Три повредени мумии откриха в черния александрийски саркофаг (СНИМКИ)

Египетските учени откриха в черния александрийски саркофаг три повредени мумии, съобщи "Йоум7", позовавайки се на началника на управлението по въпроса на паметниците на древността на Египет Мустафа ал Вазири.

"Тези мумии нямат никаква връзка с кралските семейства от птолемейския или римския период, защото по саркофага липсват съответните надписи", обясни той. По думите му мумиите са се оказали силно повредени от вода, просмукала се в саркофага през пукнатина. Тепърва предстои учените да изяснят кой е бил погребан в саркофага.

Огромният саркофаг от черен гранит, с приблизително тегло между 25-30 тона, бе открит в началото на юли при провеждането на строителни работи под сграда в град Александрия. На същото място на дълбочина от пет метра бяха намерени 40-сантиметров фрагмент от статуя на мъж от мрамор и някои други артефакти.

Тайната на запечатания саркофаг породи слухове в египетските и европейските медии.

В Египет заговориха за "проклятието на фараона" и за това, че саркофагът, най-вероятно, не е бил отворен до сега и разграбен заради някакво зло, което е затворено в него. Слуховете бяха подхранвани и от необичайния цвят на паметника, а също и от гигантските му размери (265 сантиметра дължина, 185 — височина и 165 — в ширина).

Западната преса пък направи предположение, че саркофагът може да принадлежи на самия Александър Македонски, чийто гроб все още не е открит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука