Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

След като прие победата, Джонсън получи и втория си премиерски мандат от кралица Елизабет II (снимка юли 2019 г.)

Избирателната активност е била 67,23 процента

Партията на консерваторите на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън спечели убедително произведените в четвъртък предсрочни парламентарни избори в страната и разполага с управляващо мнозинство, което да му позволи да прокара през камарата на общините постигната от него в края на ноември нова сделка с ЕС за Брекзит, предадоха световните агенции.

При преброени бюлетини от всички избирателни райони освен един, торите на Джонсън печелят 364 от 650-те места в камарата. Избирателната активност е била 67,23 процента, а общият брой на гласувалите е 31 897 000 души, според в. “Дейли телеграф”.

В избирателния район в Шотландия, където лидерката на либералдемократите Джо Суинсън загуби срещу кандидатката на Шотландската национална партия Ейми Калахан, избирателната активност е била 80,38 процента, посочват медиите на Острова.

Суинсън подаде оставка като водач на единствената партия във Великобритания агитирала открито за оставане в ЕС, а председателят на лейбъристите Джереми Корбин, който загуби близо 60 места за своята фракция в камарата на общините обеща да я последва в най-скоро време, може би в началото на следващата година.

Коментари

Задължително поле