Турският министър на отбраната: Преминаваме през исторически период на развитие на отношенията ни с Гърция

Започна положителна ера в отношенията с Гърция в резултат на посещенията и срещите след земетресенията в Турция. Това каза турският министър на отбраната, съобщава ERT. „Смятаме, че преминаваме през исторически период на развитие на отношенията между нас и Гърция“, подчерта още Яшар Гюлер.

По време на представянето на бюджета на своето министерство за 2024 г. в Народното събрание, турският министър на отбраната говори за срещата на гръцката и турската делегация за мерките за изграждане на доверие . Както съобщава турската телевизия NTV, цитирайки Анадолската агенция, Гюлер каза, че „продължаваме усилията си да поддържаме тази положителна атмосфера с Гърция. Нашата цел е да разрешим проблемите си в Егейско море и Източното Средиземноморие“.

„В този контекст нашите военни дейности в Егейско море бяха взаимно намалени през годината и бяха положени усилия да се поддържа ниско напрежение в нашия регион.”

„Като двама съседи ние винаги сме изразявали решимостта си да решаваме всички проблеми помежду си чрез взаимен диалог, мирни методи, зачитане на правата на другия и в духа на съюза. Ние вярваме, че преминаваме през исторически период на развитие в отношенията ни с Гърция и че един ориентиран към решения подход и честни и конструктивни отношения ще бъдат от полза и за двете страни”, добави Гюлер.

Според турския министър на отбраната срещата за мерките за изграждане на доверие, проведена в Анкара в понеделник, е била добра възможност за по-нататъшно подобряване на отношенията с Гърция.

„Разговорите с делегацията, които бяха прекъснати повече от две години, бяха подновени и на срещата беше постигнат консенсус тези разговори да продължат и през следващата година. Съседният гръцки народ трябва да е сигурен, че Турция е за мирно и проспериращо бъдеще с Гърция, но бих искал да подчертая, че ние никога няма да направим компромис с нашите национални интереси, докато се стремим към мирно решение“, допълни Гюлер. „Искам много ясно да изразя, че решимостта ни да защитим правата и интересите си в нашата „Синя родина“ е абсолютна“.

Позовавайки се на кипърския въпрос, турският министър на отбраната заяви, че не са получени резултати от предложените досега методи за решение поради непримиримото отношение на кипърските гърци.

„Сега трябва да се знае, че единственото и окончателно решение на острова е признаването на суверенното равенство и равноправния международен статут на кипърския турски народ. Един от най-важните приоритети на страната ни е кипърският въпрос да бъде решен възможно най-скоро по начин, който гарантира правните интереси и сигурността на кипърския турски народ“, коментира Гюлер и завърши с думите: „Ние подкрепяме правните интереси на нашите кипърски братя при каквито и да било обстоятелства в този въпрос, който е наш национален въпрос, и ние заявяваме още веднъж, че ще направим всичко възможно за мира, сигурността и просперитета на острова в бъдеще, както сме правили досега."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят