Тръмп одобрил военен удар срещу Иран, но размислил

Снимка: Архив

Американският президент Доналд Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на шпионски дрон на стойност 130 милиона долара, но след това се е отказал от атаките, твърди The New York Times, позовавайки се на източници от администрацията на президента, съобщи БНР.

Първоначално Тръмп е одобрил удари срещу цели като радари и ракетни батареи, които е трябвало да бъдат извършени малко преди зазоряване, за да се намали риска за иранските военни или цивилните граждани. Самолетите са били във въздуха, а корабите в позиция.

Не се знае дали отменянето на ударите е дошло заради промяна на намеренията на президента или заради загрижеността на администрацията по отношение логистика или стратегия.

По-рано пред репортери президентът Доналд Тръмп каза, че инцидентът може да е бил плод на човешка грешка. За Техеран дронът е нарушил иранското въздушно пространство - нещо, което американските военни категорично отричат.

Анализатори отбелязват, че за втори път в разстояние на една една седмица президентът Тръмп показва неагресивен подход спрямо провокации идващи от Иран. Преди няколко дни той определи като незначителни инцидентите с танкерите в Оманския залив. Подобна риторика е в контраст с предишни агресивни изказвания на Тръмп спрямо Иран и въпросът е дали това ще помогне за избягване на въоръжен конфликт.

Коментари

Задължително поле