купувачи на първо жилище разходите за комунални услуги в страната ни са оценени на средно 330 лева (109 долара) на месец, средната цена на квадратен метър е определена на 1825 лева (1054 долара), а средната цена на жилище с площ от 45 кв. м - на 85 172 лева (49 167 долара). Средната годишна заплата в страната ни след данъци е определена на 13 335 лв. или 7698 долара, като цените на жилищата се равняват на средно 639% от годишната заплата.
България е добро място за бъдещи купувачи, които ще могат да се възползват от разумни цени на имотите и достъпност на разходите, въпреки че страната има ниска средна заплата, отбелязват от Investing Review.

В десетката на най-достъпните жилищни пазари в света за купувачи на първо жилище попадат и Мексико, Румъния, Бразилия, Русия, Колумбия, Литва и Унгария.

На обратния полюс Люксембург е най-недостъпният жилищен пазар в света за купувачите на първо жилище с оценка от 2,84. Средната цена на квадратен метър в херцогството достига 18 648 лева или 10 765 долара.

Следват Швейцария, Южна Корея, Япония, Израел, Норвегия, Германия, Австрия, Австралия и Великобритания. Като правило имотите в страните с по-ниски заплати са много по-достъпни за местните жители от имотите в страни с по-високи заплати, отбелязват от Investing Review.

Аржентина е страната с най-високи лихви по ипотечните кредити в света със средно 41,88%, над осем пъти повече от глобалното средно равнище от 5,02%. Германия има най-високите основни разходи за жилищата в света със средно 454 лева или 262,48 долара на месец при глобално равнище от 258 лева или 149,21 долара. Средната цена на квадратен метър на глобално равнище е близо 6185 лева или 3570 долара. В Южна Корея цената е най-висока - малко под 21 000 лева за кв. м.

Макар цените на имотите да нарастват значително през последните няколко десетилетия в повечето развити страни, заплатите не успяват да ги догонят, което води до криза на достъпността за много млади хора и купувачи на първо жилище, обясняват от британския портал. От друга страна притежателите на жилищен имот в развитите държави получават огромна подкрепа за личните си финанси, допълват авторите на проучването.

Инфлацията изяде една стая

30-40% е поскъпването в район „Възраждане“

Искат 1800 евро/кв. м

В столичния район “Възраждане” цените на имотите стигат до 1800-1900 евро на кв/м, дори има жилища в чисто нови сгради, които се предлагат на цена 2000 евро на кв/м.

Само за една година цените на имотите в столичния район “Възраждане” са се повишили с 30-40%, разказаха брокери на имоти. Цените за квадрат в този район са нараснали с около 400 евро на квадратен метър за година. Това е голямо повишение, като се има предвид другите имоти, които в момента се предлагат на пазара.

В съседен квартал до “Възраждане” апартамент може да бъде купен на цена от около 1000-1100 евро на кв/м. Във “Възраждане” цените стигат до 1800-1900 евро на кв/м, дори има жилища в чисто нови сгради, които се предлагат на цена 2000 евро на кв/м.
Ако преди година с конкретна сума пари е било възможно да се купи тристаен имот във район “Възраждане”, сега същата сума ще стигне само за двустаен апартамент.

Търсенето на имоти е голямо, защото много хора купуват жилище не само, за да живеят в тях със семейството си, а и като инвестиция. Хората предпочитат да инвестират в нещо, което e c нулeв риcк, a нeдвижимитe имoти ca изключитeлнo дългocрoчeн aктив.

Хoрaтa, които са купили имот като инвестиция, изчакват, зa дa видят нaкъдe щe тръгнe пaзaрът. Към мoмeнтa нямa тeндeнции тeзи купувaчи дa зaпoчнaт дa ги прoдaвaт. Нaй-мaлкoтo, защото няма къде да инвестират парите от продажбата. Възможността е да купят друг недвижим имот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти