Тръмп в бункер

Буш и Чейни са се крили там на 11 септември 2001 г.

Движението „Антифа“ постоянно взима участие в безредиците

Протести и сблъсъци с полицията пред Белия дом принудиха американския президент Доналд Тръмп да се скрие в подземен бункер в центъра на Вашингтон. Това съобщиха The New York Times и CNN. Според последните, Тръмп е прекарал „около час“ в бункера, а първата дама Мелания Тръмп и техният син Барън също го придружиха в укритието.

Медиите припомниха, че американският президент Джордж Буш и вицепрезидентът Дик Чейни са се крили в същия бункер по време на атентатите на 11 септември 2001 г. След тези събития подземното укритие не е използвано. Тайната служба има определени протоколи за защита на президента в случай, че Белият дом е в опасност.

Средностатистическата картина на протестите в Америка прилича на събитията в Атланта (Джорджия), където имаше масови протести близо до централата на CNN, и техен журналист беше арестуван предния ден, когато излъчваше на живо по време на безредиците. В резултат на сблъсъци между протестиращите и полицията няколко полицейски коли бяха изгорени, а самата полиция беше нападната от димни бомби, които хората изхвърлиха с викове „уволнете се“.

Тълпи от радикали също възпрепятстваха движението на автомобили по улиците на Атланта и влязоха в ожесточени сблъсъци с полицията. „Това, което виждам по улиците на Атланта, не е Атланта. Това не е протест, това не е духът на Мартин Лутър Кинг, това е хаос. Вие опозорявате нашия град. Вие опозорявате Джордж Флойд и всички загинали в тази страна. Приберете се“, каза кметът на Кейша Ланс Ботомс.

Това не е първия път на безредици заради убийството на чернокожи, заподозрени от полицията в САЩ. Сред грандиозните протести от последните години беше ситуацията във Фъргюсън (Мисури). През 2014 г. 18-годишният афроамериканец Майкъл Браун беше застрелян от 28-годишния бял полицай Даръл Уилсън, докато се е опитвал да го арестува. Протестите бяха придружени от палежи и погроми. Членовете на движението „Антифа“ постоянно взимат участие в безредиците, а в мрежата се появиха и видеоклипове, където чернокожите протестиращи ги обвиняват в провокации.

(Със съкращения, 
превод Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле