Тръмп ще насърчи Русия да нападне страна от НАТО, която не дава пари за отбрана

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той (Тръмп – б.р.) "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска". Тръмп обяви това на предизборна среща в Конуей, в американския щат Южна Каролина:

"Президент на голяма страна се изправи и ме попита: "Добре, сър, ако ние не платим повече пари за отбрана и Русия ни нападне, вие ще ни защитите ли?". Аз му отговорих: "Няма да платите? Вие престъпник ли сте? Не само няма да ви защитя, но и бих ги насърчил да направят каквото си поискат".

Белият дом отхвърли тези коментари.

"Да насърчаваш инвазия на територията на нашите най-близки съюзници от страна на пагубни режими е ужасяващо и необмислено - това застрашава националната сигурност на САЩ, световната стабилност и вътрешната ни икономика", заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс. 

Тръмп е един от двамата останали претенденти за президентската номинация на Републиканската партия за изборите тази година. Неговият опонент е бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, предава БНР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка